2020. január 22., szerda

Az élet könyve


E
dóm népe Jákób testvérének, Ézsaúnak a leszármazottja, mindig haragban volt Izráellel, gyűlölte az Úr népét (Ézs 34). Nem szabadultak meg ettől az indulatuktól. A testvérek konfliktusa évszázadokra kihatott. Amikor Izráelt fenyegette egy másik nép, Edóm nem segítette a bajban levőket, nem fogadta be a menekülőket, hanem örült romlásuknak. Úgy gondolták, ők kimaradnak, őket nem éri az asszírok támadása. Isten üzen nekik is a próféta által, ne örüljenek, mert az Úr megítéli őket. Isten haragszik azokra, akik népét bántalmazták. De mégis szól, mert azt akarja, hogy megbéküljenek Vele és Izráellel. Isten, mielőtt ítél, mindig szól. Bűnbánatra hív, és a megtérőnek kegyelmet ad. 
Áldott legyen Urunk, hogy mi már a kegyelmi korszakban élhetünk, így nemcsak Izráel népének, hanem minden embernek hirdettetik az evangélium. Mi ez az evangélium? Nagyszerű örömhír, Isten haragját az Úr Jézus magára vette. Elszenvedte a nekem járó haragot és büntetést. Mert Isten nem az emberre, hanem a bűnre haragszik, és mindarra, ami a bűnből származik. Az Úr Jézus meghalt a kereszten, kiengesztelte az Atyát, így szabaddá tette az utat számunkra. Istenhez az út keskeny, a kapuja pedig szoros. Erre az útra a kapun keresztül mehetünk be. Ez a kapu a kereszt. Ezt nem lehet elkerülni. A kereszt alatt bűnbánattal állhatok meg, és az Úr vére megtisztít. Fehér ruhát kapok kegyelemből, útravalóul pedig egy térképet, hogy el ne tévedjek. Ez a térkép az ige, általa kalauzol az Úr. A fehér ruha pedig jelzi, hogy megbocsáttattak a bűneim, az Úré vagyok. Nincs saját igazságom, de Krisztusban megigazíttattam. A keskeny út a megszentelődés, a hitben való növekedés útja. Azt jelenti ez, hogy ahogy telnek az évek, egyre jobban megismerem Uramat, és teljes szívvel követem, szolgálom Őt. A követés szolgálat, ezen az úton immár Neki élek.
A Biblia fontos eszköze az Úrnak. Sokan nem tulajdonítanak neki jelentőséget, gyakran még az Úr tanítványai sem veszik olyan komolyan, ahogyan kellene. Az ige nélkül eltévedünk e világ zaján. Különösen ma nagyon zajos a világ. Mindenki elmondhatja véleményét, és közzé is teheti. Tele vagyunk kommentekkel, véleményekkel, mindenki közzéteheti valahol a maga elképzelését. Az emberek pedig erre figyelnek. Ma már nincs nagyon szakma sem, mindenki ért mindenhez, és ha valaki a maga elgondolását közzéteszi, akkor azt sokan el is fogadják, kipróbálják, vagy egyszerűen követik, mert azt gondolják, az úgy helyes. Az Úr azonban ideadta igéjét, általa megkereshetjük, mit is mond az Úr abban a témában. Mi az Ő válasza, vagy milyen utat mutat? Fontos még nekünk Isten válasza? Igénk arra biztat, keressük meg az Úr könyvében. Igen, de a keresés több, mint elolvasni a napi részt, azt jelenti: egy konkrét probléma vagy egy téma érdekében kutatom az igét. Megkeresem, hogy a Bibliában van-e szó arról a kérdésről, ami nekem fontos. Ha igen, mit mondott róla Isten, vagy hogyan reagáltak rá Isten gyermekei? Néha olyan kérdésekben várjuk a választ, amikben már van is, csak meg kellene keresni, és a Szentlélek által alkalmazni a saját életünkre.
Ma az Úr szívünkre helyezi, hogy olvassuk és kutassuk az igét. Nemcsak személyes életünkre nézve, hanem a világ eseményeire nézve is válaszokat kapunk. Csakis az ige által érhetjük meg mindazt, ami körülöttünk történik. A gonosz mindent megtesz, hogy távol tartson vagy elszakítson az Úrtól. Ehhez az első lépés: elvon az igétől. Úgy alakítja dolgainkat, hogy ne jusson idő az ige olvasására. Minden legyen fontos, csak ne az igén tájékozódjunk. Az Úr azonban arra bátorít: olvassuk szavát, és vegyük hittel. Higgyük, hogy amit mond, az úgy van, és ami még nem teljesedett be, az be fog teljesedni.
Letelt az ezer éves béke és nyugalom időszaka (Jel 20,7-15). Ez az idő az utolsó, vagy inkább az utolsó utáni lehetőség volt a megtérésre. Arra kapta az ember, hogy végre felismerje: Isten az ő Ura és Királya. Azt is meg kellett volna látni, hogy az ember mindig ember marad, soha nem válik istenné, és nem lesz képes minden problémát megoldani. Az ezer év szembesít önmagunkkal és az emberi uralmakkal. Össze lehet hasonlítani Az Úr Jézus országlásával. A sátánt eloldották, utolsó nagy csatájára készül. 
Aki ma is összeveti az Úr Jézus életét és országa működését mindazzal, ami a világban van, megláthatja a különbséget. Az Úr ma is az Ő országába hív. Azért teszi, hogy megtapasztaljuk, mennyire más az élet Vele. Isten igéje és akarta megvalósulása jobbá teszi az életet. Ahol az Úr van jelen, ott a kegyelem, a békesség és a szeretet hódít tért.
Megdöbbentő, mennyien nem akarják Isten uralmát. A gonosz jó munkát végez, átkódolja az embereket, mert amikor szabadon engedik, azonnal nagy sereget állít ki. Meglepő, van kiből kiállítani a sereget. Vak az emberiség, nem látja, hogy az ördög nem tudott önerőből megszabadulni fogságából. Szabadságát is Istennek köszönheti, Ő adott engedélyt arra, hogy eloldják. Még mindig van lehetőség, még sátán is meggondolhatja a dolgokat, de nem. Nem, mert a gonosz annyira gonosz, tele van Isten iránti gyűlölettel. A gonoszság mindig Isten hiánya a kiteljesedése. Ahol nincs jelen Isten, ott a bűn teljesen a hatalmába kerít. 
Azonban Istent nem lehet letaszítani a trónról. Krisztusnak nincs ellenfele, és a gonosz nem vethet gyökeret az új világban. Isten lezárja a gonosz létét, el kell pusztulnia, mert Isten országába nem mehet bűn. Az új teremtésben már mindenekben Isten lesz jelen, és Krisztus uralkodik a szívekben. Ott valóban minden jó lesz.
Lesz ítélet is, minden itt dől el, a földi életben, az ítéletkor csak realizálódnak a dolgok. Aki a Bárány vére által beíratott az élet könyvébe, az az Úrral lesz, örökkön örökké. A beírás itt történik, a földi élet ideje arra adatik, hogy megismerjük Őt és nagy kegyelmét. Nincs fontosabb annál, hogy belekerüljünk az élet könyvébe. Mindez kegyelemből megy végbe Jézusért. Nem azért kerülünk bele, mert jók vagyunk, vagy valamilyen elévülhetetlen érdemünk van, nincs semmink, de Jézus áldozatáért Isten megkegyelmez. Érte írnak be a könyvbe, adjunk ezért hálát, és szolgáljuk Urunkat. Jézus az egyetlen, Akit érdemes szolgálni, Akinek jó élni. Figyeljünk ma is szavára.


Uram, a te igéd nekem

1. Uram, a te igéd nekem A sötétben szövétnekem; Mind igazak és ámenek, Amik
szádból kijöttenek, Azért amit nem látok szemmel, Béveszem szavadra hitemmel.

2. Bízom hozzád erős hittel, Hogy te mindent megcselekszel, Amit szent igédben
ígérsz: Hogy kegyelmesen hozzám térsz, És megbocsátván bűneimet, Megadod örök
életemet.

3. E nagy jót neked köszönöm, Mely nekem arra ösztönöm, Hogy a Jézust, kiért velem
Közöltetik a kegyelem, Tartsam lelkem megtartójának, Szeressem, engedvén szavá-
nak.

4. Igazgass, Uram, engemet, Hogy megőrizzem hitemet; Ha von magához e világ, Én
mint Krisztusba oltott ág, Tőle vegyem tápláltatásom, Míg az élők közt lesz lakásom.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése