2020. január 11., szombat

Az élet könyve


E
bben a fejezetben is azt látjuk, hogy nem úgy alakul a föld élete, ahogyan szeretnénk, és ahogyan alakulhatna (Ézs 24,1-23). Nem az előrevivő fejlődést, az emberiség kiteljesedését látjuk. És nemcsak arról van szó, mi hogyan látjuk ezt a világot, hanem hogyan látja Isten. Gyakran azt gondoljuk, minden rendben van, a legjobb irányba haladunk, azonban látszik, hogy ez nem így van. Különösen felülnézetből nem. Isten nem a Belé vetett élő hit növekedését, az ige szerinti élet terjedését látja. Nem, hanem felbolydulást. Mi már visszafelé tekintve szemlélhetjük mindazt, ami Ézsaiás számára prófécia volt. Éltünk már olyan időszakot, amikor egyformának tituláltak mindenkit, azt mondták, nincs különbség, de természetesen volt. Mert az emberek közötti különbség politikai felszólításra, de a vallás biztatására sem szűnik meg. Mivel az embernek a szívével van a probléma, ha ott nem történik meg a gyógyulás, nem születünk újjá, csak nagyobb lesz a káosz, de nem változik semmi. Az Úr Jézus is arról beszélt, vajon talál-e hitet a földön az Emberfia, amikor ismét eljön? Nem az Úr megismerésére törekszünk, nem Őt keressük, hanem egyre inkább távolodunk Tőle. Amíg újjá nem született élettel, isteni természet nélkül akarunk változást kieszközölni, csak a káosz lesz egyre nagyobb. Így van ez kicsiben is, ha én nem akarok változni, nem változik semmi. És én csak az Úr munkája által tudok megváltozni. A legnagyobb probléma, amikor ezt nem ismerjük fel, és elhisszük, hogy mi magunktól is képesek vagyunk teljes változásra. Az igazi változást az életünkbe befogadott Úr Jézus Krisztus hoz. Nélküle csak erőlködünk, de mivel marad a szívünk változatlan, mindig kudarcot vallunk.
Beszennyezték a földet lakosai, és ez minden téren igaz, és szomorú. Isten ránk bízta a teremtett világot, de mi a bűn és a gonosz előtt nyitottunk ajtót, és így minden beszennyeződik. Mindenfelé a bűn terjed, és ezt Isten megítéli. Az embert szereti, a Biblia bizonyságtétele szerint, hiszen egyszülött Fiát adta oda érte, de a bűnt gyűlöli. Az ember szíve is szennyes, csakis bűnbánat és az Úr Jézusba vetett élő hit által tisztulhat meg. Jézus Krisztusnak a vére tisztítja meg a szívünket, életünket. Nincs más megoldás a szenny ellen. Azonban egyre inkább szennyezzük lelkünket, és különösen a gyermekek lelkét. Mivel? Gyakran a beszédünkkel, és mindazzal, amit tőlünk látnak és hallanak. Már a gyermekeknek szánt műsorok sem mindig gyermekeknek valók. Sok erőszakkal, önzéssel találkoznak, és ez beléjük ivódik. A média sem mindig a tiszta és szép dolgokat közvetíti. Azonban az Úr kegyelme által még megtisztulhat az életünk. Ézsaiás látja, ha nem kérünk az Úrtól segítséget, a tűz tisztít meg. Olyan események mehetnek végbe, amik a földi életet nagyon megritkítják. Kevés ember marad, írja az ige. És ez megdöbbentő, mert Isten nem a pusztulásra, hanem életre teremtett minket. Ő azt akarja, hogy az életet válasszuk. Azért is jött közénk az Úr, hogy megragadhassuk az igazi Életet.
Ézsaiás az Úr dicséretére biztat, hiszi, ha az ember Isten felé fordul, leborul, és elfogadja uralmát, elkerülhetjük a pusztulást. Isten nem a pusztítás, hanem a helyreállítás Istene. Jézusban mindent megtett, hogy megmentsen minket. A kereszten legyőzte a bűnt és a halált, így lehetőség nyílt egy Isten szerinti életre. Ez pedig az igében tárul fel előttünk. Krisztus tanítványai képessé válnak egy új életre, ahol már nem a bűn és a gonosz irányít, hanem az ige tölt be. Urunk az Ő követésére hívott el, és nem csupán vallási kérdés, hanem életgyakorlat. A követés azt jelenti, mindenben Utána megyek. Az élet minden területét Hozzá igazítom. Mennyire másabb is lenne a világ körülöttünk, ha a keresztyének Jézus életét követnék, tanításához szabnák magukat. Ameddig ez nem valósul meg, a gonosz arat. De eljött Isten Szentlelke, aki által lehetséges az Úrnak élni.
A tengerparton áll a sárkány, és várja a fenevadat (Jel 13,1-10). Amint meglátja, lecsap rá. Kiváló szövetségest talál benne. Sátán mindig ugrásra kész, és aki nem talál oltalmat az Úrban, arra igyekszik befolyást gyakorolni. Itt megtalálta azt a személyt, aki támogatja Isten elleni harcában, sőt, kiváló szövetségese lesz. A fenevad a hatalomért képes még a sárkánnyal is szövetkezni. A fenevad teljesen szembefordul az Úr Jézussal. Nagy szemfényvesztő, és az Úr Jézustól akarja elcsábítani az embereket. Tetteivel, magatartásával megtéveszt, és azt üzeni: Jézus ideje lejárt, és eljött az övé.
Vegyük azonban komolyan, bármennyire is az Úr helyére törekszik, a karaktere állati. Vadállatokhoz hasonlónak látja János apostol, és ez jelzi, minden Isten nélküli uralom és élet egyre állatiasabbá válik. Természetesen ez az állati vonás inkább belső tulajdonság. Ezért kell nagyon odafigyelni, hogy ki milyen belső motivációval rendelkezik. Mint ember milyen vonások, indulatok jelennek meg benne. Ne a külsőre figyeljünk, hanem a belső tartalomra is.
Halálos sebet kap, de az begyógyul, és ezzel teljesen az Úr Jézus feltámadását akarja utánozni. A modern világ lehetőségei által téveszti meg az embereket. És azt látjuk, bejön a számítása, az egész föld csodálta és imádta a fenevadat. Döbbenetes, milyen könnyen meghódítja az embereket. Ebben segítségére jön a nagyokat mondó száj. Ezt a sárkánytól kapta. Ma a nagyotmondással sikereket lehet elérni. Aki nagyokat ígérget, azt megválasztják, az egyre feljebb jut. Később már senki nem foglalkozik azzal, hogy mit teljesít az adott személy az ígéreteiből. A nagyotmondás gyakran kifizetődő, mert nem kérik azután számon az ígéreteket. Isten ellen is megnyitja a száját, ilyen siker után úgy gondolja, Isten sem szállhat vele szembe. De nagyon vak ez a fenevad, nem veszi észre, hogy a hatalma adatott, és egyszer le fog telni az ideje. Ő is halandó, mert megtéveszteni lehet ugyan az embereket, de valós életet csak az Úr adhat mindenkinek. 
Jó látni, hogy nem mindenki ijed meg tőle, és így nem mindenki imádja. Akik be vannak írva a Bárány életkönyvébe, azokat nem tudja megtéveszteni és elcsábítani. Ezek hűségesek, ragaszkodnak az Úrhoz, és kitartanak Mellette életük árán is. Jézus többet ad, mint amit sátán ígér. Ígérheti a világ minden kincsét, de örök életet nem tud adni. Az üdvösség Isten ajándéka Jézus Krisztus által. Mulandó dolgokat kínál a sátán, mert örökkévaló kinccsel, teljes és örök élettel csak Isten rendelkezik. A Benne hívőknek életet  ad az Úr. A legfontosabb kérdés: benne vagyok-e már az élet könyvében? Oda csakis a megöletett Bárány vére által kerülhetünk be. Semmi más nem tud oda beírni. Semmilyen teljesítmény nem elég, az egyetlen, amire szükség van, a bűnbánat és az Úr megbocsátása. Megtérés által íratunk be a könyvbe. 


CSODÁLVA, IMÁDVA TEKINTEK


1.  
Csodálva, imádva tekintek
Kegyelmének tengeribe,
És hallgatom édes örömmel,
Mit Róla tanít az Ige.
Szent vére bűnt befedez,
Tisztára mossa ruhám;
Bizalmamat ebbe vetem,
Reményem a Jézus csupán.

2.  
Ó, mennyi időt veszítettem,
Sóhajtva a terhek alatt,
De hogy magam Őneki adtam,
Lelkemről a súly leszakadt.
Szent vére bűnt befedez,
Tisztára mossa ruhám;
Bizalmamat ebbe vetem,
Reményem a Jézus csupán.

3.  
Gyöngéd keze szívemet érte:
„Meggyógyítalak, fiam, én”.
S megfogva ruhája szegélyét,
Erő s öröm szállt énbelém.
Szent vére bűnt befedez,
Tisztára mossa ruhám;
Bizalmamat ebbe vetem,
Reményem a Jézus csupán.

4.  
Most vélem a béke Királya,
Vezéreli lépteimet,
S oly édes az ajkán e szózat:
„Békém adom én teneked!”
Szent vére bűnt befedez,
Tisztára mossa ruhám;
Bizalmamat ebbe vetem,
Reményem a Jézus csupán.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése