2020. január 12., vasárnap

Jézus a Megváltó


É
zsaiás szívéből magasztalás tör elő. Dicséri az Úr nevét, mert csodákat cselekszik (Ézs 25,1-12). És ezek a csodák kézzel foghatóak, hiszen az ellenség bukásáról és visszavonulásáról szólnak. Ézsaiás tudja, hogy a politikai, katonai helyzet sem a véletlen alakulása. Isten adott nekik szabadítást, mert Ő a Szabadító. Istennek van hatalma, bele tud avatkozni az események alakulásába. Ő nem olyan, mint a bálványok, Ő élő Isten, Aki uralkodik a világ fölött, a pogányok fölött is. A próféta látja Isten tervszerű munkáját. Mindent előre elgondolt népe érdekében. Isten megtervezte megmentésünket. Az Úr Jézus élete és megváltó munkája is a tervek szerint alakult. Az Örökkévaló tudta, hogy az ember hűtlenné válik, ezért tervet készített. Nem engedte el a kezünket, és nem hagyta, hogy a gonosz mindet elpusztítson. Isten csodálatos, jó világot hozott létre. Az élet mindent felülmúló érték, amire a koronát az Istennel való élő kapcsolat teszi fel. Az ember olyan teremtménye Istennek, akivel tud kommunikálni. A sok teremtmény közül az ember kapta ezt a megtiszteltetést. Mi lehettünk kapcsolatban Istennel, Ádám és Éva átélhette az Úr közelségét, beszélgethettek Vele. Ez romlott meg a bűnesetkor. Azonban Jézus Krisztus által helyre állhat. Ismét lehetséges hallótávolságba kerülni. Mindez úgy ment végbe, hogy Ő lépte át a távolságot. Emberré lett, és így keres és szólít meg. Azt akarja, hogy megtapasztaljuk szeretetét. Engedjük, hogy a mai napon, amely az Ő napja, eljusson szava a szívünkig. Éljük át a csodát: megszólal az Úr. Ehhez csendre is szükségünk van, belső akaratra. Megállok, mert vágyakozom Isten után.
Az Úr erőssége a gyöngének, nagyszerű felismerés és üzenet ez. Oltalom, Akihez mehet a tehetetlen, segítségre szoruló ember. A gyönge, az elnyomott menekül Hozzá, az, aki maga nem talál védelmet, saját erőből nem tud megszabadulni a szorongattatásból. Az keres oltalmat, aki ki van szolgáltatva, akit az erős szorongat. Amíg nem látom magam gyöngének és erőtlennek, addig a magam erejére építek. Szükséges meglátni: Uram, olyan gyönge vagyok. Azt gondoltam, hogy mindent megoldok, de nem. Képtelen vagyok előrehaladni, nem tudok győzni se önmagam, se a bűn felett. Amíg úgy gondolom, erős vagyok, addig nem keresem az Urat. Sokan meg vannak győződve saját korlátlan lehetőségeikről, és mennek a maguk útján. Azonban az élet során számtalan megálló található, ami azt üzeni: állj, és ne tovább. Ránktelepszik, és azt mondja: vereséget szenvedtél, innen nincs tovább. És ilyenkor az Úr felé fordulunk, sőt, már Ő keres, ott áll életünk mellett, és várja a felismerést. Várja, hogy végre kimondjuk: erőtlen vagyok, és ezért Rád bízom magam. Nem mindig fogunk megerősödni, de átélhetjük, amit Pál: elég a kegyelem. Megtapasztalhatjuk mi is, hogy az Úr erőtlenség által ér célhoz. Neki nincs szüksége a mi erőnkre, gyakran az csak akadályoz. Akkor tapasztalunk előrelépést, ha teljesen Rábízzuk magunkat.
A nagyszerű ígéret a lepel eltávolításáról az Úr Jézusban valóság lett. Aki hisz Őbenne, az előtt feltárul Isten minden titka. Jézusban lehull hit által a lepel, és megismerhetjük Őt. Most már nemcsak a zsidók ismerhetik meg Istent, hanem minden nép közül az, aki meg akarja ismerni. Most már nincs elválasztófal, mert az Úr Jézus a testében elbontotta azt. Azért halt meg, hogy mindenki szabadon kereshesse Istent, ne legyen semmi, amibe beleütközünk. Ha Jézushoz megyünk, nem rémít és nem tart távol semmi Istentől, a bűn sem, mert testében felvitte a fára a minket terhelő adóslevelet. Dicsőség Neki. Jöjjünk örömmel, félelem nélkül, a bűnt megvallva lerakhatjuk a kereszt tövében, és felszabadulva, megtisztulva élhetünk Vele tovább. Isten országának polgárai lehetünk Krisztus által. Kell-e ennél több? Nem, mert Istenhez tartozni, gyermekének lenni a legnagyobb dolog, a legnagyobb biztonság.
Egy másik, földből feljövő fenevadat is lát János (Jel 13,11-18). Az első fenevadnak szüksége van segítségre, olyan személyre, aki meggyőzi az embereket, hogy őt imádják. A fenevad így működik, keresi azt a személyt, aki kész őt szolgálni, és a tőle kapott hatalommal az embereket megtéveszti, elhiteti. A fenevad ismeri az embert, ezért nem akarja elszakítani a hittől, csak annak a tárgyát változtatja meg. Ne az Úr Jézusban higgyenek, ne Tőle várják a megoldást, hanem egy mindenki fölé emelkedő embertől. A lényeg, higgyünk az emberben, higgyük, hogy majd eljön az idő, és mi megoldunk minden problémát. Nem lesz már Istenre szükség. Ezt a hazugságot hamis vallásba csomagolva lehet eredményesen elterjeszteni. Ezért emelkedik fel a második fenevad. Ő lesz az első főpapja. Aki nem ismeri az Úr Jézus Krisztust, nincs Vele élő és személyes kapcsolata, az megtéveszthető. Akinek csak vallása van, és elég, ha beletartozik az adott felekezetbe, azt a gonosz megtéveszti. Ezért szükséges személyesen keresni és megismerni az Urat. Azért kaptuk az igét, hogy általa megtudjuk, kicsoda Ő. Az ige mutatja be nekünk Istent. És ez nagyon lényeges, és ha beletekintünk, akkor azt látjuk, óriási a különbség az Úr Jézus és az emberi megoldások között.
Ha nem az igéhez fordulunk, megtévedünk. Miért? Mert bennünket külső dolgok elkápráztatnak. A jó fellépés, az anyagi gazdagság nagy hatással van ránk. A fenevad külsőre Jézushoz hasonlít. Aki látja, azt gondolja, Őhozzá tartozik. Nagyon kell vigyáznunk, ne elégedjünk meg a külsővel, a kosztümök látványával, hanem figyeljünk a belső tartalomra. Figyeljünk arra, ahogyan él a másik. Figyeljünk a beszédére, mert amivel csordultig van a szív, azt szólja a száj.
 Hosszútávon csak az tudja dicsőíteni az Úr Jézus Krisztust, aki átélte a kegyelmet és ezért tele van a szíve Iránta való szeretettel. Aki ismeri Őt, az dicséri, az tud az igéről beszélni, aki be van töltekezve Vele.
A második fenevad a gonosztól kapja hatalmát, nagy jeleket is tesz, és ezzel is az első fenevad hatalmát demonstrálja. Az a célja, hogy az első fenevadat ismerjék el istennek. Ezt látványos dolgokkal éri el. Utánozzák Jézus feltámadását, úgy tesznek, mintha feltámadt volna az első fenevad, azonban ez hazugság. Nem halt meg, és nem is támadt fel. Talán a modern technika segítségével tovább él egy nagyon súlyos sebesülés után. Képet készíttet a hamis próféta az első fenevadról, és még azt is megteszi, hogy a kép beszéljen. Ma már nem lehetetlen beszélő képmásokat alkalmazni. Beszélnek a felvételek, régen meghalt emberek szólnak hozzánk, látjuk őket. Eljött az idő, amikor a leírtak valósággá lehetnek. Azonban ne engedjük magunkat megtéveszteni. A fenevad nem Jézus, és ő nem is helyettesítheti. Nekünk élő Urunk van, Aki a halált is legyőzte. Nemcsak majdnem meghalt, hanem valóságosan meghalt, és valóságosan feltámadt. Sokan találkoztak Vele, látták Őt feltámadása után, és még többen megtapasztalták életátalakító hatalmát. Sok ember élete megváltozott Jézus nevének segítségül hívása által. Sokan gyógyultak meg, amikor Őtőle kértek segítséget.
A két fenevad összedolgozik, a totális kontroll érdekében. A fenevad mindenkit ellenőrzése alá akar vonni. Azt akarja, hogy minden tőle függjön. A csodákkal is ezt a célt szolgálja. Azonban ezek csak látványosságok. Az Úr Jézus minden csodája az ember életének jobbá tételére irányult. A csodák következtében gyógyulások, szabadulások mentek végbe.
Micsoda elnyomás: aki nem veszi fel a bélyeget, nem kapcsolódik bele a fenevad gazdasági rendszerébe, éhen fog halni. Csak a bélyeg által jut pénzéhez vagy boldogulhat az életben. Az kapja meg a kódot, aki imádja az első fenevadat. Ezt az imádatot a beszélő képmás előtt kell megvallani. Aki ezt nem teszi, kód nélkül marad. És ez bizony a hívők számára is komoly próba. Bízunk-e az Úr hatalmában, vagy a megélhetésért felvesszük a bélyeget? Ne feledjük, bármit tesz a fenevad, csak ember. A száma is ezt jelzi, 666. A hatos az ember száma, a hatszázhatvanhat a szuperembert jelenti. De bármilyen szuper is, ember. És soha nem lesz Isten. Azonban Jézusban eljött Isten a földre. Ő nem kényszerítette senkire akaratát, bemutatta hatalmát, és mindenki maga dönthetett, hogy akarja-e követni Őt. A szuperember is ember, aki szintén Isten kegyelmére van utalva. A legkiválóbb és leghatalmasabb ember is halandó, ne engedjük magunkat megtéveszteni. Az egyetlen, a halál fölött is diadalmaskodó és nem zsarnokoskodó személy az Úr Jézus Krisztus. Ne engedjük, hogy a torz kép, amit a vallás kialakított Róla, befolyásoljon. Keressük Őt, és ha megismertük, meglátjuk, mennyire más Jézus, mint mi. Igazán Ő az Élet fejedelme.


MAGÁRA VETTE SZENNYES RUHÁMAT


1.  
Magára vette szennyes ruhámat,
Így békíté meg Istent, Atyámat.
Így békíté meg, így békíté meg
Istent, Atyámat.

2.  
Kín, mely Őt érte, nekem volt szánva,
De Ő fölvitte a Golgotára,
De Ő fölvitte, de Ő fölvitte
A Golgotára.

3.  
Szerető szíve szakadt meg értem,
Hogy eltörölje mind, mind a vétkem.
Hogy eltörölje, hogy eltörölje
Mind, mind a vétkem.

4.  
Jézus, Te drága, mit adjak Néked?
Összetört szívem hozom Elébed,
Összetört szívem, összetört szívem
Hozom Elébed!

5.  
Dicsőség Néked, szent Vőlegényem,
Hogy eljössz értem, s fölviszel mennybe.
Hogy eljössz értem, hogy eljössz értem,
S fölviszel mennybe!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése