2020. január 25., szombat

Jöjj, királyom, Jézusom!


A
z asszírok fenyegetése elhangzott, és eljutott a királyhoz (Ézs 37,1-38). Most Ezékiás reakcióját látjuk. Nem megszokott, amit tesz. Királyként nem a minisztereit, tanácsadóit hívatja, hanem az Úr házába siet. Az Úr elé viszi mindazt, amit hallott, Vele beszéli meg. Az Úr házában imádkozik a király. Lehet útmutatás ez a reakció nekünk is. Bármivel nézzünk szembe, vagy érjen váratlan esemény, keressük fel az Urat, beszéljük meg Vele dolgainkat. Ne a magától értetődő vagy logikusnak látszó válaszokat tegyük meg, hanem beszéljünk az Úrral. Ő mindig várja, hogy Hozzá forduljunk. Az is kiderül, hogy nem eltékozolt idő, amikor az Úr házába megyünk vagy elcsendesedünk imádságban. Az is figyelemreméltó, hogy egy ország első embere Istent keresi, a házába megy, és imádkozik, mielőtt bármit tenne.
Ezékiás nem kapja fel gyorsan a telefont és hív valamilyen ismerőst vagy tanácsadót. Ő Istent keresi. Mindez azt is mutatja, hogy eddig is kapcsolatban volt az Úrral. Nem most, hirtelen kiált, hanem tudja: lehet jönni. Ismerős számára az Úr házába való bemenetel. Nem hirtelen ötlettől vezérelve megy a templomba, hanem megszokta: bármilyen kérdés vagy veszedelem legyen, Istent keresi fel először. Ez jó szokás.
Ezt követően Ézsaiás prófétát, Isten emberét hívja. A templom és a próféta, ez a király szolgálati útja a bajban. Nem kis veszély volt ez, ráadásul a nép felé is üzenet, mit tesz a király. Azt várják, hogy védje meg az országot, és ő ebben a nagyon veszélyes helyzetben Istent keresi, és a prófétától kér útbaigazítást. Kereshetné hadvezéreit, sok ilyenkor életbe vágó dolgot tehetne, de Ő Isten gyermekét keresi. Kit keresek én problémáimmal? Kitől kérek és várok tanácsot? Természetes-e számomra, hogy azonnal a lelkigondozót, az igehirdetőt keresem, amikor elakadtam? Ezékiás Isten útmutatására kíváncsi. Jó, ha mi is felkeressük Isten gyermekét, az Úr szolgáját, és általa is az Úr akaratát keressük. Nekünk legtöbbször utoljára jut eszünkbe lelkigondozót vagy egy másik hívő embert felkeresni. Ma annyi emberi, világi segítség van, amit mi is megszoktunk. Pedig a hívő ember számára az a természetes, a magától értetődő, hogy Istent keresi. Tőle vár választ és megoldást!
Ézsaiás Isten bátorító üzenetét viszi. Ne félj! Ez az első és legfontosabb. Ne félj a beszédektől, amiket hallottál. Pedig mi sem természetesebb, hogy azonnal félünk, mihelyst fenyegetést hallunk. Ne félj, mert azok csak beszédek. Emberi beszédek, még ha egy nagy birodalom királya üzeni is, akkor se félj! Ne arra figyelj, mit mond, hanem Isten szavára! Az Úrra nézz, mert Ő nem egy birodalom, hanem a föld minden országának, és a mennynek is Ura. A leghatalmasabb uralkodó az élő Isten. Ha Őt ismered, és tisztában vagy erejével, hatalmával, nem kell félned. Ha Őt úgy ismered Jézus Krisztus által, mint Atyádat, nem fog félni a szíved. Mert az Atya oldalán nem fél egyetlen gyermek sem. Tehát ne az emberi beszédekre vagy írásos véleményekre figyelj, hanem Isten üzenetére. És ha Ő azt mondja, ne félj, akkor ne engedjem tovább nőni a félelmet.
Isten válasza olyan hihetetlennek tűnt akkor és ott. Be van kerítve a város, emberileg valóban semmi esély, csak ha megadják magukat. Most csak az épít az Úr ígéretére, aki valóban ismeri Őt. Ebben a helyzetben Isten szavára csak az ad, aki már korábban is Rábízta élete vezetését, különféle dolgait. Aki megtapasztalta az Úr beavatkozását, az most is hiszi, hogy Isten megszabadít. És ez a szabadítás minden emberi tevékenységtől mentes lesz. Nem vesz igénybe hadsereget, maga cselekszik.
Amikor a hadvezér még lelki nyomást gyakorol a királyra, hogy nehogy felszabaduljon a stressz alól, és azt higgye, vége a háborús helyzetnek, Ezékiás nem rémül meg, a levelet Isten elé viszi, kiteríti Előtte, és megvallja hitét. Ő nem csak a bajban kapkod a veszett fejsze nyele után, hanem tudja, Kihez fordul. Ismeri az Urat. Ismered Őt? Mit mondasz Felőle? Mert akinek most megvallod, aszerint fogsz cselekedni és viselkedni a nehéz helyzetben. Ezékiás király számára Isten az egész világ, minden ország uralkodója. Az asszír király diadalmenete sem rémíti meg, és nem is csüggeszti, mert tudja, hogy az elesett népeknek nincs Istene, mert ők nem ismerik az Urat! Csak élettelen bálványaik vannak. Nagyon fontos, hogy ismerjük Istent, és azt is lássuk, nincs Rajta kívül Isten. Az emberek istenségei, vallásaik csak bálványok. Nem igaz, hogy minden vallás az élő Istenben hisz. Jézus Krisztus Istene és Atyja az egyedüli Isten. Ő kéri a szívünket, és Ő tett is értünk. Ideadta egyszülött Fiát, hogy Általa megmentsen.
Szabadítást kér, és hiszi, hogy Isten meg is tudja őket menteni. Valós hatalommal rendelkezik. Kérése nem öncélú, hanem bizonyságtétel. Hadd tudja meg a föld minden országa. Ez a cél: mindenki tudja meg, hogy van egy élő Isten. Van Teremtő, és van Megváltó Isten, a Jézus Krisztus. Mindenkinek Őreá van szüksége.
Isten nem zsákbamacskát kínál, nem a véletlenre bízza, majd lesz valahogy, és majd megtudjátok, mi vár rátok. Sokan azt gondolják, nem lehet tudni, van-e örök életem, meg mi vár ránk, ha elhagyjuk ezt a világot. Ne engedjük magunkat megtéveszteni, hanem ragaszkodjunk ahhoz, amit Isten kijelentett. Mit is látunk? Az Úr bemutatja az új földet Jánosnak. Nem engedi, hogy bizonytalanságban legyen. Nézd, ezt készítem az enyéimnek. Nem lutri ez, érdemes az Úrban bízni, Neki élni. Azért is mutatja be az új földet, mert Jézust követve ennek a világnak sok dolgára mondunk nemet, és csak akkor tudjuk nyugodt szívvel megtenni, ha látjuk azt, amit Isten készített az Őt szeretőknek. Ha nem látjuk Isten országát, és az nem ragadja meg a szívemet mindennél jobban, úgy járok, mint Lót felesége. A régi világ, az ottani kincseim nem engednek el. Aki előtt azonban feltárul Isten világának gazdagsága, az, akinek az Úr Jézus mindennél fontosabb, az örömmel engedi el a világot Őérte.
Az élet vizének folyója hömpölyög végig a város utcáin. És honnan ered? Isten és a Bárány trónjából, mert Ők az élet. Az Ő trónjukból, jelenlétükből élet árad. Ez ma is így van. Istentől az élet vize árad, és ez a víz megelevenít. Ez a folyó elérhető minden szomjas szívnek, minden bűnösnek, mégpedig kegyelemből. Egyetlen feltétel a bűnbánat. Aki látja bűneit, és meg akar tőlük válni, az jöhet. Ez a víz megtisztít és újjá tesz. Aki iszik belőle, annak igazi élete lesz.
Mindaz, amit olvastunk, megbízható és igaz. Isten szava a legmegbízhatóbb a világon. De bízom-e benne? Hamar eljövök, üzeni az Úr, és egyre közelebb vagyunk ennek beteljesedéséhez. Azt mondta, hamar eljövök, akkor el is fog jönni. Várjuk Őt örömmel, szolgálattal, engedelmes élettel.


Jöjj, királyom, Jézusom!

1. Jöjj, királyom, Jézusom! Szívem, íme, megnyitom. A gonosztól óvj te meg, Meg ne
rontson engemet.
2. Véreddel, mely el-kifolyt, Mosd le rólam, ami folt; Élet útját megmutasd, Én meg nem
találom azt.

3. Gyógyítsd meg sok nyavalyám, Enyhíts szívem bánatán; Kétség, gond ha gyötrenek,
Biztasd nádszál hitemet.

4. Van hatalmad rá, tudom, Míveld, édes Jézusom: Hit, remény és szeretet Töltse be a
szívemet.

5. A keresztet te adod, Adj hozzá alázatot: Hordjam olyan csendesen, Mint egykor te,
Mesterem.

6. Majd ha véget ér a harc S megpihentetni akarsz: megragadom jobbodat, S mennyor-
szágod béfogad.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése