2018. június 5., kedd

Mit jelent rám nézve?


G
yermekeink Jósiás életkorában még iskolába járnak, szabadidejükben önfeledten játszanak (2Kir 22,1-20). Ez  a gyermek azonban már király, olyan felelősség van rajta, amit maga nem képes hordozni. Azonban vannak segítői, akik elsősorban az élő Istent ismertetik meg vele. Nagyon korán kapcsolat jön létre Isten és Jósiás között. Az Úr, Aki őt kiválasztotta, nem hagyja magára, vele van, segíti, mélyíti a hitben, és egyre alkalmasabbá teszi erre a feladatra. Dávid hitének a példáját követte, úgy igyekezett Isten útján járni, ahogyan neves őse is tette. Számunkra Dávid utóda, az Úr Jézus Krisztus a minta. Hangolódjunk Rá, igazítsuk Hozzá mindennapjainkat.
Csendben gondoljuk végig: valóban az Úr útján járunk? Ráléptünk már a keskeny útra, és egyre jobban hasonlítunk Megváltónkra? Igyekszünk Őt keresni, úgy, amint Jósiás tette? Mert életkorfüggő ez, kereshetjük minél fiatalabb korban. Attól függ, mi a legfontosabb Nekünk. Ő-e a lényeg, Neki akarunk-e élni, vagy a saját kényelmünk, testi vágyaink kiszolgálása a hangsúlyos? Jósiás mindenben az Úr útján járt. Mindenben, nemcsak főbb kérdésekben vagy vallási ügyekben igazodott Istenhez, hanem élete minden  dolgában. Rám is ez a jellemző? Ezt mondhatják majd el, hogy mindenben Istenhez fordultam, Őt kérdeztem, és mindent Rábíztam? De ez azt is jelenti, hogy mindenben Rá is hallgatok. Azt teszem, amit mond.
A korábbi években annyira elfordultak az Úrtól, hogy az Úrtól kapott törvénykönyv, az ige, teljes feledésbe merült. Olyan jól elvoltak nélküle. Épült és erősödött az ország, volt munkalehetőség, de a szívük egyre messzebb került Istentől. Már nem kellett az ige, sőt, azt sem tudták, hogy hol van. Befalazták, így őrizték meg. Hol a Bibliád? Mikor volt utoljára a kezedben? Mert a szétolvasott Biblia az igazi érték. Ha rég volt már nálad, keresd meg, és kezdd el olvasni. Mégpedig úgy, ahogy ez a király is tette. Alázattal, imádságos szívvel és kérdéssel. Elkezdte kérdezni a könyvet: mit jelentenek ezek rám nézve. Tehát először is magának olvasta, magára értette.
Így olvassam, mert azért kaptam, hogy magamnak olvassam, elmélyülve, kérdezve, mit jelent ez rám nézve, mit mond az Úr nekem? Mindig így olvasom? Addig le sem teszem, amíg nem tudom megfogalmazni, mit mondott ma nekem az Úr? Mert ezért olvassuk, hogy halljuk a szavát, megértsük akaratát. Nem az a fontos, mi mások véleménye, vagy akár én mit mondok magamról, meg vagyok-e elégedve az életemmel. Mindig az a kérdés, hogy Isten mit mond. Ezt kell meghallanom, mert ha nem értem meg, mit kíván az Úr, nem tudom cselekedni sem.
Gyakran mondjuk, hogy elolvasom ugyan, de mégsem értem, nem szól az ige. Akkor olvassuk el ismét lassan, és rágódjunk, elmélkedjünk rajta. Engedjük, hogy az ige szólítson meg, amint Jósiást is tette. Az igét hallgatva  rádöbbent, hogy eddig nem tette, amit az Úr mondott. Az ige mutatja meg, miben voltunk engedetlenek, de rámutat arra is, hogy van kegyelem. Ha őszintén meglátom bűneimet, mulasztásaimat, az Úr megkönyörül. Jézusért új életet és új lehetőséget ad. 
Azért lényeges a király bűnbánatra jutása, mert az ige megtalálása előtt már hozzáfogott a templom kijavíttatásához. Eljutott oda, hogy az Úr házát rendbe kell hozni. Azonban az Úr szavát hallgatva rádöbben arra, hogy ez nem elég! Nem elég csak az épületeket rendbetenni, anyagilag növekedni, hanem belső megújulásra van szükség. Ehhez pedig a bálványok eltávolítását kell végrehajtani. Az igazi megújulás a szívben megy végbe. Enélkül nincs élet. Dolgozhatunk sokat, szervezhetünk akciókat, de ha nem fordulunk teljes szívvel az Úrhoz, nem jutunk igazi életre. 
Jósiás megrendülése őszinte volt, sírt a bűn felett, és kész volt Istennek engedelmeskedni. Mindez azt jelentette, hogy nemcsak az épületet rakta rendbe, vagy szervezte meg az ország védelmét, hanem eltávolította a bálványokat. Ezáltal megváltoztatta az eddigi életgyakorlatot, szakított a pogány gondolkodással és életvezetéssel. Elhagyta a bűnt, és Isten akarata szerint kezdett el élni. Ez az igazi megtérés, nemcsak külsőségben, hanem életváltozásban, minőségváltozásban is megnyilvánul. Most már másképp élek, mint eddig, más dolgok kerülnek az életem középpontjába. Nem a pénz, a munka az első, hanem az Úr Jézus Krisztussal való kapcsolat. Most már mindennap Vele kezdek, és mindenben kérdezem. Már nem a környeztem tanácsaihoz, hanem az ige szavához igazodom.
Fontos dologra mutat rá Pál apostol, arra, hogy nem tart mindenki ugyanott a hitben (Rm 14,1-4). Nem, mert nem is tarthat, hiszen nem egyszerre indulunk. Van, aki hamarabb, és van, aki később. A tempónk sem egyforma. Ezért lényeges ezt tudatosítani. Ha a testvérünk hátrább tart, értsük meg, és segítsük a növekedésben. Ne erőltessük, ne várjuk el, hogy ott tartson, ahol mi. Aki most jutott hitre, még nem tarthat ott, mint aki régebb óta követi az Úr Jézust, és ismeri a Szentírást. Legyünk megértőek, segítőkészek. A másik még lehet csecsemő a hitben, és így csecsemőnek való táplálékot kínáljunk neki, és csak csecsemőhöz illő megnyilvánulást, tetteket várjunk el.
Jó megnézni: én magam hol tartok, mert ugyan minden hívő csecsemőként kezdi, de van növekedés. Növekszem? Előrébb vagyok, mint egy évvel ezelőtt? Jobban ismerem az Uramat, és engedelmesebb vagyok? Tanítványúságunkért az Úr előtt vagyunk felelősek, Ő fogja számon kérni, mire jutottunk. Mi csak segíthetjük egymást, de nem kérhetjük számon.
A hitben való előrehaladás és a megmaradás is kegyelem. Nemcsak megszabadít az Úr, hanem Ő tart meg a szabadításban. A tánítványságot egyedül nem lehet csinálni. Nem arról van szó, hogy kegyelmet nyertem, az Úr megbocsátott, de tovább magam is elvagyok. Az Úr tart meg. 
Jó olvasni Pál biztatását: az Úrnak van hatalma arra, hogy megtartson. Tehát nem a mi erőnktől függ, ezért ne magunkra, hanem mindig Őreá nézzünk. Ő ma is, téged is meg tud tartani.


Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,
Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,
Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-
gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-
sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése