2020. január 21., kedd

Krisztus uralma


H
a ezt a könyvet figyeljük, azt láthatjuk, sok üzenete van népe felé az Úrnak (Ézs 33,1-24). Annak ellenére, hogy nem igazán akarják hallani, amit mond, mégis keresi őket, odafigyel rájuk, és szól hozzájuk. Így van ez ma is, az Úr keres minket, odafigyel gyermekei életére, és fontos neki az is, aki még nem ismeri Őt. Nem szlogen az, hogy a világot szerette az Úr, és egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz Őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen. Valóban szereti az emberiséget, benne téged és engem, értünk adta oda a Fiát, mert azt akarja, hogy életre jussunk. Isten értünk tevékenykedik. Nem Ő a mi ellenségünk, hanem mi tartjuk Őt gyakran rosszakarónknak. Az ellenség a sátán, aki nagy színészi képességekkel rendelkezik, és mindig pozitív szereplőt játszik. Világosság angyalaként jelenik meg előttünk, és úgy állítja be magát, mint aki jót akar nekünk. A bűnös szívű ember pedig hisz neki. Mert legtöbbször azt látjuk jónak, ami Isten akaratával ellentétes. Arra biztat, hogy tegyük, amire Isten nemet mondott, mert akkor olyanok leszünk, mint Isten. De ez hazugság. Az ember ember marad, sőt, Isten nélkül nem is tud igazán ember lenni.
Az Úr üzenetet küld az Isten népét fenyegető birodalomnak is. Lejár az ideje, el fog pusztulni. A nagy birodalom Isten megismerésére kapja lehetőségeit. Az Úr felhasználja népe fegyelmezésére, általuk megtanítja őket kiáltani. A veszély megtanít az Úr felé fordulni. Elvégzi bennünk, hogy kiáltsunk az Úrhoz. Aki kiált és megismeri Őt, az már nemcsak a bajban fordul Istenhez. Az megtapasztalja, hogy Isten az élet forrása. Jó Vele lenni, jó átélni közelségét, hallani szavát.
Erről beszél a próféta is, amikor megvallja, hogy reggelenként Elé állnak, és kérik, hogy Ő legyen erősségük. Ez az igazi kapcsolat, már reggel keresem az Urat, azért, hogy Ő legyen az erősségem, a támaszom. Nem akarok Nélküle elindulni, mert szükségem van Rá. Reggelenként kereshetjük az Urat, kérhetjük tanácsát, és várhatunk arra, hogy feltöltse a szívünket. Minden nap Őreá van szükségünk. Ez az imádság kifejezi, hogy nemcsak a bajban van Isten segítségére szükségünk, hanem mindennap, mert Ő adja nekünk az életet. Isten olyan a számunkra, mint a lélegzetvétel, állandóan szükségünk van rá. Lélegzetvétel nélkül nem lehet élni. Aki nem lélegzik, nem él. 
A lélegzést az imádkozás jeleníti meg. Aki nem imádkozik, annak nincs élő kapcsolata az Úrral. És amint a lélegzés magától megy, úgy az imádkozás is belső szükséglet. Aki reggel keresi, és állandó kapcsolatban az Úrral van, az a bajban is tud Rá támaszkodni. Mert sokan kiáltanak, amikor bajba kerülnek, de igazán nem tudják rábízni magukat Isten munkájára, mert nem ismerik Őt. Izráel népe is kiáltott ugyan a bajban, de mivel a bálványokhoz fordultak, nem tudtak Isten megoldására várni, a kapott tanácsot képtelenek voltak elfogadni. Isten azt kérte tőlük, ne Egyiptomhoz forduljanak, hanem várjanak Őreá. Megkísért, hogy kiáltunk ugyan az Úrhoz, de nem az Ő megoldását fogadjuk el, hanem emberi segítség után igyekszünk.
Isten ígéri azoknak, akik bíznak Benne, és várnak Rá, hogy fölkel, és cselekszik. Isten nem hagyja őket magukra, de megvárja, amíg rádöbbennek, hogy ez a helyzet is bűneik miatt van. Isten bűnbánatot vár tőlünk. Azt akarja, hogy valljuk meg bűneinket, és úgy kérjünk szabadítást. Mert a legnagyobb problémánk a bűn, és amíg ez nem oldódik meg, amíg nem kapunk új szívet, minden marad változatlan.
Isten megmutatja népének hatalmát, dicsőséges lesz az Úr, örömmel mennek majd Hozzá. Jézus Krisztusban királyunkká lett Isten, eljött, hogy találkozzon velünk. Leoldja az elnyomó köteleit a kezünkről, szabaddá tesz. Az Úr megszabadít a bűn minden formájától, és igazi, Őbenne örvendező és kiteljesedő élethez segít. Krisztust megismerve megtapasztaljuk a bűnbocsánatot. Átéljük, hogy Ő a gyógyító. Aki megismeri Őt, annak gyógyul az élete. Elsősorban belülről, a szívben megy végbe a gyógyulás. De a lélek gyógyulása, a szabadulás gyógyítólag hat testünkre is. A fő betegségünk a bűn, és ennek az ellenszere a bűnbocsánat. Ez a gyógyszer ma is elérthető.
Az Úr kézben tartja az eseményeket (Jel 20,1-6). Az Ellene lázadó hatalmak elbuknak és a mélységbe vettetnek. Előbb ugyan egy meghatározott időre, azért, hogy ne téveszthesse meg a népeket. Ez az időszak Krisztus ezer éves uralmának az ideje. Olyan időszak, amikor minden nép előtt világossá kell válnia, hogy Ő a Király. Ez az időszak mutatja be Isten uralmát az embereknek, és akik nyitott szívvel figyelik, meg kell látniuk a különbséget a fenevad uralmával szemben. Krisztus uralma a fenevad országlását követi, az emberekben ott van annak a kornak a nyoma, így össze tudják vetni Krisztus uralmával. Boldog, aki meglátja a különbséget, és Őt választja.
Ma is csendesebb időt élünk, még ha nem is mondhatjuk el, hogy a gonosz meg van kötözve, de mindenki szabadon megfigyelheti Isten országát. Össze lehet hasonlítani az ember országlásával és a gonosz munkájával. Nagy különbség! Isten országa Isten szeretetének az országa, ott nincs jelen semmi gonosz. Isten drága kegyelme formálja az életeket. Akik ott jelen vannak, azok testvérek az Úrban. Azok vannak jelen, akik nem imádták a fenevadat, és nem vették fel a bélyegét sem. Több trón is van, vagyis az Úr gyermekei nem riválisok, együtt képviselik az Urat.
Aki vállalja az Urat és az Ő bizonyságtételét, vagyis mer Róla beszélni  a fenevad uralma idején, az részese lesz az első feltámadásnak. Nem lesz annál csodásabb pillanat, mint átélni a hű tanúk életre kelését. Ez is jellemző az Úrra, az Ő országára, halálból életre kelt. És azok élik meg a feltámadást is, akik már feltámadtak a lelki halálból. Az Úr az életet képviseli, és ahol megjelenik, ott az élet jelenik meg. Az élet nyomán pedig helyreállítás megy végbe. Hasonló történik, amikor a tél után, tavasszal minden megelevenedik. Krisztus élete megeleveníti a bűn által halott szíveket. Aki behívja Őt az életébe, megtapasztalja mindezt. Aki pedig Vele életre kel, az örömmel beszél erről. Krisztusról beszélni kell, az élet nem rejtőzik el.


Új szívet adj

1. Új szívet adj, Uram, énnekem,
Új szívet adj, én Istenem,
Amely csupán csak teérted ég,
Véled jár szüntelen, csak véled szüntelen.

2. Nyájas, vidám, szelíd, jó szívet,
Mely, Jézusom, te lakhelyed,
Hol egyedül a te hangod szól,
Mely véled van tele, csak véled van tele.

3. Jézus, a te gyógyító kezed
Megfogta már a szívemet,
Én is tudom, bűntelen leszek
Majd nálad odafenn, a mennyben odafenn.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése