2020. január 28., kedd

Istennek lehetséges


B
izonyságtétel hangzik el a szabadító Istenről (Ézs 40,1-31). És ez a vallomás reménységet közvetít, vigasztalást nyújt, és erőforrássá válik. Amiről kijelentést kapott Ezékiás király, az valóság lett. Babilonba került Isten népe. Hosszú ideje ott vannak már. Egyre inkább a reménytelenség vesz rajtuk erőt. Úgy gondolják, Isten elfeledkezett róluk, és innen már nem fognak visszatérni. A próféta Istenre mutat rá, elmondja, hogy az Úr nem feledkezett el róluk. 
Az Úr vigasztalást küld övéinek, de ehhez az is kellett, hogy meglássák: a fogság nem véletlen. Bűneik büntetése mindaz, ami történt. Mivel már látják ezt, a próféta hirdeti bűneik bocsánatát. Rámutat: Isten megbocsát nekik, eltörli bűneiket. Vége van nyomorúságuknak, csodálatos örömhír ez. Még nem ment végbe, és az fogja megélni, aki hittel fogadja, aki hiszi, hogy Isten nagyobb minden emberi hatalomnál, és ez az üzenet Tőle jön. Sátán egy idő után elreménytelenít, azt súgja, ne higgyétek, innen Isten sem tud megszabadítani. Itt maradtok örökre. Azonban aki ismeri az Urat és az igéjét, az nem keseredik el, mert tudja, hogy a szabadítás a kereszten már végbement, már csak az szükséges, hogy én azt hittel elfogadjam. Ha látom bűneimet, felismertem  rabságomat, kérhetem az Úrtól a szabadítást. Vége van nyomorúságának - ez azt jelenti, hogy nem kell tovább fogolyként élni, meg lehet szabadulni. Aki nem hisz az igének, az rab marad továbbra is. Sokan élnek ma úgy, mintha az Úr nem adta volna életét bűneinkért. Meg kell hallani az örömhírt, és megvallva bűneinket kilépni a szabadra. Jézussal el lehet indulni egy új életre. Ő hív, de nekem kell menni Utána.
A próféta Isten hatalmáról beszél, elmondja: Előtte minden test olyan, mint a fű virága. A szépsége hamar elmúlik. Letelik a birodalmak ideje is. DE benne van az az üzenet is, hogy földi életünk le fog járni. Ezért addig keressük az Urat, amíg tart a kegyelmi idő. Másrészt, nem kell Isten gyermekeinek félni, mert az Úr karja uralkodik. Isten valóságos hatalommal rendelkezik, és aki hittel hívja, az ezt meg is tapasztalja. Hányan keresték fel hittel az Urat a betegség, a bűn, a gonosz szorongatása alatt, és megtapasztalták, hogy Jézus nagyobb mindezeknél. Gyakran gyógyíthatatlan betegséggel, reménytelen helyzetben fordultak Hozzá, de Jézus számára nincs reménytelen eset, Ő tud segíteni.
A szabadítás, és az abban való megmaradás, az új élet nem a mi erőnkre van alapozva. Aki saját erőből akarja járni az utat, kimerül. De aki az Úrban bízik, ereje megújul. Nagy üzenet ez, bízzunk Benne, és engedjük, hogy megújítson. Mindez úgy működik, hogy látom erőtlenségem, de hitben engedelmeskedem, teszem, amit mond az Úr. Elindulok Vele, és menet közben megkapom a szükséges erőt. Pál apostol is ezt tapasztalta, erőtlen volt, de Isten ereje kegyelemből, a mi erőtlenségünk által ér célhoz. Tulajdonképpen az a lényeg, hogy mindig Isten hatalma látszódjon. A környezet, amikor figyeli életünket, ne azt mondja, milyen erősek, ügyesek, okosak vagyunk, hanem lássa meg az Úr munkáját. Mindig az Úr munkájára hívjuk fel a figyelmet. Tegyünk bizonyságot az Úrról. Aki bízik Benne, az szárnyra kel, az nem fog elfáradni. Mindez a Neki való életre és szolgálatra vonatkozik. Azok újulnak meg, aki az Úr útját járják. Ő mai is adja az erőt azoknak, akik kérik Tőle, akik élő kapcsolatban vannak Vele.
 Az Úr munkája tovább halad előre (Lk 1,26-38). Egyszerű, hozzánk hasonló emberek által valósítja meg üdvtervét az Úr. Ők is bűnös, kegyelemre szoruló emberek, de amikor Isten megszólítja őket, most Máriát, készek az Úr akaratára bízni magukat. Bűnös ember Mária is, de Isten kegyelme munkálkodik benne, és alkalmassá teszi erre a feladatra. Mária része e kegyelem elfogadása, önmaga engedelmes odaszánása. Az Úr megszólít, kínálja nagy kegyelmét, mert a kereszten mindent elrendezett, de ezt nekem kell elfogadnom. Oda kell magam szánnom az Úr szolgálatára.
Mária ebben lehet példa, kimondja: történjék velem a Te beszéded szerint. De akkor ez sok hátránnyal, megvetéssel járt. Isten akaratának az elfogadása nem mindig jelent megbecsülést a földi életben. Nem is hoz magával sikeres életet. Máriának nehézzé vált az élete, de vállalta Isten tervének megvalósulásáért, a Messiásért. Mit vállalok én az Úrért?
Ne félj - hányszor kezdődik így az Úr emberhez intézett üzenete. El kell oszlatni a félelmet, ne félj! Talán ma is erre van szükségünk, mert szorongat a félelem, de lássuk meg az Urat, halljuk a szavát, és bízzunk Benne. Ha ő szól, az megvalósul, azt senki nem akadályozhatja meg.
A születendő Isten Fia lesz, és királyságának soha nem lesz vége. Az örökkévaló Királyhoz tartozhatunk, az Ő országát nem dönti meg senki. Beléptem-e már ebbe a királyságba? A földi uralmak ideje lejár, de Isten országáé soha. 
Hogyan lehetséges ez, kérdezi Mária. A hogyanra a válasz: a Szentlélek! A Szentlélek munkája által valósul meg Isten terve, és ez így van ma is. A Szentlélek Isten munkája nyomán születik meg bennünk az Úr Jézus élete, Általa születhetünk újjá. A Szentlélekre van szüksége az egyháznak is. Nélküle nincsenek csodák, nincsenek újjászületések. A Szentlélek nélkül csak emberi erőlködés van.
Nyissuk ki szívünket Isten Lelke előtt, és engedjük Őt munkálkodni. Neki semmi sem lehetetlen. Ott is életet munkál, ahol mi azt nem gondoljuk. A Szentlélek ereje a meddő életet is termővé alakítja. Legyen ma is erőforrásunk: Istennél semmi sem lehetetlen. Én sem vagyok az, és az életem dolgai sem azok. Nekem lehetetlen, de Neki nem.


VÁGYOL-E ELHAGYNI BŰNEIDET?

1.  
Vágyol-e elhagyni bűneidet?
Az Úr vérében van nagy erő.
Vágyol-e győzni a Sátán felett?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

2.  
Ó, ha a büszkeség rabja vagy tán,
Jézus vérében van nagy erő!
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

3.  
Érzed-e, hogy szíved oly salakos?
Jézus vérében van nagy erő!
Tisztátalan szívet tisztára mos,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

4.  
Szolgálni vágyol-e Jézust talán?
Jézus vérében van nagy erő!
Csak neki zengeni nap nap után?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése