2018. június 17., vasárnap

Életre szóló kapcsolat


A
 Szentírás arra alapoz, hogy bizony, Isten népe vétkezik (3Móz 5,14-26). Lehet, hogy nem szándékosan, de sok minden bekerülhet az életébe. Még az adományok kezelésével is adódhat probléma, azonban Isten ad lehetőséget a rendezésre. A Biblia nem arról beszél, hogy a hívő nem vétkezik, hanem rámutat: jóvá lehet tenni a vétket. Hogyan? Először is az ige alapján meglátom, hogy hűtlen voltam az Úr dolgaiban, és megbánom. Azt követően pedig rendezem. Zákeus is ezt élte át és valósította meg az Úr Jézussal való találkozás után. Jézus lehívta őt a fáról, majd megszállt nála, és ebben a találkozásban új emberré lett ez a fővámszedő. Megbocsáttattak a bűnei, és ő hálából rendezte anyagi dolgait. Négyszeresét fizette vissza a károsultaknak, mindazt, amivel megkárosította őket. Az Úr minden bűnösnek megadja a rendezés lehetőségét. Ez azt jelenti, hogy előbb Vele, majd embertársunkkal, azzal rendezzük, akit megkárosítottunk. A sorrend fontos, mert magunktól ez nem megy, csakis úgy, ha az Úr munkálkodik a szívünkben.
Azonban azt jelzi az ige, hogy mi adjuk meg a lehetőséget a másik számára a rendezésre. Aki átéli Isten megbocsátását, részesül adóssága elengedésében, annak már kötelességévé válik az elengedés. Mert, ahogy velem bánt az Úr, úgy bánok és is a másikkal. Mindez a bűnbocsánat öröméből fakad.
Azt is jó látni, hogy Isten gondol a tudtunkon kívüli vétekre is. Arra is van bocsánat. Mindez azt jelzi, hogy szabad mindenről beszélni, fel lehet tárni szívünk titkait. Nem az eltitkolás, az elhallgatás segít, hanem az őszinte bűnbánat. Jó, hogy az Úrral meg lehet beszélni dolgainkat. Ő nem küld el.
Ami még lényeges: a bocsánat a pap engesztelő áldozatáért van. És ezt az áldozatot az Úr Jézus végezte el. Az Ő áldozata tökéletes, amit megvallunk Neki, az meg van bocsátva. Minden adósság el van törölve. Úgy törli el Jézusért a bűnt Isten, ahogyan a felleget. Volt, nincs.
Megszületett Keresztelő János, és maga a léte is Istenre mutat (Lk 1,67-80). Csoda. Isten áll az élete mögött. De valahol igaz ez ránk is. Az életünk csoda. Isten csodája. Ő akarta, hogy megszülessünk, céllal küld a világba. A feladatunk nem más, mint Nevének dicsőítése. Magasztalhatjuk Őt mindazért a sok ajándékért, amit kaptunk Őtőle. A világ, és benne a saját életünk is ajándék, azonban gyakran nem látjuk az Ajándékozót. Az ajándék olyan nagyra nő, hogy eltakarja előlünk, azt, Akitől kaptuk. Minden, amivel rendelkezünk, Isten ajándéka. Pál azt kérdezi: mid van, amit nem kaptál?
János körülmetélésekor a Szentlélek betölti Zakariást. Milyen nyitott is a szíve, most született a fia, és mégis van hely a Lélek számára. Hányan megszeretik az Urat, elindulnak Őt követni, szolgálni, de amikor rendeződik az életük, szép sorban újra felépül, ami korábban tönkrement, elfeledik Istent. Mások, amikor házastársat vagy gyermeket kapnak, annyira betelnek az ajándékkal, hogy az Úr már kiszorul a szívükből. Nem fenyeget valami azzal, hogy kiszorítja az Urat az életünkből? Vagy annyira betölt valami, hogy a Szentlélek Isten már nem fér be a szívünkbe?
Annyira megdöbbentő, hogy Zakariás nem a saját fiáról kezd el beszélni, hanem Mária még meg sem született Fiáról. Azonban a Lélek által lát, túllát Jánoson, és felismeri, hogy Jézusban Isten érkezett meg a világba. Meglátogatta népét. Micsoda örömhír ez! Ha úgy érzed, senki nem nyitja rád az ajtót, nem vagy érdekes senki számára, akkor tudd meg: Istent érdekli az életed. Személyesen miattad jött el a világba, érted született a Megváltó. Fontos vagy Neki, halld meg a zörgetését, mert Ő nem ront be ajtóstól a házba. Nyisd ki az ajtódat, és engedd be. Ha megteszed, csodát élsz át. Másképp látod az életet. Hogyan? Jézus Lényén keresztül. Jézusban megszűrve az élet dolgait minden más lesz. Rádöbbensz: a legfontosabb az Istennel való élő kapcsolat.
Miért jön? Nem azért, hogy vidám perceket szerezzen, hanem azért, hogy megváltson. Azt jelenti ez, hogy kiváltson a rabszolgasorsból. Mert aki a földre születik, az a bűn rabszolgája. Elhisszük, hogy szabadok vagyunk, de aki a bűnt cselekszi, az a bűn szolgája. A rabszolgát ki kell vásárolni, és az Úr ezt teszi. Mindegyikőnkben meglátja az értéket. Bármennyire is tönkretett a sátán, Ő embert lát bennünk, emberszámba vesz. De ez nem sajnálat, hanem valós segítség. Mert kifizette a váltságdíjat, és így szabaddá tesz. De azután sem hagy magunkra, hanem ismét felépít, új emberré tesz. Ez a lényeg. Mert a bűn által szétroncsolt élet lehet ugyan szabad, de nem lehet teljes és boldog. Azonban az Úr helyreállít, meggyógyít, és késszé tesz az emberi társadalomba való beépülésre. Vele és általa sikerül mindaz, ami egyedül nem ment. Ő hatalmas, erős, Szabadító. Azt jelenti ez, hogy bátran Rábízhatjuk magunkat, mert Ő nem vall kudarcot. Nagyobb Ő a mi Góliátjainknál is. Ne adjuk fel, hanem hívjuk Őt hittel segítségül.
Mit mond még a Megváltóról? Megszabadít az emberektől való félelemtől. Isten nélkül mindentől félünk, amikor azonban megismerjük Őt, elmúlik a félelem. Képes leszek arra, hogy megtegyek lehetetlennek tűnő dolgokat. Péter Jézus szavára jár a vízen. Nézz Jézusra, hallgass a szavára, és járni fogsz ott, ahol eddig elbuktál. De soha ne nézz másra, a szélre, csak egyedül Őreá.
Arra szabadít meg, hogy ezentúl életünk minden napján Neki szolgáljunk, Érte éljünk. Nemcsak egy héten egy órácskát a vasárnapi istentiszteleten, hanem mindennap éljünk az igével és az igéből. Táplálkozzunk vele, és cselekedjük meg, amit mond. Az Úrral való kapcsolat egy életre, egy örök életre szól.


Maradj velem, mert mindjárt este van

1. Maradj velem, mert mindjárt este van, Nő a sötét, ó, el ne hagyj, Uram; Nincs senkim
és a vigaszt nem lelem, Gyámoltalannal, ó, maradj velem.

2. Kis életem fut s hervadásba hull, Bú lesz a vígság, fényesség fakul, Csak változást
és romlást lát a szem; Változhatatlan, ó, maradj velem.

3. Minden múló perc Hozzád visz közel, Kegyelmed űzi kísértőmet el, Nincs más vezé-
rem, Nincs más Mesterem, Fényben, borúban, ó, maradj velem.

4. Ellenség ellen áldásod fedez, A könny nem sós, a kór is könnyű lesz, Sír, halál-fú-
lánk, hol a győzelem? Győztes leszek, csak légy, Uram, velem.

5. Hunyó szemembe vésd keresztedet, Ködöt foszlatva láttasd szent eged. Föld árnya
fut, menny fénye megjelen: Halálban is Te légy, Uram, velem.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése