2020. január 23., csütörtök

Minden újjá lesz


A
próféta előremutat arra a csodálatos és semmihez sem fogható örömre, ami majd Isten szabadításakor árad a szívükből (Ézs 35,1-10). Meg fogják tapasztalni az Úr szabadítását, mert, amit ígért, azt megcselekszi. Még nem jött el, de  vessék tekintetüket az Úrra, ragadják meg az ígéreteket, és akkor nem csüggednek el. Ma még az ellenséges hadakat látják, a félelmetes, pusztító sereget, de ha hittel felfelé tekintenek, eljön a szabadítás. Az Istenre való tekintés megerősít és reményt ad, a látszat ellenére. Nem engedi, hogy elcsüggedjünk, mert ismerjük az Urat, bízunk Benne, és tudjuk, Számára nincs legyőzhetetlen akadály.
Amikor az Úr megjelenik és elkezdi munkáját, a környezet, a természet is megváltozik. Mindaz, ami a bűn és a bűnös ember tevékenysége miatt elromlik, az az Úr, a Mindenható Isten megjelenésekor megújul. A puszta is vigadozik az Úr jelenlétének, milyen nagyszerű ez. Amikor mi vonulunk, semmi nem vigad, mert szemetelés, rombolás marad utánunk. Amit az ellenség lepusztított, pusztává, kietlenné tett, azt az Úr a Libánon és a Kármel szépségéhez hasonlóvá teszi. Ilyen csodálatos az Úr munkája, az új élet, amit Ő ajándékoz. Mert ezt az új és pompás külsőt kapja a puszta. Reménységgel tölt ez el, ha befogadom az Urat, ha engedem, hogy megérkezzen az életembe, a legnagyobb sivárságot is élővé formálja. Az Úr keze munkája nyomán megelevenedik az addig élettelen környezet. Így teszi Ő élővé az életünket, a szívünket.
Az Úr igéje ma is felemeli a szívünket és a fejünket, lelket önt belénk. Ne féljetek: hangzik a felszólítás! Ne félj, akkor sem, ha most még ebből nem látsz semmit. Ne a láthatókra nézz, hanem az Úrra. Még talán az ellenség vonulását, a gonosz munkáját látod, és úgy gondolod, nincs esély a szabadulásra. De ne az esélyekre vagy az ellenség erejére nézz, hanem fogadd hittel az igét. Azért adta az Úr a szavát, hogy higgyünk benne. De ne csak a templomban, hanem az élet sűrűjében, a nehéz helyzetekben is. Higgyük, hogy jön az Úr, és időben fog érkezni. Erősítsük egymást, ne félj, jön az Úr. Bízz Benne, és várj Rá. Ne kezdj el kapkodva cselekedni, csak bízz Benne. A kapkodás nem segít, csak a kegyelem. Nem a mi megoldásaink adnak szabadulást, hanem az Úr. A mi feladatunk, hogy bűneinket megvallva forduljunk Hozzá. Mondjuk el: Uram, emberileg nincs esély, én nem tudok más emberré lenni, képtelen vagyok megoldást találni, de Neked semmi sem lehetetlen. Pont a számunkra lehetetlen helyzetek által dicsőíted meg a nevedet. Jöjj, Uram Jézus!
Az Úr Jézus eljövetelekor fantasztikusan teljesedtek be ezek az igék. Valóban megszabadultak hit által az addig a bűn kötelékében élő emberek. Megnyíltak a vakok szemei és a süketek fülei, és ugrándozott a sánta. És mindez a mai ember számára is elérhető. Az Úr Jézus Krisztus teljes szabadítást és belső átalakítást hozott el. Nem csak érzelmes pillanatokat, hanem semmihez sem hasonlítható új életet ajándékoz. Amire addig csak vágyakoztunk, az valósággá válik. A szomjúhozó szívben patak fakad, a puszta életben tó lesz. Aki Őhozzá megy, annak belsejéből élő víznek folyamai áradnak.
Ez a víz teljesen megújít. A Szentlélek Isten teljesen újjá alakít, kimossa belőlünk a bűn szennyét, és ráállít egy új, életre vezető útra. Olyan utat, a keskenyt adja elénk, ami szent út lesz, mert csak az Úr tanítványai járnak rajta. Az Úr útja járható, és nem lehet eltévedni rajta. Miért? Mert az Úr a pásztor, és Ő vezeti nyáját. Maradjunk meg ma is az Ő nyomában, ne térjünk le arról se balra, se jobbra. Szent út lesz, mert megszentelt életű emberek járják. Ezzel azt is megmutatja, hogy az új élet a megszentelődésről szól. Az Úr továbbra is formál, tisztít, és Krisztushoz hasonlóvá tesz. Az Úr útja a folyamatos növekedés útja.
A Jelenések könyve megerősíti, hogy az Úr nem a pusztulás, hanem az újjáépítés munkálója (Jel 21,1-8). Mert a sárkány és minden csatlósa elpusztult, az első ég és föld is elmúlt, de ez nem a zárszó. Amikor a gonosz és az őt szolgáló ember azt gondolja, ez a vég, akkor Isten továbblép. Ő megmutatja: nincs vég, csak új kezdet. És ez a kezdet már bűn nélküli. A kereszt alatt állók is azt gondolták, Jézus halálával vége van a Messiásinak, nincs tovább Jézus, nem folytatódik a munkája. Azonban Isten továbbment, megmutatta, hogy igenis, van tovább, mert Ő maga az Élet. Feltámasztotta az Úr Jézust, kihozta a halál birodalmából, és ez ad lehetőséget a bűnös ember feltámadására is. Nincs vége, amikor azt gondoljuk. Nincs vége, mert Isten e kezdetek Istene. Ő a megújulás Ura. Így lehet újjá Általa a te életed is. Ne mondd ki, hogy vége, bármilyen csalódottság uralkodik is el rajtad. Kérd Őt, és újjá tesz. Fordulj Hozzá, és akkor Általa a régi, a bűn okozta nyomor elmúlik, és újjá lesz minden. Mert ez nemcsak valamikor megy majd végbe, hanem itt és most is. Pál már diadalmasan vallott róla: a régiek elmúltak, és íme, újjá lett minden. Így lehet újjá minden az életünkben. A bűn hatalma elmúlik, és megkezdődik Krisztus uralma. Egy új és áldott korszak.
A régi, megfertőzött föld is elmúlik, de nem a semmi követi, hanem egy egészen új. Isten lesz az övéivel, és ahol Ő jelen van, ott elmúlik mindaz, amit a régi okozott. Isten letörli a könnyeket, begyógyítja a sebeket. Ő mindent újjá tesz. Nem kell ennél nagyszerűbb üzenet. Ez elég! Mert az Úr szava megbízható. Aki a saját életében megtapasztalja, hogy minden újjá lett, az hittel várja az egész föld újjáteremtését.
Az Úr kínálja az örök élet vizét, a forrás még elérhető Krisztusban. És Ő ingyen kínál. És emögött nincs trükk. Nem azért kínálja ingyen, hogy rászoktasson, és majd jó drágán árulja. Ő valóban ingyen adja az életet, az Úr Jézus kifizette a kereszten, így mindenki hozzájuthat. Az élő víz forrása elérhető mindenki számára. Nem függ anyagi helyzettől, és így nem kerül senki hátrányba. Csak szomjas szívre van szükség. Ha olyan vagyok, mint a szarvas, jöhetek, a forrás már elérhető. Megszerezni nem lehet, de ingyen kegyelemből hozzáférhetővé válik. A kód a bűnbánat. Az élet vize azoké lesz, akik őszinte és teljes életváltozást akarnak. Mert, aki iszik ebből az vízből, az már nem élhet úgy, mint korábban. Ez a víz megtisztít a bűn minden formájától. Mi a bűn? Amit az ige annak mond.


JÖJJ EL AZ ÉLET VIZÉHEZ

1.  
Jöjj el az élet vizéhez,
Nélküle szomjas a szív!
Átok alól szabadulsz itt,
Hű Urad Ő, aki hív.
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!

2.  
Jöjj újulásra, e vízben
Új a hit és szeretet.
Eltűnik itt, ami régi,
S kezded az új életet.
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!

3.  
Jöjj hát az élet vizéhez,
Jézus kínálja neked,
S árad az élet belőled,
Kútfeje lesz a szíved!
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése