2020. január 29., szerda

Boldog, aki hisz az Úr szavának


I
zráel Istene élő Úr, aki kezében tartja a történelmet (Ézs 41,1-29). Ő irányítja népe életét, és a többi népet is. Semmi nem véletlen, és nem is csak politikai játszmák eredménye. Az Úr ítéletéből kerültek Babilonba hűtlenségük miatt, és az Úr is hozza vissza övéit. Ő nem feledkezik el szövetségéről, amikor lemondanak már a hazatérésről, akkor hatalmasan cselekszik az Úr. Ő hívja az újabb birodalmat is, és használja eszközként népe szabadításában. Istenhez nincs fogható, mindenki számára Ő jelenti az igazi megoldást. Círus birodalma erősödik, és a népek, mint általában, most is az összefogásban reménykednek. Közösen ellenállnak az ellenségnek. Ha segítik és bátorítják egymást, megmenekülhetnek. Bálványokat készítenek, de mindez csak emberi próbálkozás. Sem a bálványok, sem az emberi erőlködés, a bátorítás nem segít. Isten segít, amennyiben Hozzá fordulnak. Ma is áll a lehetőség, Istent segítségül hívhatjuk. Azonban inkább magunk akarjuk megoldani a problémákat. De az emberi segítség hosszútávon általában nem vezet eredményre. Látszatmegoldás, látszateredményekkel. Urunk tartós eredményt kínnál. Amennyiben az Úr Jézust engedjük uralkodni az életünkben, és hisszük, hogy övéit oltalmazza és vezeti, győzelmet élünk meg.
Az akkori világtörténelmi események megremegtetik az emberek szívét. Vajon mi lesz? Hogyan alakul a sorsunk? Nehezebb vagy könnyebb lesz az élet? És ebben a közegben Isten népe is elbizonytalanodik. Van esély a szabadulásra hetven év után? Az új birodalomnak fontos lesz a mi sorunk? Ebbe a lelkiállapotba beleszól az Úr. Nem hagyja őket elgyámoltalanodni, sem bizonytalanságban. Rámutat: te az enyém vagy! Minden ezen múlik, el tudom-e mondani, hogy az Övé vagyok, Hozzá tartozom? Miért vagyok az Övé? Mert kiválasztott és elhívott Jézus Krisztusban. Ez nem gőg, hanem Isten szavára való állás. Aki hisz Jézusban, az Hozzá tartozik. Aki befogadta Őt az életébe, Urának vallja és engedelmeskedik, annak nem kell félnie, mert az élete jó kezekben van.  Bárhogy alakuljon a világ sora, Ő nem feledkezik meg tanítványairól.
Aki bálványokat imád, az magára marad, mert hiába szorongatja a bálványt, az nem szól, és nem tesz semmit. Aki azonban az élő Istent imádja, az megtapasztalja szavát. Amikor a csüggedés venne erőt rajtuk, Ő szól: ne csüggedj! Nincs okod a csüggedésre, a látszat ellenére sem. Miért? Mert én veled vagyok! Nem azért nem csüggedünk, mert tudjuk a megoldást, hanem azért, mert velünk van az Úr, és az elég! Ha Ő velünk, ki lehet ellenünk, írta Pál apostol. Ha övé az életem, akkor Rábízhatom magam, mert Ő a csüggedés idején is Úr. Amikor emberileg nem látszik javulás, Ő jelen van, és kihoz a fogságból. Isten számára valóban nincs lehetetlen. Nem Ő tehet a tehetetlenségünkről, a mozdulatlanságunkról vagy a rabságunkról. Mi tehetünk róla, mert nem fordulunk Hozzá, vagy letérünk a keskeny útról. Ha követjük Őt, mindig láthatjuk a fényt. Mert Ő a világ Világossága.
Nagyon jó olvasni az Úr ígéretét, nagyszerű bátorítás ez. Ne félj, fogj hozzá, indulj el, mert megsegítlek. Ha egyedül mennél, esélyed sem lenne, de Én küldelek, Én mondom: veled vagyok, megsegítelek. Ha az Ő szavára indulunk, van esély. Akkor eljutunk a célhoz. Az Ő segítsége mindennél többet ér. Az Úr szava kőszikla, ha ráállunk, és aszerint cselekszünk, megvalósul.
Mária szinte azonnal elmegy Erzsébethez, mert az ő állapota megerősíti a hitét (Lk 1,39-56). Ha látja Erzsébetet, akkor még erősebbé válik, és bizonyossá lesz: Istennek terve van vele. Jó egymással megbeszélni Isten munkáját, amit elvégzett az életünkben. Erzsébet és Mária megbeszélik az ígéreteket, és Mária még bizonyosabbá válik abban, hogy Isten Megváltót ad az emberiségnek.
Erzsébet tudja, ki lesz az, aki Máriától fog születni, az ő Ura. Mária gyermeke nem egy gyermek a sok közül, hanem Ő mindenkinek az Ura. Ő az életünk Fejedelme. Fontos, hogyan viszonyulunk Hozzá. Még meg sem született, de Erzsébet bizonyos abban, hogy neki Ura Az, Aki születni fog. Jézus már Úr és Isten születése előtt. Ő valóban Istentől jött értünk.
Boldog, aki hitt, igen, az a boldog, aki hisz Isten szavának, akkor is, ha még abból nem látszik semmi. Mert az Úr szava beteljesedik. Amit Ő mond, arra lehet építeni. Vegyük mi is mindig hittel az Úr szavát. Ne engedjünk kételyeknek, ne a világ beszédére figyeljünk, hanem hittel álljunk arra, amit Isten mond. Ő mindig megerősíti hitünket. Ahogy Máriának adott megerősítést, úgy ad nekünk is. De ehhez el kell indulni. Megkapta a kijelentést Mária, az angyal rámutatott Erzsébetre, de ahhoz, hogy Erzsébet élete erőforrássá váljon, el kellett mennie hozzá. Így élhetjük át mi is az Úr munkáját. Menet közben erősíti a hitünket, vezet tovább.
Ezek után Mária dicsőítő énekbe kezd. Magasztalja az Urat. Aki teljes szívvel Rábízza az Úrra magát, és kiváltságnak tartja, hogy az Úr igénybe veszi az életét, az hálás. Mária nem a kényelmetlenségekre néz. Nem kezd el jajgatni, milyen szerencsétlen is vagyok, hiszen veszélybe kerülhet az életem. Darabokra törhet a boldogságom. Nem! Ő halás az Úrnak, és kész vállalni Isten akaratáért a nehézségeket is. Tudja, hogy az a boldog, aki Isten tervébe belesimul, aki engedelmeskedik Neki. A boldogság nem a külső jóléttől függ, hanem a belső békességtől. Attól, hogy a szívemben megszületett a Megváltó. Elmondhatom-e, hogy megszületett bennem az új, a krisztusi élet? Már nem én élek, hanem él bennem a Krisztus. Ennél nincs nagyobb megtapasztalás és nagyobb áldás. Mert az az áldott, aki Neki él.


Nagy hálát adjunk az Atya Istennek

1. Nagy hálát adjunk az Atya Istennek, Mennynek és földnek szent teremtőjének, Oltal-
mazónknak, kegyes éltetőnknek, Gondviselőnknek.

2. Hála tenéked, mennybéli nagy Isten, Hogy szent igédet adtad mi elménkben, És
hogy ez által véssz ismeretedben, Te kegyelmedben.

3. A romlás után nem hagyál bűnünkben, Sőt te Fiadat ígéréd igédben, Hogy elbocsá-
tod őtet mi közénkben, emberi testben.

4. Felséges Isten, tenéked könyörgünk, Hogy mutassad meg szent Fiadat nékünk,
Hogy őtet látván, benne remélhessünk, Idvezülhessünk.

5. Adjad, hogy lássuk a világosságot, Te szent igédet, az egy igazságot, A Krisztus Jé-
zust: örök vigasságot, És boldogságot.

6. És ne ismerjünk többet a Krisztusnál, Ne szerethessünk egyebet Jézusnál; Marad-
hassunk meg a te szent Fiaddal, Krisztus Urunkkal.

7. Adj igaz hitet a te szent Fiadban, És jó életet minden útainkban; És Szentlelkeddel
vigy be hajlékodba, A boldogságba.

8. Dicsőség néked mennyben, Örök Isten, Ki dicsértetel a te szent igédben, Krisztus Jé-
zusban, mi Idvezítőnkben, És Szentlélekben.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése