2020. január 15., szerda

Győztesek


M
indez a romlott állapot, amiről olvasunk, Isten választott népéről van leírva (Ézs 28,1-29). A nép és a vezetők egyöntetűen ugyanúgy gondolkodnak, a mulatozást, a könnyed életvezetést tartják szem előtt. Állandóan isznak, vagyis olyan alkalmakat tartanak, ahol az alkoholé a főszerep. Nem figyelnek már Isten szavára, az ital befolyásolja őket, és nem az ige. Az északi országrész teljesen eltávolodott az Úrtól, úgy élnek, hogy már nem is ismerhető fel, ki az Istenük. Nincs különbség az ő és a pogányok magatartása között. Ráadásul a léha életmód közben észre sem veszik a veszélyt. Ha látnak belőle valamit, félvállról veszik, majd mi megoldjuk. De nem keresik az Urat. Nem hívják Őt segítségül, és ez szomorú. Hogyan is vagyunk mi? Mi látszik a mi életünkben? Látszódik az Úr Jézus életvitele a mindennapjainkban?
Az ellenség jön, de általuk Isten ítélete érkezik meg hozzájuk. De van még mindig lehetőség magukba szállni, megtérni, és bűnbánattal az Urat hívni segítségül. Urunk mindig ad időt és lehetőséget. A próféta szava is erre mutat. Amíg szól, addig meg lehet hallani. A nagy kérdés inkább az: van-e fülünk a hallásra? Kihalljuk-e az emberi beszédből Isten szavát? Gyakran elhangzik az Újszövetségben is: akinek van füle, hallja! De mindig úgy hallom, mint az Úr szavát? Nem keresek kibúvót, ezt most nem kell komolyan venni, mert csak egy próféta szava?
Mint mindig, most is lesz maradék, lesznek, akik meghallják az Úr szavát, és megrendülnek. Mert nem elég hallani, meg kell hallani, amit az Úr mond. Amikor meghalljuk, annak mindig van következménye, az meg is látszik, ott  változás történik. Milyen változás? Elkezdik az igéhez igazítani azokat a dolgokat, amik eddig nem igeszerűn folytak. Most már Isten szava a zsinórmérték.
Azok tanították Isten gyermekeit, akik maguk sem figyeltek az Úr szavára.  Az ital adta a bölcsességüket, és nem Isten törvénye. Amikor nincs jelen a szívünkben Isten Szentlelke, akkor maradnak az emberi rendeletek, amelyek egy idő után fontosabbá válnak Isten akaratánál. Mennyire mai ez: parancsra új parancs. Mindent törvénnyel akarunk leszabályozni, és már nem az a lényeg, hogy az ige szerint élünk-e, hanem megtartjuk-e a vezetők törvényeit. Pál arról ír, hogy azok Isten gyermekei, akiket Isten Lelke vezérel.
 Istennek mindenre van válasza, népe hűtlenségére is, de nem az, amit gondolnánk. Nem elfordul tőlük, hanem ígéretet ad. Egy drága szegletkőről, akire építhet hit által mindenki. Az lesz a próba, hogy meglátjuk-e a názáreti ácsban Isten Fiát. Felismerjük-e, hogy az élet mindennemű próbájában Őt kereshetjük? Ő lesz a szilárd és megbízható alap. Isten alapot ad, amire bátran építhetünk. A Krisztusra épült élet időtálló, bírja a megpróbáltatásokat, stabilan fog állni. Aki hisz, az nem elfut, hanem odamenekül Jézushoz. Ez az egyetlen jó menekülési útvonal. Megláttam-e már e drága alapkövet? Ráépül már az életem? Őhozzá fordulok minden dolgommal?
A próféta bizonyságot tesz, csodás az Úr tanácsa. Érdemes Hozzá menni és tanácsot kérni Tőle. Bár ez a tanács csodás, azért, mert működik, de legtöbbször csak hit által érthető. Amikor a vakon születettnek azt mondja, menjen el, és mosakodjon meg a Siloám vizében, vagy a tíz leprás menjen Jeruzsálembe, és ha így tesznek, útközben vagy a célnál meggyógyulnak. Bizonyára nem értették, és mást vártak, azonnali gyógyulást. Jézus érintse meg őket, és érjen véget a nyomorúság. Azonban a betartott tanácsnak meglett az eredménye. Talán azért nem látunk mindig eredményt, mert nem tartjuk meg az Úr tanácsát. Azt gondoljuk, ma már másképpen mennek a dolgok, mint abban a korban. Nem, mert akkor is hit által mentek, és ma is hit által munkálkodik az Úr. A hangsúly mindig a hiten, és nem az adott kor fejlettségi szintjén van.
Szívet melengető látni a győztesek csoportját - vannak győztesek (Jel 15,1-8). Ez azt jelenti, ne mondjuk, így kell tenni, mert olyan ma a világ, és ezt várják el. Ezek a győztesek a két fenevad kemény diktatúrájában életek, mégis tudtak győzni. Győztek a képmáson és nevének számán. Tehát nem hódoltak meg, nemet mondtak a rendszerre, és az Urat vallották meg. Csodálatos mindez. Lehet minden korban, még az életveszélyes időszakban is megállni a hitben. Ezek nem szolgálták ki a fenevadat a megélhetésért cserébe. Vannak győztesek, és hit által mi is lehetünk azok. Vele győzhetünk a bűn és minden nyomorúság felett.
Ezek a győztesek éneket énekelnek az Úrnak. Már itt is énekeltek, itt is dicsőítették Megváltójukat. Mert Mózes éneke a szabadításért való hálaének. Hálát adnak az Úrnak a megtapasztalt szabadításért. Tapasztalták Isten hatalmát a fenevad uralma idején is. Az tud a mennyben Isten dicsőítő éneket énekelni, aki már itt a földön is Neki énekel. Az, aki maga is megtapasztalta Isten munkáját az életében. És így van miről énekelni. Mert ezek nem csupán megtanult szöveget mormolnak, hanem szívből szól az ének. Úgy éneklik, hogy mindaz, amit mondanak, valósággá lett a saját életükben. Ezek csak az Úrról énekelnek, Vele van tele a szívük. Látják mindenek felett való hatalmát. Valószínűleg mártírhalált haltak ezek a győztesek. Mert a győzelem nem mindig túlélést jelent. Ennek ellenére nem keseregnek, nem azt mondják, miért kellett már meghalnunk, hanem örülnek, mert az Úrral vannak. Aki e földi életben Vele van, és az Ő közelsége mindennél többet jelent, az vágyakozik az Úrhoz, mert az mindennél jobb.
A sok nyomorúság, a harag poharai közepette is van remény: Isten dicsőségének és hatalmának jelenléte. Uralja az eseményeket az Úr, és mindig van lehetőség, még a nehéz időkben is, az evangélium meghallására. Az ítéletek idején is ment. A bárka jelen van, de nekünk kell beszállni. Isten megítéli a bűnös világot, de elkészítette a menekülés útját is. Krisztus keresztje ma is biztos pont. Őt segítségül hívhatjuk, Ő a menekülés. Jó látni a győztesek csoportját, mert ők reményt adnak, ne keseregjünk, a legnehezebb időkben is lesznek az Úr Jézust szerető, Hozzá hű emberek. Velük együtt menthetjük mi azokat, akik még a világ befolyása alatt élnek.


 FENN A MENNYBEN AZ ÚR

1.  
Fenn a Mennyben az Úr minden győztesnek ád,
Aki Krisztussal járt, s Benne hitt,
Aranyból koronát, fehér égi ruhát,
S hárfa húrjait pengethetik.
Igen, ott minden kész, igen, ott minden kész,
Minden győztesnek jár örök rész.
Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn,
Krisztusért én is elnyerhetem.

2.  
Vígan lépkedünk színarany utcákon át,
Halljuk angyalok dicséretét.
Szemünk láthatja Krisztus szent ábrázatát,
Aki vért ontott bűneinkért.
Igen, ott minden kész, igen, ott minden kész,
Minden győztesnek jár örök rész.
Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn,
Krisztusért én is elnyerhetem.

3.  
Élet forrása kínálja élő vizét,
Tiszta, hűs vizét bőségesen.
Fényt az Úr maga áraszt és hint szerteszét,
Halál nem lesz ott, éjszaka sem.
Igen, ott minden kész, igen, ott minden kész,
Minden győztesnek jár örök rész.
Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn,
Krisztusért én is elnyerhetem.


4.  
Minden gyötrelmet, bánatot elfeledünk,
Ha Ő bennünket keblére von.
Krisztus szívére hajthatjuk fáradt fejünk,
Nála béke vár és nyugalom.
Igen, ott minden kész, igen, ott minden kész,
Minden győztesnek jár örök rész.
Boldog, véghetetlen öröm vár odafenn,
Krisztusért én is elnyerhetem.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése