2014. november 5., szerda

Remény a reménytelenség idején

E
gy látomást kap Jeremiás, amelyben két kosár füge tűnik fel a templom előtt. Ezekkel szemlélteti az Úr Júda népét, eben az időszakban egy deportáció már végbement (Jer 24,1-10). A nép egy részét a babiloni király fogságra hurcolta. A másik a nagyobbik rész továbbra is otthon volt még. Összesen három alkalommal került sor foglyok elhurcolására. A fogságba jutottak elkeseredtek, úgy látták elvesztek és vagy a hosszú út során, vagy az idegen földön halnak meg, és többé nem láthatják a templomot, nem élhetnek őseik földjén. Ezek az emberek elveszítették reménységüket, nem láttak esélyt a maguk számára. Az otthon maradottak pedig megnyugodtak, és úgy gondolták, elmúlt a veszedelem, az Úr megőrizte őket és minden rendben van.
Hányszor mi reménytelenné válunk, úgy gondoljuk nincs már remény az újrakezdésre, a probléma megoldására. Bizony könnyen mi is úgy járunk, mint a fogságba kerültek, azt mondjuk, számunkra nincs esély. Pedig az ige mindig biztat, és azt üzeni, hogy a legreménytelenebb helyzetben is van remény, és van esély, ha urunkhoz fordulunk. Már a tanítványok is kimondták a háborgó tengeren, elveszünk. Tehát esélytelennek látták magukat, ám odafordultak Jézushoz, segítségül hívták és megváltozott a képlet. Jézus által kaptak új esélyt. Isten Jézusban kínálja fel számunkra az élet új esélyét, új lehetőségét, de meg kell ragadnunk azt.
Az elhurcoltak számára a kosár jó fügén keresztül üzenetet küld az Úr. Azt kell szívükbe fogadni, hogy az Úr nem mondott le róluk, a távolban is számon tartja őket, és vissza fogja hozni az ígéret földjére. Az ítéletet átéltek számára szól a kegyelem szava. Az Úr utánuk megy, mert továbbra is fontosak a számára. Fontos, hogy meg tanuljanak bízni az ígéretben, ne csüggedjenek az idő múlásával sem, hanem bízzák rá az Úrra magukat. Eddig a bizalom hiányzott, nem hitték, hogy az Úrnak valóságos hatalma van, meg tudja őket védeni, ha Tőle kérnek segítséget, Hozzá igazítják tetteiket. Van-e bizalom a szívemben az Úr felé? Hiszem-e, hogy kezében valóban jó helyen van az életem? Az Úr kegyelme az ítéletben is utánunk jön, a legsötétebb, és legreménytelenebb helyzetekben jelenik meg, hogy átéljük szabadítását. A kegyelem mindig a nyomunkban van, bár meglátnánk, hogy rá vagyunk utalva és magunkban nem boldogulunk. Minden problémánk abból fakad, hogy nem engedjük az életünkhöz, a mindennapi ügyeinkhez az Urat. Változtassunk ezen, ne csak akkor keressük, ha nagy bajban vagyunk, hanem amikor jól alakul az életünk, tartsuk Vele a kapcsolatot, olvassuk az igét és bízzunk Benne. A fogság arra szolgál, hogy új szívhez jussanak. Ott fognak rádöbbenni, hogy új szívre van szükségük, és ezt az Úr adja meg számukra.
A másik kosár füge az otthon maradottaknak válik üzenetté. A lényeg, ne gondolják, hogy ők különbek, mint a fogságba kerültek. Ne gondolják, hogy továbbra is élhetik Isten nélküli életüket, mert megúszták a veszedelmet. Nem, ha nem térnek meg, ők is fogságba kerülnek. Az otthon maradás az életváltozáshoz ad lehetőséget, azért maradhattak még otthon, hogy komolyan vegyék a törvényt, és ahhoz igazodjanak. Ha ez nem történik meg, ne reménykedjenek az ítélet elkerülésében. Isten nem külső, hanem belső, egyben teljes életvezetési változást akar. Amennyiben az Úrnál keresnek oltalmat és tiszta szívből segítségül hívják Őt, megmenekülhetnek. De formalitások nem segítenek. Bár mi is meglátnánk, hogy nem színházat akar az Úr, nem azt várja, hogy szerepeket játszunk, szépen énekeljünk, vasárnaponként templomba menjünk, hanem azt, hogy előbb a szívünket adjuk neki. Azt akarja, hogy a templomból megváltozott élettel menjünk haza, hogy most már teher hordókká váljunk, igazságosan éljünk, vegyük észre a szenvedőket, a nyomorgókat, a szabadulásra vágyókat.
Micsoda vonzása van Jézusnak, többezres tömeg van körülötte (Lk 12,1-12). Ennyi ember akarja látni és hallani Őt, és ez nagyszerű, ez csodálatos. Én vágyakozom-e az Úr után, ott van-e bennem, hogy szeretnék Vele lenni, látni és hallani akarom mindennap? Ő most az igén keresztül vesz bennünket körül, szentlelke által itt van és az ige szavait üzenetté formálja. Ha olvasom a bibliám, átélem, hogy ő szól hozzám. Azonban a tömeg nem minden tagja volt azért jelen, mert Jézus tanítványa akart, lenni, mert Rá akarta bízni az életét. Én miért vagyok Jézus közelében? Sőt annyira csak a pillanat varázsa tartotta őket fogva, látnak egy híres embert, a csodatevőt, hogy még egymást is majd letaposták. Megdöbbentő mennyire önzők vagyunk, mennyire csak az vezet, hogy én jól érezzem magam, de mi lesz a másikkal, az már nem érdekes. Az Úr azonban új mentalitást akar adni, figyeljünk oda egymásra, és segítsük egymást. Ez azonban csak akkor lesz valósággá, ha átélem, az Úr személyes életemben való munkáját. Újjá kell formáltatnom, új természetre van szükségem, és ezt az Úr az ige által végzi el bennem. Ő tesz új teremtéssé igéje és Szentlelke által.
Rámutat, hogy most már ne a régi tanítókra, emberek véleményére figyeljenek, hanem hallgassanak Rá. Hallgassanak végre Istenre, aki Őáltala itt van közöttük, életük részese lett. Ne engedjük magunkat mi sem megtéveszteni. Ne gondoljuk, hogy Istent félre lehet vezetni. Ő nem elégszik meg, a gyönyörű külsővel, a ragyogó házzal, a luxus autóval, Ő látja mindazt, ami ezek mögött van. Látja a békétlenséget, szeretetlenséget, hűtlenséget. Ő tudja és ismeri jólétünk forrásait is. Ne gondoljuk, hogy bármit ellehet előle rejteni. A titokként kezelt dolgaink is napvilágra jöhetnek. Hányan évek múlva lepleződtek le, rémes tettek kerülnek bemutatásra képernyőn keresztül. Ma sok olyan dolog válik mindenki előtt láthatóvá, amiről korábban nem is beszéltünk, a világháló azonban láthatóvá teszi sokak előtt. Azonban ha így nem is derülnek ki dolgaink, Isten előtt nyitott könyv az életünk. Ne elleplezni akarjuk bűneinket, életünk sötét foltjait, hanem feltárni Előtte. Így rendezhetjük az életünket.
Azt is elmondja az Úr, hogy ne féljünk bizonyságot tenni, Isten számára kedves az Övéi élete. Neki van hatalma arra, hogy megőrizzen, és gondoskodjon rólunk. Nehéz helyzetekben sem magunkat kell védeni, hanem rábízhatjuk magunkat a Szentlélekre, aki megadja a bizonyságtétel szavait. Tegyünk Róla bátran vallást az emberek előtt. Ne szégyelljük megváltónkat.



 Lelki próbáimban, Jézus, légy velem


1. Lelki próbáimban, Jézus, légy velem, El ne tántorodjék tőled életem. Félelem ha bánt, vagy nyereség kísért, Tőled elszakadnom ne hagyj sem-miért.
2. Ha e világ bája engem hívogat, Nagy csalárdul kínál hitványságokat: Szemem elé állítsd szenvedésidet, Vérrel koronázott, szent keresztedet.
3. Tisztogass bár bajjal olykor engemet: Kegyelmeddel szenteld szenvedésemet; Bár e test erőtlen: te oltárodon Keserű pohárral, hittel áldozom.
4. Ha halálra válik testem egykoron: Ragyogjon fel lelked e hitvány poron; Ama végső harcon rád bízom magam: Örök hajlékodba fogadj be, Uram!




Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése