2020. március 2., hétfő

Mi van belül?


A
 bölcsesség erőteljesen megszólít, és arra int, hogy minden kérdésben, de különösen a férfi-nő kapcsolat területén hallgassanak rá (Péld 5,1-6,35). Nehéz terület ez, és könnyű eltévedni rajta. Azonban Isten útmutatást ad ezen a téren is. Igéje által segítséget nyújt, és aki rá hallgat, az nem téved el. A gonosz az Úrtól való házasság ellensége, mindent megtesz, hogy tönkretegye. Sőt, nem is vár addig, hanem már az ifjúkor kezdetén igyekszik leterelni az Istentől való tiszta kapcsolat útjáról. Itt is előjön a szerzés, ez egy nagy csapda, nem az Úrtól várja a hozzáillő házastársat, hanem meg akarja szerezni. Ha én szerzek, ha nem az Úr vezetésére figyelek, könnyen eltévedek.
Akinek Isten szava a kalauza, az nem téved le a jó útról. Az Úr vezet, és erőt ad nemet is mondani. Amint látjuk, az ige megmutatja: a házasságtörés megmérgezi az életet, tönkreteszi a kapcsolatokat, és kihat a gyermekek életére is. Isten erőteljesen a házasság, a Tőle egymásnak adott társak kapcsolatának a védelmére teszi a hangsúlyt. Isten számára a házasság fontos, és annak védelmét segíti. Rámutat: ha kevésbé lobog egy kapcsolat, lehet tenni érte. Az Úrtól kapott társban lehet gyönyörködni, az évek múltával is felfedezhetjük más és más szépségeit. A kapcsolatápolás, az egymásra való odafigyelés, az egymásra szentelt idő megőrizi a kapcsolatot. A legfontosabb pedig, hogy mindenkor maradjunk kapcsolatban az Úrral. Az igazi védelmet mindig az Úr adja.
A gyülekezet közössége is erősíti a kapcsolatot. Nem mindegy, milyen közösségben töltjük az időt. Isten népe védelmet jelenthet a kísértővel szemben. Bár ott is próbál a gonosz támadni. A gyülekezet akkor jelent védelmet, ha biblikus, ha az Úr jelen van az életében.
A hangyát állítja a figyelem középpontjába Salamon, ez azt is jelenti, hogy odafigyel a teremtett világra. Isten teremtményei is példát mutathatnak a számunkra. A hangya engedelmeskedik az Úr törvényének, és azt teszi, amit tennie kell. És akkor teszi, akkor végzi az élelemgyűjtés feladatát, amikor annak ideje van. Áron is megveszi az alkalmat, jól használja fel az időt, és jól él vele.
Isten gyermekének is ilyen szorgalommal kell fáradoznia a lelki táplálékért, hogy el ne szegényedjen. Mert ma a lelki elszegényedés fenyeget. Mindenre sok időt szánunk, felborul az élet rendje, így nem foglalkozunk eleget az Úrral és az igével. Ma gyakran éjjel végzünk különféle tevékenységeket, és aztán nappal igyekszünk bepótolni a pihenést. Isten országának rendje még mindig ugyanaz, nappal a munka, a lelki táplálék megszerzésének az ideje van. Az éjjelt pedig a pihenésre, a test és a lélek feltöltődésére kaptuk. Akkor növekedünk lelkileg is, ha szorgalmasan kutatjuk az Írást, ha nem engedünk a kényelemnek. Gyakran könnyebb a világ dolgait tanulmányozni, mint az igére figyelni. Ismeretet ad a világ, de táplálékot csakis Isten ad. Csakis az ige táplál. És Ő ezt a táplálékot ingyen adja.
Az Úr Jézus munkálkodása rámutat: Isten országa eljött a világba (Lk 11,14-54). Itt van Isten országa, és hat. Az Úr munkásai pedig ebbe az országba hívogatnak. De ez nem propaganda, mert ha figyeljük az Úr Jézus életét, munkáját, akkor megtapasztaljuk ennek az országnak a valóságát és erejét. Aki őszintén keresi az Urat, az Jézusban Istennel találkozik. Tettei rámutatnak: Ő az erős fegyveres, Aki a gonoszt legyőzi, és a kezéből kiszabadít. Mennyi féle bilincset rak a mai emberre a sátán, és ezekből képtelenek vagyunk szabadulni, de Jézus letöri ezeket. Ő legyőzte a gonosz fegyverest, kinyitotta börtönünknek zárát, csak ki kell lépni az ajtón.
Azért jött el Isten országa, hogy rádöbbenjünk: nemcsak ez a világ van, amit látunk, ami körülvesz. Nem csupán a bűnös világ van jelen a földön, hanem Isten világa is. Jézus Krisztus keresztje által beléphetünk ebbe a világba, és így élhetünk az Úr vezetése és oltalma alatt. Isten országában minőségileg más az élet. Itt mások az értékek. Itt Jézus a király, és Ő törődik övéivel. Nem az emberi kapcsolatoktól, a különféle helyezkedésektől függ a jólétünk, hanem a Vele való kapcsolattól, a Neki való engedelmességtél. Az Úr tanítványai mindig forró vonalon keresztül kommunikálhatnak Urukkal.
Fontos üzenet: a megtisztított háznak gazdára van szüksége. És ez a gazda nem lehet más, mint a Szabadító Úr Jézus. Ha nem lesz gazdája a háznak, a gonosz visszatér, és még nagyobb romlást hoz. Ebben a visszaesések okát is megláthatjuk. Ha nem fogadom be az Úr Jézust az életembe, nincs igazi szabadság, a bűn, a szenvedélyek visszatérnek. Az Úr szabadít meg, tesz újjá, és Ő is tart meg az új életben. Ha nincs belső változás, akkor az nem szabadulás. Isten nem mentessé akar tenni attól, ami épp gondot okoz, hanem újjá akar szülni az ige és a Szentlélek által. Ő egy teljesen új életformát, életváltozást kínál.
A farizeus megmutatja, mi is a vallásosság: a külső dolgok, az emberi szokások és a hagyományok a fontosak. Ezek megtartásáért kardoskodunk. Az Úr azonban a belső tartalomra, a szív állapotára teszi a hangsúlyt. A külsőséghez való ragaszkodás semmit sem ér, ha az életünk nem az Övé, a szívünkben még a bűn van hatalmon. Az igazi változás az élet területein belülről megy végbe. Csak ott van változás, ahol az ember élete megváltozik. A szív és a természet változása nélkül csak szereplőcsere, kosztümváltás megy végbe. Mások veszik fel ugyanazokat a kosztümöket.
Ott kezdődik a változás, hogy odaadjuk a belsőt, a szívünket az Úrnak. Ő tesz újjá. Megtisztít a bűntől vére által, és igéjével új emberré tesz. Azt jelenti mindez, hogy az Ő isteni természete vesz lakozást bennem.
Jó beletekinteni az igébe, és őszintén végiggondolni az Úr előtt, vajon milyen vagyok én. Nem vagyok én is meszelt sír? Kívülről minden rendben, de belül ott a rothadás. Mert ezek az emberek beleszülettek a zsidó vallásba, és megtanulták azt. De a szívüket, lényüket nem érintette a hitük. Érinti a szívemet is az ige? Változást visz bennem végbe?
Jézus az igazságot tárja elénk: mit kezdünk vele? Felháborodunk, mint az írástudók és farizeusok? Megsértődve támadjuk az ige hirdetőjét, vagy elcsendesedve kimondjuk: így van, Uram. Köszönöm, hogy megmutattad a valóságot, kérlek, tisztítsd meg a belsőt.


 A BÖRTÖNÖMNEK ZÁRÁT

1.  
A börtönömnek zárát az Úr nyitotta ki,
A békességem árát az Úr fizette ki.
Hadd zengjen hát az ének az Ő nagy, szent nevének:
Dicsőség Őneki, Dicsőség Őneki!

2.  
Az Úr az élet kútját fogyni nem engedi,
A lábaimnak útját az Úr egyengeti.
Hadd zengjen hát az ének az Ő nagy, szent nevének:
Dicsőség Őneki, Dicsőség Őneki!

3.  
A szívem nincs már szennyben, az Úr emelte ki,
A helyemet a mennyben az Úr rendelte ki.
Hadd zengjen hát az ének az Ő nagy, szent nevének:
Dicsőség Őneki, Dicsőség Őneki!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése