2014. november 17., hétfő

A keresztet felvéve

O
lyan jó az Úr, csodálatos a kegyelme, mert már így reggel lehajol hozzám, körülölel szeretetével, és új szövetséget kínál (Jer 31,31-40). Adjunk hálát Neki, magasztaljuk szent nevét, mert nem vet el, hanem szövetséget köt. Igen, velem és Veled szövetségre lép, azt akarja, hogy összetartozzunk. Mi nem akarunk akárkivel összetartozni, megválogatjuk barátainkat, jól megfontoljuk, kivel lépünk házasságra. Isten azonban most minket választ, szövetséget köt, és bizony, mi már tudjuk, hogy ennek a szövetségnek a létrejötte sokba került Neki. Ezt a szövetséget a Fiú élete árán kötötte meg.
Jézus által kézbe veszi az életünket az Úr, újjá formálja a szívünket. Most már nem parancsnak kell engedelmeskedni, hanem személyes kapcsolatban lehetünk Vele. Az Úr azért lett emberré Jézusban, hogy megismerhessük Őt. Nem vallásosságot vár tőlünk, hanem azt, hogy ismerjük meg, kicsoda is Ő. Ha megismerjük, szeretni fogjuk. Ő szeretetkapcsolatot akar. Az Úr Jézus eljövetele óta személyesen felkereshetjük Őt, már nem vagyunk mások véleményére utalva. Már nem szükség csak Mózesre vagy a prófétákra hagyatkozni, személyesen odamehetünk és beszélhetünk Urunkkal. Ezt látjuk az evangéliumok lapjain, mindenki odamehetett Hozzá, kérdezhetett Tőle, sőt, kérhette segítségét és bűnbocsánatát. Micsoda ígéret: mindnyájan ismernek majd engem, kicsinytől nagyig. Bárcsak ott tartanánk már, hogy mindenki ismeri az Urat, és úgy ismeri, ahogyan magát kijelentette.
Gondoljuk ma végig: ismerjük-e igazán Urunkat? Élő-e a kapcsolatom Vele? Beszélgetek-e Istennel? Hogyan tehetem ezt meg? A Biblián keresztül. Benn halljuk meg az Úr hangját, és látjuk értünk végbevitt tetteit. Olvassuk az igét minél többet, hogy egyre jobban kiábrázolódjon előttünk az Úr lénye. Másrészt az Úr ismeretének a függvénye önmagunk megismerése is. Mert ha Őt jól ismerem, akkor magammal is tisztában leszek. Az ige tükrében láthatom meg magamat annak, aki vagyok. Az ige nem engedi, hogy félreismerjem magam, nem engedi, hogy többet gondoljak magamról, hanem alázatban tart engem.
Az Úrral való találkozás, ismerkedés során felismerjük bűneinket, de megtapasztaljuk a kegyelmet is. Urunk azt ígéri, megbocsátja bűneinket. Csodálatos szó a megbocsátás, azt jelenti, hogy én, nyomorult, az Úr ellen annyit vétő ember tiszta lappal állhatok Elé. Van esélyem, van reménységem, mert többé nem emlékezik meg a vétkeimről. Ha feltárom Előtte szívemet, Ő lezárja a múltat Jézusért, és többé semmi bűnömről nem emlékezik meg. Isten nem azzal tölti idejét, hogy a lezárt aktákat újra megnyissa, hanem a jövőre koncentrál, és minket is erre terelget. Azt akarja, hogy Neki szolgáljunk, amit átéltünk, mondjuk el másoknak is. Legyen ez a mai nap is alkalom a bizonyságtételre.
Jeremiás megerősíti hitünket a Teremtő Istenben. Rámutat, hogy a világ minden rendje Tőle származik, ez nem múlik el, és ezzel példázza Izráelhez való hűségét. Ha a természet törvényei nem léteznek többé, akkor fog megszűnni népe iránti irgalma és szeretete. Isten hűsége szilárd talajon áll. Ő nem olyan ingatag, mint mi. Számára a hűség érték.
Nagy sokaságot látunk az Úr Jézus körül, mennek Vele az úton, reménnyel teli szívvel (Lk 14,25-35). Látják, hogy valami új van készülőben, és várják is ezt. Minden reményük Jézus. Tőle várnak szabadságot, békességet, új életet. Úgy gondolják, nagy időket élnek, Isten elküldte a Messiást, Aki győzelemre vezeti őket. Végre felszabadulhatnak a rabiga alól. Jézus hozzájuk fordul és megszólítja őket. Helyreigazítja váradalmukat, és elmondja, milyen indulattal közelítsenek Hozzá, és mire számítsanak.
Ha valaki követni kívánja, Hozzá akar tartozni, az az önmegtagadás indulatával jöjjön. Legyen felkészülve arra, hogy Őt követni egyenlő az eddigi nyugodt élet feladásával. Aki Őt akarja követni, annak elsősorban Őhozzá kell kötődnie. Át kell értékelni az eddigi életet, kapcsolatokat, és mindennek, ami fontos, a második helyre kell kerülni. Az első hely Jézusé. Ha nem így van, nem lehetünk tanítványok.
Lehetünk valamely felekezet tagja, de nem lehetünk igazán tanítványok, ha lényünkben nem szakadunk el mindentől. Életünk célja Jézus megismerése, és ebben a kapcsolatban nyeri el igazi tartalmát életünk többi része is. Nem azt mondja Jézus, hogy forduljunk el családunktól, tagadjuk meg őket, hanem azt kéri, hogy még a családunk se kerüljön Ő elé. Senki ne befolyásolja a Vele való kapcsolatunkat, ne Jézust igazítsuk családunkhoz, hanem a saját és családunk életét Őhozzá. Kereszthordozás nélkül sincs tanítványság. A kereszt felvétele nem könnyű, szenvedést ígér, hiszen a kereszt nem egy dísz a nyakunkban, hanem egy kivégzőeszköz. Azért kell felvenni, hogy rajta a saját akaratunk haljon meg minden nap. Ne akarjunk szabadulni a kereszttől, ne dobjuk félre, akkor sem, ha könnyebben haladnánk nélküle. A keresztre szükség van, mert általa válunk alkalmassá az Úr követésére.
Jézus követése életünk alapos átgondolását igényli. Nem hirtelen felindulásról van szó. Ne engedjük, hogy egy alkalom jó hangulata, egy közösség kedvessége indítson útra, hanem tudatosan döntsünk Jézus mellett. Ne az érzelmeinkre építsük hitünket, hanem Jézusra. Az Úr azt kéri, mielőtt elindulunk és rábízzuk magunkat, vegyük számba, hogy hosszútávon mit jelent ez, és mit hoz magával életünk számára. Már fentebb láttuk, hogy nem vidám és jóléti életet kínál Jézus, hanem kereszthordozót, azaz szenvedésekkel teljes életet. Tudom-e ezt is vállalni Érte? És csak az indul el, aki látja, hogy az Úr is szenvedett érte a kereszten. A megtérés csak az út kezdete, az elindulás; hosszú utat kell megtenni, amíg célba érünk. Ne feledjük, hogy a mérkőzés mindig addig tart, amíg a bíró le nem fújja. Vagyis végig álljuk meg a nagy tusát, ne adjuk fel, és ne forduljunk vissza. Az út megtételéhez a Krisztus ad erőt. Akkor tudunk végigmenni az úton, ha állandóan rácsatlakozunk Urunkra, Ő tölt föl erővel és békességgel. Így lehetünk sók is, csak a Vele való kapcsolatban, mert Jézus nélkül elveszítjük ízünket. Igaz, a mai világ már nemcsak az ízét vesztett sót dobja ki, hanem lassan azt mondja, nincs szükség sóra. Több területen más anyagokkal vagy eszközökkel helyettesítjük a sót. Azonban sóra szükségünk van, szüksége van a világnak is rá, mert ha a só, az egyház kikerül a mindennapokból, megromlik az élet.



Végig megálld a nagy tusát!

1. 
Végig megálld a nagy tusát!
Erőt Urad, a Krisztus ád.
Nyerd el, mit félretett neked,
A koronát, az életet!

2. 
A célra fuss, hogy mennybe juss,
Ott vár reád az égi juss!
Az út oda bizton vezérl,
Krisztus az út, Krisztus a cél.

3. 
Ne csüggedj el, Ő felemel,
Új erőt ád, csak bíznod kell!
Ha gondodat mind ráveted,
Segít vinni a terhedet.

4. 
Bízzál, ne félj, a Krisztus él!
Ő hűn szeret és megsegél.
Csak higgy, és Ő lesz Mestered,
Urad, s mindenben mindened!



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése