2018. június 11., hétfő

Az Úr megerősít!


N
inive végnapjairól ír a próféta, és ezzel reménységet táplál Isten népében (Náh 3,1-19). Letelik a babiloni birodalom ideje, összeomlik, nem fenyegeti többé a népeket. Fellélegezhetnek az emberek. Jajjal kezdődik ez a fejezet, Isten jajt mond erre a birodalomra, pedig sokakat vonz. Sok ember számára az élet reménységét jelenti, ott jobban lehet érvényesülni, hamarabb lehet munkát kapni. És Isten nem ilyen szempontok alapján fogalmazza meg véleményét. Azt nézi, mi mozgatja az életét. Milyen rugók működnek benne? Mik azok az értékek, amikre épül? És a mi életünkben is ezeket figyeli az Úr. Mi mozgat, mivel van feltöltve a szívem? Isten és a felebarát iránti szeretet visz előre, vagy inkább csak a minden áron való érvényesülés, a saját vágyaim?
Ez a város kívülről vonzó, sokakat csábít, azonban az Úr kimondja, hogy a csillogás, a gazdasági növekedés mögött hazugság és vér van. Sok ember élete ment tönkre ezért, de Isten az életet többre értékeli az anyagiaknál. Az Úr számára az igazi érték az élet. Ezért tesz meg érte mindent, menti, nem akarja, hogy elvesszen. A mai világ vonzó külseje mögött sincs más, mint hazugság, vér és könny. Úgy is, hogy ezek állnak mögötte, és úgy is, hogy ezt hozzák magukkal. A nagyvárosok vonzó világa a családok széthullásával jár. A  több pénz miatt egyre kevesebb idő jut egymásra. A sok utazás miatt már nincs idő egymással lenni, a nagy távolság pedig a családi kapcsolatokat is egyre lazábbá teszi. Azonban az Úr Jézus azért jött el a világba, hogy megkeressen és megtartson. Isten országa valódi értékeit kínálja, amelyek többet érnek a világ minden kincsénél. Jézusnak a sátán a világ minden országát és annak gazdagságát kínálta, azonban Ő ezeket elutasította, és értékesebbnek, tartósabbnak tartotta az Atyával való kapcsolatot. Az Istennel és az egymással való kapcsolat a világ által kínált minden értéknél sokkal erősebb, értékesebb. Mit választok? Felismerem-e Isten országának gazdagságát, és meglátom-e a krisztusi élet csodálatos lehetőségeit? Amit Isten kínál, ahhoz nincs fogható. Igazi életet ajánl, és ezt ingyen adja, nem kell érte fizetni, mert Jézus kifizette. Csak hálás szívvel átvenni kell. Ez az új élet új, eddig nem ismert minőséget hoz. Mert nem a külső, nem az anyagiak adják az értékét, hanem az új természet, amiben a Lélek gyümölcse terem immár.
Ninive ideje lejár, akkor is, ha ezt senki nem hiszi és nem várja. Minden nem az Istentől kapott értékekre, nem az Ő szavára épülő birodalom, társadalom elmúlik. Ami ma felfelé ível, az holnapra összeomlik, ezért ne ezekbe vessük bizalmunkat, és ne is féljünk tőlük. Amikor Isten dönt, nincs enyhülés a bajra. Amikor az Úr úgy látja, gyógyíthatatlan, bárhová futunk, nincs segítség. Emberileg nincs segítség, mert az Úr ítélete végbemegy. Azt senki nem akadályozhatja meg. Összedől a zsarnokság, és új lehetőséget kap Isten népe is. Mindez az Úr hatalmára mutat, és az a célja, hogy Isten gyermekei, a hívők meglássák az Ő hatalmát, és dicsőítsék szent nevét.
Azonban mi azt is tudjuk, hogy amikor valaki meglátja állapotának súlyosságát, azt, hogy emberileg gyógyíthatatlan, és ez megrendíti, és elkezdi keresni az Urat, mégis van segítség, van remény. Az élet nehéz pillanataiban is meg akar az Úr szólítani. Jónás idejében is szólt az Úr, és akkor meghallották, és volt visszaút. A negyven nap eltelt, és nem pusztult el Ninive, mert megbánták bűneiket. A kereszt jelzi, hogy van még visszaút. A kereszt tövében van még hely, van, mert a tied még üres. Jöjj és borulj le az Úr elé. Ne fogadd el a világ diagnózisát, ne mondd, itt már Isten sem tehet semmit, mert van-e valami lehetetlen az Úr számára? Gyógyíthatatlan betegséggel, lelkünk csüggedt állapotával is keressük Őt! Hány ember élete helyreállt, amikor eljutott Jézushoz. A Vele való állandó kapcsolat által a sötét erők bilincsei lehullnak, mert Ő a világ Világossága, ahová beragyog, ott múlik a sötétség. Az Ő jelenléte az igazi fényterápia, általa világossá, örömtelivé, reményteljessé válik az életünk.
Milyen jó, hogy a hitben van növekedés (Rm 16,17-27). Pál azt akarja, hogy eljussunk erre, és képesek legyünk megkülönböztetni a jót a rossztól. Szükség is van erre a képességre, mert a rossz nem mindig néz ki rosszul. Van, amikor szép szavakba, külsőségekbe van csomagolva. A sátán pont ezeken keresztül akar beférkőzni a gyülekezetekbe, felhígítja az üzenetet és a keresztyén életet. Már nem a kegyelemből való életen és az Úrnak való engedelmességen lesz a hangsúly, hanem azon, hogy jól érezzük magunkat. 
A sátán célja, hogy kikerüljön Jézus az életünkből. A vallás maradhat, de már ne Neki éljünk, ne az Ő akaratát keressük. Azonban Pál elmondja, hogy az Úr összezúzza a sátánt a lábunk alatt. Vagyis, nem ér célt, ellen lehet neki állni, és el fog futni előlünk. Ez reményt és erőt ad a szolgálatunkhoz, a mindennapi bizonyságtételhez. Ne féljünk Krisztust megvallani, és vállalni az igei életet. Bátran ragaszkodjunk az Úr szavához, bármilyen nehéz, vagy lehetetlen küldetésnek is tűnik néha a krisztusi élet felmutatása. Sátán el akar riasztani: ne is próbálkozz a bizonyságtétellel, ne is szólj, hogy másképp kellene, úgysem lesz hatása és eredménye. Azonban ne erre figyeljünk, hanem egyedül Urunkra. Ha Dávid is Góliátra, a szavaira, vagy a király szavaira, emberei véleményére figyel, nem fog győzni a filiszteus fölött. Akkor rabok maradnak. Nézz Jézusra, Általa van győzelem, ne félj, hitben fogj hozzá, és sikerül, mert az Úr előtted jár, és lerombolja sátán munkáit.
Milyen csodálatos biztatás van Pál bizonyságtételében: az Úrnak van hatalma arra, hogy megerősítsen - nagyszerű hír ez. Erre lehet építeni, ne adjuk fel, mert az Úr megerősít, és képesek leszünk végigmenni, kitartani. Az Úr hatalma megerősít, saját erőnkből nem megy, de nem is arra kell építeni, hanem az Úr erejére. A keresztyén hit Isten hatalmára épít. Nem önerőről van szó, hanem az Úr Krisztus erejéről. Pál apostol a filippieknek is ezt mondja, mindenre van erőm a Krisztusban, aki megerősít. Krisztusban mindenre, tehát arra is, amiről eddig úgy gondoltam, képtelen vagyok rá. Merítsünk ma is ebből az erőből. Az ige által jut ez el az életünkbe, pont úgy, ahogyan Illés is megtapasztalta, hogy az Úrtól kapott táplálék által erő feletti útra, feladatra vált képessé.


Az Úr csodásan működik

1. Az Úr csodásan működik, De útja rejtve van, Tenger takarja lábnyomát, Szelek szárnyán suhan. Mint titkos bánya mélyiben, Formálja terveit, De biztos kézzel hozza föl, Mi most még rejtve itt.

2. Bölcs terveit megérleli, Rügyet fakaszt az ág. Bimbója bár igénytelen, Pompás lesz a virág. Ki kétkedőn kutatja őt, Annak választ nem ád, De a hívő előtt az Úr Megfejti önmagát.

3. Ne félj tehát, kicsiny csapat, Ha rád felleg borul: Kegyelmet rejt, s belőle majd Áldás esője hull. Bízzál az Úrban, rólad ő Meg nem feledkezik, Sorsod sötétlő árnya közt Szent arca rejtezik.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése