2018. június 6., szerda

Számadás magamról


A
 megtalált törvénykönyv, az Úr szava munkálkodni kezd (2Kir 23,1-37). Mert az ige mindig akcióba lép. Ehhez kézbe kell venni, olvasni és hallgatni, és beengedni a szívünkbe. Amikor ez megtörténik, elvégzi a maga munkáját. Ahol az ige a szívbe bejut, ott változások mennek végbe. Ezt látjuk Jósiás életében is.
Már maga az ige felfedezése megrendíti, fáj neki, hogy eddig nélküle éltek, hogy elveszhetett.  Fontos-e nekünk a Szentírás? Hagyom porosodni, vagy kézbe veszem, olvasom, és megrendülök, amiért Isten szól? Nem természetes ez, hogy van Ige, és még mindig élhetünk vele. Annyira megszoktuk  már, hogy majdnem olyan, mintha el lenne rejtve. Nem rendít meg. Olvassuk ugyan és hallgatjuk, de oly keveseknél látunk életváltozást. Alig-alig kérdezi valaki: mit jelent ez rám nézve? Pedig így kellene kézbe venni, kérdezem, mit akar ma mondani az Úr. Mi az akarata, min kell változtatnom? Mert a nyitott szívvel fogadott ige nyomán mindig történik valami, a Biblia olvasásának következménye van. Tudunk jó mondatokat fogalmazni, üzenetet továbbadni, de a történés, a következmény gyakran elmarad.
A nép előtt is felolvassák az Úr törvényét. Nem tartják hosszúnak, érthetetlennek vagy teljesíthetetlennek. Mi gyakran hosszúnak tartunk egy szakaszt vagy egy fejezetet. Mi lehet az oka? A belső, lelki szomjúság hiánya. Annyi mindennel tömve van a szívünk, az agyunk, oly sok elfoglaltságunk van, hogy már nem éhezzük és szomjazzuk Isten szavát. Pedig ha nem vágyunk Isten szavára, nem lesz, ami megújítson, ami elvegye szomjúságunkat.
Nemcsak meghallgatják, hanem megrendülve és örömmel kötelezik magukat az ige megtartására. Rádöbbennek arra, hogy az ige nem megkötöz, hanem felszabadít. Valószínűleg megcsömörlöttek már a kicsapongásoktól, a laza életviteltől. Meglátták, hogy csakis az Isten szavának való engedelmesség szabadít fel és teszi boldoggá, teljessé az életünket.
Ezt követi a nagytakarítás, a rengeteg felhalmozódott szemetet eltávolítják. Nem mondják semmire, hogy ez csak ártatlan szokás, hanem az ige mérlegére helyezik, és meglátják, hogy bálvány, ami az Úr előtt utálatos. Ami Isten előtt utálatos, az szemét, a szeméttől pedig meg kell szabadulni. Mindentől szabaduljunk meg, az összes szemetet távolítsuk el, ne elégedjünk meg csupán a szem előtt lévőkkel, hanem hatoljunk le a mélybe. Söpörjük ki a sarkokat is. Úgy vigyük végbe a nagytakarítást, ahogyan az asszony kereste az elveszett drahmát. Nekünk a kereszt az a hely, ahol megláthatjuk szemeteinket, és meg is szabadulhatunk tőlük. Jézus értünk hullott vére megtisztít minden szeméttől, és önmagát adja nekünk, drága kincs gyanánt.
Nem elég azonban jól indulni, reformokat végrehajtani, végig is kell menni az úton. Olyan könnyű letérni, belesimulni a környezet szokásaiba, elvárásaiba. Jósiás Egyiptommal való összeakadása, majd halála érthetetlennek tűnik. A fáraó nem ellene indult harcba, mégis szembeszállt vele Jósiás. Vajon miért? Talán túlságosan politikussá vált, nem az Urat kérdezi, hanem maga dönt és cselekszik. Esetleg az eddigi eredmények elhitették vele, hogy ő valaki, és már nem Istennek adja a dicsőséget. Az is lehet, hogy szövetségre lépett az asszírokkal. Azonban az a fontos üzenet, hogy mindig felfelé, az Úrra tekintsünk. Aki Krisztust követi, az ne keveredjen a világ szokásaiba, ne a környezet megoldásaihoz igazodjon, hanem legyünk mindig érzékenyek az Úr szavára.
Nagyon fontos, hogy minden tettünk, az életvezetésünk igei meggyőződésből fakadjon (Rm 14,5-12). Ne azért tegyünk, vagy ne tegyünk dolgokat, mert ezt így látjuk másoknál, hanem járjunk utána a Szentírásban. Legyen a vezérelvünk: Mit mond az Írás? Amit megtalálunk, amit válaszként fogadunk, azt tegyük. Ez igaz azokra a dolgokra vagy irányvonalakra is, amiket elutasítunk. Ne azért mondjunk nemet valamire, mert az őseink is nemet mondtak, vagy ne azért tegyük, mert ez régi gyakorlat és szokás, hanem minden tettünk alapozódjon az ige kijelentésére. Ehhez utána kell járnunk, tanulmányozni, mélyére hatolni, de csak így válunk felnőtt tanítványokká.
Életünk középpontjában az Úr van. Neki élünk és halunk. Azt jelenti ez, hogy Vele van tele a szívünk, és mindent az Ő akarata szerint teszünk, mindent Hozzá igazítunk. Az a lényeges, hogy mit is akar Ő. Mindez hálából azért, amit kaptunk Tőle. Akit megrendített már, hogy az Úr Jézus Krisztus érte halt meg a kereszten, vagyis a szó szoros értelmében az ő üdvösségéért mindent odaadott, az nem tart vissza Tőle semmit. Az értem meghalt Baráttal és Barátnak akarok élni. Vele akarok mindig lenni, életben és halálban is. 
Jézus Úr, Ő uralkodni akar az életünk felett, az egyház fölött is. Valóban Ő az én Uram? Az uralkodónak vannak törvényei, parancsot ad, az alattvaló pedig engedelmeskedik neki. Jézus az én Uram, és a másik hívőé is. Ezáltal nem kell nekem irányítani, felelősségre vonni, mert az Úr engem is, a másikat is majd maga elé állít. Ő fog megítélni, Neki kell számot adni. Pál elmondja, hogy mindenki magáról fog számot adni. Nem másról kell majd beszámolnunk, hanem a saját történetünkről. Mennyire tudunk mi másról beszélni, és ha arról kell vallani, mit végzett el bennünk az Úr, mit mond az ige nekem, már nem tudunk beszélni. Gyakoroljuk magunkat a magunkról való beszámolóban. Írjuk le naponta azokat a gondolatainkat, amiket az igéből nyerünk, amit megértettünk, amit nekünk mondott az Úr.



Ó, HÁLA AZ ÚRNAK

1.  
Ó, hála az Úrnak, zengjünk Neki hát,
Mert úgy szeretett, hogy id’adta Fiát,
A kínra, halálra küldötte el Őt,
Megnyitni a mennyet a bűnös előtt.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!

2.  
Ó, teljes az üdv, amit ád ez a vér,
Ó, drága a kincs, amit Isten ígér.
Ha bánva bűnét, jön a leggonoszabb,
Az Úr neki még ma bocsánatot ad.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!

3.  
Szent az, mit az Úr mond és szent, amit ad,
És szent öröm az, mely az Úrba’ vigad,
De még magasabb lesz az égi öröm,
Ha Jézus előtt vigadunk odafönn.
Szívem, áldd a Királyt, az Övé ez a föld,
Szívem, áldd a Királyt, neve mindent betölt.
Jöjj, bűnös, az Úrhoz, jöjj, Jézus az út,
Ó, vedd be szívedbe a drága Fiút!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése