2020. január 24., péntek

Új Jeruzsálem


Í
géretek sora hangzott el már az eddigi időszakban Isten szabadításáról és az újjáteremtésről (Ézs 36,1-22). Sokan örültek az igének, és várták az Úr szavának beteljesedését. Bíztak Isten munkájában, és hitték, hogy Ő meg tudja őket menteni az ellenségtől. Ha csak a fejezetek számozását nézzük, és úgy vesszük, ennyi nap telt el, akkor vajon mi is lehetett a szívükben a Jeruzsálemieknek? Milyen könnyen megjelenik a kétség. Telnek a napok, és nem enyhül a feszültség, hanem még inkább közeledik az asszír sereg. Már itt vannak Jeruzsálem falai alatt. Mit is teszünk ilyenkor? Kérem az Urat, olvasom az igét, és inkább rosszabbodik a helyzet, mintsem javulna? Isten azért ad ígéretet, hogy amikor próbák jönnek, keményebb időkkel nézünk szembe, azokra álljunk rá. Az ige megerősít, elveszi a félelmet, és reménységgel tölt el. Jó, ha mindig erősen kapaszkodunk az Úrba, és sok időt töltünk Vele. A javulás nem mindig következik be azonnal, Júda népe sem élte át mindjárt Isten munkáját. Miért? Azért, hogy erősödjön hitük, másrészt kiderüljön, mennyire tudnak az Úrban bízni. Van, amikor a hitben való helytállás a bizonyságtétel. Ha egy probléma nem szűnik meg azonnal, de bízunk az Úrban, és elhárítjuk a gonosz támadását, az bizonyságtétel. Mások is erőt meríthetnek belőle, és felragyoghat Isten dicsősége általunk.
Az asszír sereg elfoglalta Júda városait, győzelmesen nyomult előre, az utolsó remény Jeruzsálem, a főváros, az Isten városa. Hitpróba is ez. Hisszük-e, hogy az Úr megoltalmazza népét? Amikor egyre közelebb jönnek a fegyveresek, szilárdan kitartunk-e az Úr mellett, vagy keressük az életünk védelmének egyéb módjait? Elhagyjuk az Urat, menekülünk, vagy tudunk várni Rá, amíg fog cselekedni. Nem is könnyű ilyenkor várni. Bizonyára nehéz volt ott is még mindig várni, és nem tenni semmit.
Az ellenség is mindent megtesz, igyekszik a maga javára billenteni ezt a nehéz lelkiállapotot. Lelki hadviselést folytat, el akarja bátortalanítani a városban tartózkodókat. Azt üzeni, nem érdemes hinni, Istenben bízni, mert ahogyan más népeket nem védtek meg isteneik, úgy Jeruzsálemet sem védi meg Isten. A legnagyobb hatalom Asszíria, és csak az marad életben, aki behódol neki. Ma is sokszor így rémisztget a gonosz, elhiteti, ő a legnagyobb, és csak a behódolók maradnak meg. 
A nagy király küldi őt, mondja a követ - rettegés van a szívemben, vagy bátran el tudom mondani: én a királyok Királyához, az Úr Jézus Krisztushoz tartozom. Ő a föld és a föld királyainak is Királya. Ezért nem félek, mert Ő hatalmasabb minden fenyegetésnél, és Ő megment engem. De ha nem tenné is, nem hódolok meg senki előtt. 
Milyen bizodalom az, amelyre támaszkodsz? Gyakran megkérdezik, miben bízol még mindig? Elmondhatom, hogy én Uramban, Aki életét adta értem, és Akinek oly sokszor megtapasztaltam hatalmát az életemben. Akinek élő kapcsolata van az Úrral, aki ismeri Őt személyesen, az meg tud felelni. Az meg tudja vallani: hiszek az Úrban, mert már korábban is segítségül hívtam, és megkönyörült rajtam. A legfontosabb pedig az ige bizonyságtétele, hiszem, amit az igében olvasok, ez ad erőt, és tudom, hogy Isten ma is ugyanaz.
Istent nem lehet bálványokkal, más népek, emberek isteneivel összehasonlítani, mert nincs más Isten a Biblia Istenén kívül. Ő a Teremtő, és Jézus Krisztus által Megváltó. Nincs más név, csak az Övé, Aki által üdvözülhetünk. Más istenek tehetetlennek bizonyulnak sok fenyegetéssel szemben, mert nem is léteznek, de ez a tehetetlenség nem azt jelzi, hogy Isten sem segíthet. Úr Ő mindenek felett! Ő tud és akar segíteni, azokon, akik hit által fordulnak Hozzá, akik Rábízták már az életüket. Mert Ő nemcsak a bajt akarja elhárítani, hanem meg akar Önmagával ismertetni, és az Úr Jézus bűnt eltörlő vére által örök életre megmenteni.
Ne engedjük magunkat megtéveszteni. Ragaszkodjunk Isten Bibliában adott kijelentéséhez, mert a gonosz tudja forgatni a szavakat, de mindig az a lényeg, ki mondja azt, amit hallunk? Lehetnek biblikus gondolatok is, sőt, még igét is idézhet az ellenség, az a lényeg: tudom-e, ki az, aki mondja. Ha ismerem az én Uramat, akkor az Ő hangját meg tudom különböztetni a gonosz hangjától. Maga Jézus Krisztus is azt mondta, hogy az Ő juhai ismerik a hangját, és ha nem az Ő hangja szól, legyen az bibliai idézet is, elfutnak tőle. Ahogyan Neki is igét idézett, a Biliára hivatkozott az ördög, de Ő felismerte, hogy ez hamis, és ezért nemet mondott neki.  Azért kapjuk a mai napot is, hogy egyre jobban megismerjük az Ő hangját, és ha ismerjük, akkor a próbákban, a fenyegetésben, a halál árnyéka völgyében is csak Rá figyelünk, és a hamis hangot elutasítjuk. Mert az Úr szava megbízható.
Mindaz, amit az apostol leír, nem csak biztatás egy szebb jövő reményében (Jel 21,9-27). Nem azért ír győzelemről, Isten ítéletéről és új teremtésről, hogy a most szenvedőket valahogyan megvigasztalja. Amit elmond, az valóság, és ez nem János szövege, hanem az Úr kijelentése. Az apostol azt mondja el, amit lát. Az Úr meg mutatja neki valóságosan mindazt, amiről eddig beszélt. Betekintést nyer az új Jeruzsálembe. Egy angyal úgy mutatja be neki, mint valóságot. Tudni kell, hogy akkor már lerombolták a földi várost. Tehát János nem a régit látja, hanem egy Istentől készített újat. Ez mind arra mutat rá, hogy amit olvasunk, az valóság. Isten újjáteremt mindent. És ahhoz semmi sem lesz fogható.
Az új Jeruzsálem középpontja maga Isten és a Bárány, Ők lesznek a templom, nem kell már kézzel épített ház, ahol Istennel találkozhatunk. Nem, mert itt Ő lesz minden mindenekben, szabadon találkozhatunk és beszélhetünk Vele. Nem lesz már semmilyen válaszfal Közte és köztünk. Milyen jó is lesz abban a városban, legyünk hálásak Urunknak, hogy életével és kereszthalálával lehetővé tette, kegyelemből a belépést. Aki oda vágyakozik, az ezen a földön léphet oda be. Aki Jézus Krisztust Urának vallja, az Vele lehet majd ott is. És aki oda vágyakozik, az a világ dicsőségét ki tudja kerülni. Azt nem tévesztik meg a földi vágyak, mert a mennyei város felé tart. Aki ismeri Jézust, és élő hittel hisz Benne, az tudja, hogy mindennél sokkal jobb az a hely. Földi vándorlásunk célja az új Jeruzsálem.
Ott már nem lesz energiaválság, nem lesznek kiszolgáltatva az emberek, és nem is rabolja ki őket senki. Ingyenes energiát kapunk, mert ott nem kell lámpás, nem lesz éjszaka. Isten ma is mindent ingyenesen kínál Jézus Krisztusban az övéinek. A kegyelmet és a bizonyságtételhez való erőforrásokat is ingyen adja. Az élet vizét is ingyen kínálja az arra szomjazóknak.
Azonban azt ne feledjük, oda csak azok mennek be, akik beírattak az élet könyvébe. És ez a beíratás földi életünk idején történik meg. Nem azonos ez azzal, amit az egyházi anyakönyvekbe bejegyeznek. Ebbe a könyvbe a megtérőket, az újjászületett embereket jegyzik be. Azokat, akik felismerték bűneiket, és Jézus Krisztus vére által azokból megtisztíttattak. Mert oda nem mehet be semmi tisztátalan, tehát amiben még ott a bűn. Az új teremtés mentes lesz a bűntől. Csak azok mehetnek be, akik Krisztus által megtisztulnak.
  
Amint vagyok, sok bűn alatt

1. Amint vagyok, sok bűn alatt, De hallva hívó hangodat, Ki értem áldozád magad: Fo-
gadj el, Jézusom!

2. Amint vagyok - nem várva, hogy Lelkemnek terhe, szennye fogy, Te, aki megtisztít-
hatod: - Fogadj el, Jézusom!

3. Amint vagyok - bár gyötrelem, S kétség rágódik lelkemen, Kívül harc, bennem féle-
lem: - Fogadj el, Jézusom!

4. Amint vagyok - vak és szegény, Hogy kincset leljek benned én, S derüljön éjszakám -
ra fény: - Fogadj el, Jézusom!

5. Amint vagyok - nincs semmi gát, Kegyelmed mit ne törne át; Hadd bízza lelkem rád
magát: - Fogadj el, Jézusom!

6. Amint vagyok - hogy a te szent Szerelmed tudjam, mit jelent Már itt s majd egykor
odafent: - Fogadj el, Jézusom!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése