2020. március 11., szerda

A Pásztor keres


Ú
gy hozza elénk a különböző bölcs gondolatokat a szentíró, mint a gyöngyszemeket (Péld 13,15-25). Az Istennel való élő kapcsolat és a mindennapi élet megfigyeléséből származnak ezek. Látja, hogy az Úr útján járókat mi kíséri, de az Isten nélküli élet következményeit is látja. Mindezeket átgondolja, és tömören megfogalmazza az üzeneteket.
Az Úrhoz való hűséget emeli ki, és annak következményét. Aki hűséges marad az Úrhoz, megtapasztalja annak pozitív hatásait. Minden nyomorúság, betegség, szenvedés, támadás idején is Hozzá fordulhatunk. A hűség azt is jelenti, hogy Tőle várok segítséget. Ma is ezt a vonalat követhetjük. Forduljunk az Úrhoz hittel, kérjük kegyelmét, valljuk meg tehetetlenségünket, és egyúttal mondjuk el: hisszük, hogy az Ő számára minden lehetséges. Az ige kijelenti, hogy amikor nincs Hová fordulni, nincs kitől segítséget várni, Isten elérhető. Ő azt várja, hogy végre ismerjük fel Őreá való utaltságunkat. És aki ezt meglátja és Őhozzá fordul, azt Ő nem küldi el. 
Az Úr igéjére való figyelés bölccsé tesz a mindennapokban. Az ige bölcs döntéshez segít. Mi a bölcs döntés? Mindig Őt választom, az Urat teszem az első helyre. A tegnapi nagy vacsora történetében is ezt láttuk illusztrálva. Világossá válik, hogy a bölcs döntés nem azonos saját érdekeink követésével. A meghívottak nem a vacsorára mentek, hanem a maguk dolgait a Gazdával való találkozás elé helyezték. A bölcs döntés, amikor az Úr hív, megyek, akkor is, ha nem értem, ahogyan az utak, a kerítések mellett élők sem értették, de mentek. Mentek, mert a Gazda meghívása megtiszteltetés. Nem magától értetődő, hogy egy asztalhoz ülhetek Vele. Mindez kegyelem. Éljünk vele, amíg tart ez az idő.
Csodálatos: a vámszedők és a bűnösök mind igyekeztek Jézushoz, hogy hallgathassák (Lk 15,1-10). Példa ez a számunkra is. Igyekezzünk Hozzá életünk minden problémájával, bűneink terhével, és hallgassuk Őt. Mindez azt mutatja, ezek az emberek felismerték, hogy kitaszítottság és reménytelenség idején is van kit keresni. Jézushoz mehetünk abban a tudatban, hogy van válasza. Olyan választ ad, ami megoldást jelent. Ezek az emberek megtapasztalták, hogy senki nem segít rajtuk, inkább kizárják őket, de hallottak Jézusról, és reménység támadt bennük. Jézus fogad, meghallgat és segít. Az Úr Jézus elhozta azt a segítséget, amit csak Ő tud megadni. Az ember teljes átalakítását végzi el. Az életünket tönkretevő legfőbb vírust, a bűnt győzi le és távolítja el. A bűn végzi a legnagyobb pusztítást, és az embernek nincs ellene megoldása. A bűn fertőzése okozza a betegséget, a halált, az emberi kapcsolatok széthullását. Ezredévek óta nem tudunk mit kezdeni vele. Nincs olyan szérumunk, ami eltávolítaná vagy hatástalanítaná. De Istennek van megoldása, és ez nem más, mint a kereszten értünk meghaló Jézus. Az Ő vére az egyetlen és mindenre kiterjedő hatásos ellenszer. Jézus vére tisztít meg minden bűntől. Az Ő nevében való hit által van gyógyulásunk és életünk.
Az Úr Jézust támadják, mert nem elfordul a rászoruló emberektől, hanem segíti őket. Igen, Ő vállal minket. Vállal a legnehezebb időkben is. Ha az Urat kihagyjuk az életünkből, nincs hová menni. Nincs, aki a mélységekben is megért, és tud segíteni. Mert Jézus nemcsak elfogad és megért, hanem tud rajtunk segíteni. Olyan megoldása van, amilyet senki nem tud Rajta kívül kínálni. Megtisztított, újjáformált életet kínál. Ő mindig teljes életváltozásra hív. És aki ezen az úton elindul, azt Ő megoltalmazza. Az már nincs a bűnnek kiszolgáltatva, hanem a Szentlélek által Isten akarata szerint tud élni és cselekedni.
Példázatban mondja el: Isten elveszettnek látja a bűnös embert. Elveszett, de nem reménytelen. Mert az elveszettet meg lehet keresni. És Ő azért jött, hogy megkeresse az elveszetteket. Az is lényeges, hogy az ember lássa, hogy elveszett. Vegyük észre, hogy nem vagyunk Isten közelében. Elveszettnek lenni nem az életben elfoglalt helyünket jelenti. Lehet valaki a társadalom normái szerint megbecsült, rendezett életű ember. Azonban ha nincs kapcsolatban az Úrral, ha nem Neki él, elveszett. Azonban ezzel a megállapítással nem akar a mélybe taszítani, hanem reménységet kínál. Ha elveszett vagy, akkor ne keseredj el, mert az Atya elküldte a Fiút az elveszettek megkeresésére. Ő a jó Pásztor, Aki utánamegy még az egy eltekergett báránynak is.
Amikor ránk talál, örül, és a mennyben is öröm van egyetlen megtalált bűnös miatt. Örvendeztessük meg a mennyet, engedjük megtalálni és hazavinni magunkat. Mert a Pásztor mellett, a nyáj között vagyunk otthon, a helyünkön.
Mennyire fontos és érték az ember az Úrnak. Az egy elveszett drachmát is megkeresi. Nem mondja, van kilenc, nem számít az egy hiánya. Csak akkor teljes, ha megvan a tizedik is. Elképzelhető, hogy egy nyakláncról esett le az az egy drachma, és hiába van meg a kilenc, a tizedik nélkül nem teljes, nem értékes. Mindez üzeni: az Úrnak akkor teljes és igazi érték az emberiség, ha mindenki megvan. Ennek érdekében indult el keresni. Gondosan keres, mindent megtesz, az életét is odaadja. Azért keres az Úr, mert nélküled nem teljes a tanítványi kör. És te is akkor leszel a helyeden, ha oda visszakerülsz.
Üzenik ezek a példázatok, hogy az Úr számára nincs reménytelen eset, mindenki megtalálható. Mindent meg is tesz, hogy ránk találjon az Úr. Azt is üzeni az ige, hogy mi is keressük a ma még elveszettet. Ő nem mond le senkiről, keres, eljuttatja hozzánk az evangéliumot.


 FÁRADTAN, BŰNBE VESZVE


1. 
Fáradtan, bűnbe veszve
Jártam az életet,
De megtalált a Pásztor,
S nyájához vezetett.
Jól látták ezt az angyalok,
Nevét dicsérve zengnek ott.
Kéz, amely kerestél,
Szív, amely szerettél,
Vér, mely eltörölted bűnömet,
Mindörökre áldva légyetek!

2.  
Míg borral és olajjal
Kimosta sok sebem,
Fülembe súgta halkan:
„Enyém vagy, gyermekem!”
Sosem szólt édesebb zene,
Szívem hálával lett tele.
Kéz, amely kerestél,
Szív, amely szerettél,
Vér, mely eltörölted bűnömet,
Mindörökre áldva légyetek!

3. 
Lábán, kezén mutatta
Sok égő sebhelyét,
S kegyetlenül tövissel
Körülvett szent fejét.
Úgy megragadta lelkemet,
Hogy értem annyit szenvedett.
Kéz, amely kerestél,
Szív, amely szerettél,
Vér, mely eltörölted bűnömet,
Mindörökre áldva légyetek!

4. 
Azóta Véle járok,
Szívem csak Néki él,
Csodás lényét megértem
Szentlelke fényinél.
Örök éltem sem lesz elég
Zengnem az Ő dicséretét.
Kéz, amely kerestél,
Szív, amely szerettél,
Vér, mely eltörölted bűnömet,
Mindörökre áldva légyetek!

5. 
Szívem bár napról napra
Az Úrban megpihen,
Az órát várva várom,
Amelyben megjelen,
És elviszi felhőkön át
Elkészített menyasszonyát.
Kéz, amely kerestél,
Szív, amely szerettél,
Vér, mely eltörölted bűnömet,
Mindörökre áldva légyetek!

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése