2018. június 22., péntek

Bízd magad a kegyelemre


M
inden az Úrért és az Úr akaratából történik (3Móz 9,1-24). Nem emberi elképzelések valósulnak meg, nem egy vallásalapító ötleteiről olvasunk, hanem az élő Isten munkájáról. Ő választotta ki, hívta el Izráel fiait, és most formálja néppé őket. Ehhez megadja a jogi kereteket is. Isten népének az élete mederben, rendben kell, hogy folyjon. Így válnak bizonyságtétellé a népek előtt. Most Áront és fiait láthatjuk, mennyire nem unják még ezeket a szertartásokat, és mennyivel aktívabbak, mint mi az istentiszteleteinken.
 Miért van ez így? Hogyhogy nem fáradnak bele? És még a végén is azt olvassuk, hogy a nép is ujjong az istentisztelet alatt. Azért, mert itt Isten van a középpontban, Érte történik minden. Izráel népe megtapasztalta Isten valóságát és hatalmát. Zsigereikben van Isten csodálatos szabadítása, amit átéltek az Egyiptomból való menekülés során. Nekik nem elmélet az Isten, hanem valóság, Aki él és cselekszik. Bőrükön tapasztalták, amikor Isten szavára hittel belementek a kettényíló Vörös-tengerbe, és élve jutottak át rajta. Hatalmas esemény volt, hogyne örülnének, és hogyne égne a szívük Isten szeretetétől.
A személyes tapasztalaton van a hangsúly. Aki megtapasztalja Isten munkáját az életében, annak nem kérdés Isten létezése. Akit az élet nyomorúsága odakényszerített Istenhez, és segítségül hívta, az már tudja, hogy Ő Él. Milyen gyakran csak akkor megyünk Istenhez, amikor megrekedünk, saját erőből nem boldogulunk, és olyan jó, hogy mehetünk ilyenkor is. Megtapasztaltam-e már a saját életemben Isten munkáját? Valóság-e Ő a számomra? Ha igen, akkor a döntésekben is Hozzá megyünk, akkor nem kérdés, hogy Őt választjuk. Áron számára Isten mindennél többet jelentett. Most is teszik, amit kér. Mert a cél Isten dicsőségének megjelenése. Isten megjelenésére vágynak, találkozni akarnak Vele. Megjelenik az Úr, és erre fel kell készülni.
Vér nélkül nincs bűnbocsánat, tehát az áldozat bemutatása nem egy kegyetlen szokás, hanem szükségszerűség. A vér törli el a bűnöket. Valakinek meg kell halnia, és ez a Valaki az Úr Jézus Krisztus. Az Ő vére törli el bűneinket, Ő tisztít meg minden bűntől. Nincs más lehetőség, nem segít semmilyen szer, csak a vér.
Megjelent az Úr dicsősége, milyen boldog pillanat, átélik Isten jelenlétét, bizonyosságuk van: itt az Úr. És a nép boldog, ujjong. Mitől boldog? Jobb lett az életük, kikerültek a pusztából? Nem! A boldogságuk az Istennel való találkozásból fakad. El vagy keseredve, nem látsz világosan? Keresd Őt! És ha keresed, Ő jelez, mert Jézusban azért lett emberré, hogy könnyebb legyen a találkozás. Aki átéli, hogy az Úr megkereste Őt, és rátalált, annak öröm lesz a szívében. Az már nem elveszett, nem is magányos, hanem boldog, mert vele van a Pásztor. Ma is lehet Vele találkozni, és semmi sem fogható az Úrral töltött percekhez. Semmi nem ad többet annál, mint amikor Vele vagyunk.
Lukács úgy írja, már keresztelő János is evangéliumot hirdetett a népnek. Meglepő, és mégis így van (Lk 3,21-38). Miért? Mert Jézusról szólt. Rá mutatott, elmondta: eljön az erősebb, és ez örömhír. Eljön, és már el is jött a Jánosnál és minden embernél erősebb, Aki nemcsak bátorít, hanem képessé is tesz Isten akaratának megcselekvésére. Nem arra biztat, szedd össze az erőd, és segíts magadon, hanem így szól: bízd rám magad. Engedd, hogy megmentselek, hogy levegyem rólad bűneid terhét, és új élettel ajándékozzalak meg. Bízd magad az erősebbre.
Az erősebb eljött, de nem külsőségekben nyilvánította ki erejét. Nem kért különleges bánásmódot, Ő is eljött Jánoshoz. Beállt a bűnös emberek közé. Nem előzte meg a többieket, kivárta a sort. Nem azért keresztelkedett meg, mert bűnös, hanem azért, hogy így is jelezze, vállalja a bűnös embert, sőt, magára veszi bűneit. Az is benne van ebben, hogy nem a víz tisztít meg, hanem majd az Ő kereszthalála. Jézushoz minden bűnös jöhet, senkit nem kerül el, és nem is küld el.
Nemcsak megkeresztelkedett Jézus, hanem imádkozott is. Ezzel rámutat az imádkozás fontosságára. Ő is megáll az Atya előtt, hálát ad Neki, és imádkozás által tartja Vele a kapcsolatot. Mennyivel inkább nekünk is szükségünk van az imádkozásra. Másrészt üzeni ez a jelenet, hogy mindenhol el lehet csendesedni. Ott, a Jordánban, sok embertől körülvéve is össze tudott kapcsolódni a szíve Istennel. Mindenütt lehet és szabad imádkozni. Mindenütt odaállhatunk Isten elé, és mondhatjuk: itt vagyok, Uram.
Imára van felelet, megnyílt az ég. Mindig az imádkozó szív előtt nyílik meg az ég. Istenhez az imádkozás a legmegfelelőbb út. Rajta keresztül feltárulnak országának titkai. Leszállt Rá a Szentlélek, innentől a Lélek vezeti, és a Lélek tartja kapcsolatban az Atyával. Isten Szentlelke építi meg a kapcsolatot Istennel, és Ő közben is jár értünk.
A mennyből hang hallatszott, Isten kijelentette Fiát az embereknek. Jézus az Ő szeretett Fia. Gyönyörködik Isten Jézusban. De nem a külső szépsége miatt, nem a tudása, hanem az engedelmessége végett. Gyönyörködik Benne, mert engedelmes mindhalálig. Kész megvalósítani Isten programját, akkor is, ha az az életébe kerül. Gyönyörködik-e az Úr az én életemben? Gyönyörködhet-e az engedelmességemben, abban, hogy kész vagyok Neki élni, és úgy élni, ahogyan azt Ő mutatja?
Jézus életében lehet gyönyörködni, mert bármerre jár, bármit tesz, az összhangban van Isten akaratával és az élettel. Minden tette építő, amit a sátán lerombolt, azt Ő helyre akarja állítani. Elsősorban a megromlott, visszafejlődött hitünket építi meg. Aztán helyreállítja a lerombolódott hidat, ami Isten világát és a mi világunkat összeköti. A kereszt ez a híd, de stabil és biztonságos. Aki rálép, Isten országában ér partot. Nincs más híd, csak Krisztus keresztje. Lépjünk Rá bátran, és maradjunk is meg rajta a célig.


Mily drága nékünk ez a jó hír
                   
 Mily drága nékünk ez a jó hír,
Mily édes öröm telten zeng!
Halljátok a nagy szabadítást,
Mely Jézusban lett a mienk!

Ó bízd magad e kegyelemre,
Mely gazdagon árad feléd,
Váltságát tedd a magadévá,
Hidd, az számodra is elég.

Leszállott a mennyei fényből,
Elhagyta dicső hazát,
Hogy eltörhesse rabbilincsünk,
Hogy hintsen az éjbe sugárt.

Ó bízd magad e kegyelemre...

Ó jöjj el hatalmas urunkhoz,
Fáradt, szomorú, jer ide!
Érted gyötrődött a kereszten,
Hát bízva jöhetsz elébe.

Ó bízd magad e kegyelemre...

Csak Jézus az, aki segíthet,
Üdvöt nem ad más, csakis Ő.
Itt áll, és türelmesen vár még.
Mit késel? Nincs már sok idő!

Ó bízd magad e kegyelemre…

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése