2018. június 19., kedd

Beszélj Róla!


A
z Úr meghatározza az áldozatok bemutatásának rendjét, elmondja azt is, miként bánjanak azzal, ami marad (3Móz 7,1-21). Még másnap is elfogyasztható a békeáldozatból való maradék, de harmadnap már el kell égetni. Fontos, hogy ami marad, azt meg kell becsülniük. Nincs tékozlás, de harmadnap már nem fogyasztható. Isten odafigyel a higiéniai dolgokra is. Nem akarja, hogy az áldozatból maradt, étkezésre szánt étel betegséget okozzon.
Isten bőségesen ad az övéinek, nem mértékhez szabja a kegyelmet és a lelket. Élhetünk ma is vele és belőle. Azért adja, hogy kegyelemből éljük a nap minden pillanatát, és a Szentlélek erejével végezzük feladatainkat. Az ötezer ember megvendégelésekor milyen kevés étel elég volt egy hatalmas tömegnek. Az Úr Jézus az élet kenyere, sokak életét megelégíti. Ő elég mindenre. Ott is volt maradék, és az Úr rendelkezett, hogy szedjék össze, mert az jó lesz majd másnap. A maradékból is lehet táplálkozni, talán arra is utal ez, hogy ne hagyjuk el az igét, vigyük magunkkal, olvassuk mindig, és gondolkodjunk róla. Magunkkal vihetjük azt a néhány gondolatot, amit bibliaolvasáskor kapunk. Engedhetjük, hogy átjárjon, és amikor kérdéseink támadnak, elővehetjük.
Isten szent, nem mindegy, hogyan viszonyulunk Hozzá, miként bánunk a dolgaival. A mi szentségünk Krisztusban van, azonban nem mindegy, milyen szívvel keressük Őt, vagy milyen szívvel, milyen hozzáállással élünk a szent jegyekkel. Ott van-e a szívemben a hála Isten szeretetéért? Úgy veszem-e kézbe az igét vagy a megtört kenyeret és a kelyhet, hogy látom, mi történt értem? Hányszor nem szenteljük meg az Urat a szívünkben, úgy megyünk az alkalomra, hogy nem gondolunk arra, hogy Isten elé fogunk állni. Ott van-e mindig a szívemben: nagy kegyelem, hogy Isten szóra méltóztat, vár, akar velem beszélni? Mert ez nem természetes. A Tőle elfordult embert nem veti el magától, várja, hogy elhalmozhasson kegyelmével, szeretetével. A tékozló fiút, amikor bűnbánattal hazaért, nagy meglepetésére nem a cselédszoba várta, hanem beléphetett a házba, és ismét fiú lehetett. Az Úr Jézusért Isten gyermekei lehetünk, ez kiváltság.
Megszületett az Úr Krisztus, angyal jelentette be, és ez örömhír, minden ember számára (Lk 2,21-40). Mert ez az Úr nem elnyomó, hanem Szabadító. Mennyire más Ő, mint azok, akik uraknak tartják magukat, vagy Úrnak nevezzük őket. A nevet azelőtt kapta, hogy megszületett, ezzel Isten rámutat: íme, a Szabadító. Bármikor gondban vagytok, nem láttok kiutat, hívjátok segítségül Őt. Mert ma is, minden élethelyzetben az Úrtól jön a szabadulás. Jónás próféta a hal gyomrában döbbent erre rá. Nincs más segítség, csak egyedül az Isten! Ő még a hal gyomrából és saját engedetlenségem bilincseiből is meg tud szabadítani. Jézus, ez a név az örök remény. Az utolsó remény is egyben, mert Rajta kívül senki nem képes az embert megmenteni, csak egyedül Ő. Mivel ismerjük a nevét, első indulatból menjünk Hozzá. Keressük szabadítását. Ne hagyjuk Őt a lehetőségek végére. Ma is mondjuk el, tárjuk fel, ami a szívünkben van, és várjuk a segítséget.
Jézust is bemutatják az Úrnak. A sok viszontagság ellenére felmennek Jeruzsálembe, nem mondják, fáradtak vagyunk, sietnünk is kell, annyi munka vár ránk otthon. Első az Úr, a törvényének való engedelmesség és a hála. Isten mindent megelőz az életükben. Így van ez nálunk is? Isten az első, mindennél fontosabb akaratának a megcselekvése, akkor is, ha ezzel a saját elképzeléseim, dolgaim kerülnek háttérbe?
Isten olyan csodálatosan mozgatja a szálakat. Amíg Mária és József a templomba igyekeznek, egy Simeon nevű ember szintén oda igyekszik, de őt a Lélek vezeti. Jeruzsálemben van egy várakozó szívű ember. Istenre, az Ő munkájára vár. Mit jelent ez? Figyel felfelé, és szüntelen imádkozik. Amíg zajlik körülötte az élet, az emberek jönnek-mennek, intézik dolgaikat, megnézik a látványosságokat, szórakoznak, ő imádkozik és várakozik. Ezt az embert nem foglalja le a világ, ő Istenre vár. Mi foglal le? Várok én az Úrra, vagy sodor az ár? 
A várakozása Isten ígéretére épült. Ez az ember állandó kapcsolatban volt Istennel, és annyira vágyott a Megváltóra, hogy Isten kijelentette, nem hal meg addig, amíg meg nem látja az Úr Krisztusát. És ő ezt hitte, nem félt, ahogy teltek a napok, hanem figyelt és várt. Közben vágyakozott a Krisztussal való találkozásra.
Ég-e ilyen vágy a szívünkben? Vágyunk-e találkozni Vele, úgy is, hogy mindennap az ige által, de úgy is, hogy várom, hogy jöjjön vissza? Hiszem-e, hogy ez is meg fog történni, talán nincs is már a távoli jövőben? 
Ég-e vágy Isten munkájának a látására, ébredés megtörténésére? Vágyakozom-e arra, hogy élő hitre jussanak az emberek, és minél többen az Urat várják? Ez az ember nem sietett, várta a Lélek jelzését, és milyen magabiztosan ismeri fel, mikor kell mennie. Isten összehangolja a Fiú és egy kereső, várakozó lélek útvonalát. A megfelelő időben érkezik. Azt mondanák ma, szerencséje volt, jókor volt jó helyen. Azonban nem erről van szó, hanem azt láthatjuk, hogy lehet Isten vezetésére, a Lélek jelzésre figyelni. Aki állandó kapcsolatban van Vele, meg is hallja a jelzést, tudni fogja, mikor kell indulni.
A gyermekben látja Simeon Istent. És ennek nyomán békessége van. Nincs benne csalódás, nem mondja, talán félreértettem, hiszen akkor nem egy gyermeket, hanem egy hadvezért vártak szabadítóul. Ő azonban a gyermekben látja a Krisztust. Békessége van, ami azt jelenti, tudja, hogy Isten munkálkodik, jó kézben van a népe élete. Nem kell félni, mert Isten nem feledkezik meg övéiről. Van már békességem? Jézust látva ott van a szívemben: Ő az! Ő az, akire a szívem várt, Ő az élet fejedelme, Rá van szükségem.
Egy prófétanő is volt ott, imádkozott népéért, és böjtölt, most előjött az imafülkéjéből, és meglátta a Megváltót. Azonnal megismeri, szíve ujjong, és erről beszélnie kell. Vannak, akik várják a Megváltót, és ő elmondja nekik: ne féljetek, akit vártok, megérkezett. Mondd el, hogy akire vársz, már rég megérkezett. A Szabadító itt van, nem kell más segítségre várni. Mondjuk el ezt a jó hírt, adjuk tovább, ne tartsuk meg. Beszélj Róla te is, ma is. Miről szoktál beszélni? Jézusról?


Ó, NE FÉLJ, NE RETTEGJ!

1.  
Ó, ne félj, ne rettegj, én veled vagyok,
Ím, e szó utamra csillagként ragyog.
Felhők közt, mint napfény, úgy tör át szavad:
Nem hagy el Megváltód, sohasem leszel magad.
Nem, soha magam, nem, soha magam,
Az Úr így ígérte ezt meg, soha nem leszek magam.
Nem, soha magam, nem, soha magam,
Az Úr így ígérte ezt meg, soha nem leszek magam.

2.  
Liljom elhervadhat és a rózsaszál,
Napfény elborulhat, ám egy bizton áll:
Jézus éltem üdve, én napsugaram,
Nem távozik tőlem, soha nem leszek magam.
Nem, soha magam, nem, soha magam,
Az Úr így ígérte ezt meg, soha nem leszek magam.
Nem, soha magam, nem, soha magam,
Az Úr így ígérte ezt meg, soha nem leszek magam.

3.  
És utam sötét bár s környez sok veszély,
Hangját egyre hallom: Gyermekem, ne félj!
S majd ha fönn a mennyben meglátom Uram,
Ujjongva kiáltom: Nem, Ő nem hagyott magam!
Nem, soha magam, nem, soha magam,
Az Úr így ígérte ezt meg, soha nem leszek magam.
Nem, soha magam, nem, soha magam,
Az Úr így ígérte ezt meg, soha nem leszek magam.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése