2020. március 14., szombat

Teljes szívvel


I
génk az örömszerzésre hívja fel a figyelmünket, szerezzünk örömöt Atyánknak (Péld 15,20-33). A bölcs gyermek örömöt szerez, megfogadja a tanácsokat, engedelmes, és azon az úton jár, amiről meggyőződött, hogy jó. A bölcs, hitben járó ember keresi az Úrral való kapcsolatot, és igyekszik Isten tanácsához igazodni. Istent az örvendezteti, amikor engedelmesek vagyunk Neki, tesszük, amit igéjében kijelent. Az elmúlt napokban olvashattuk: Istent az elveszettek mentése örvendezteti meg, amikor valaki hazatalál a bűn útjáról. Az első örömöt akkor okozzuk az Úrnak, amikor meghalljuk hívó szavát, és befogadjuk Őt az életünkbe. A legnagyobb öröm a megtérő bűnös fölötti örvendezés, a mennyben is öröm követi ezt az eseményt. Azonban a megtérés nem egy érzelmi megnyilvánulás, igazi öröm akkor szabadul fel, ha a keskeny úton járok tovább. Amikor engedelmesen követem az Urat, igéjére figyelek, és teszem, amit mond.
Az elveszettek megtalálásáról szóló példázatok rámutatnak: a tanítványok feladata, hogy keressék az elveszettet. Hirdessük mindenkinek az evangéliumot. Ez az elsődleges feladat. Tehát azzal örvendeztethetem meg az Urat, ha viszem másoknak az életmentő szérumot. Ha valaki felfedezi egy  járványos betegség ellenszerét, nem tartja meg azt magának, hanem eljuttatja a betegekhez. Jézus tanítványa tudja, hogy a bűn, a romlás, a széthullás, a betegség és a halál ellenszere Jézus. A Benne való élő hit által megtapasztaljuk kegyelmét. A Golgotán kiontott vére pedig valóban megtisztít minden bűntől. Jézus vére az Istentől küldött szérum, az Ő Neve gyógyírt és üdvösséget jelent.
Azt is olvassuk, hogy akkor van előrehaladás, ha van sok tanácsadó. Mivel mi már az Újszövetség népe vagyunk, ez nem azt jelenti, hogy ha minél többen megbeszélünk, és a többség dönt, akkor lesz eredmény. Jézus Krisztus tanítványait a Szentlélek tanácsolaja. Mi már nem vagyunk csupán magunkra utalva. Odaülhetünk az ige mellé, és közben kérhetjük Isten Lelke vezetését. Azért jött el pünkösdkor a Szentlélek, hogy feltárja előttünk Isten akaratát, és segítsen az engedelmességben. Mi az Úrtól kérhetünk tanácsot. És az Ő tanácsa mindennél többet ér. Igazán akkor haladunk előre, ha az Úr szava vezet. Ha a saját tanácsainkat valósítjuk meg, nem igazán lépünk előre. Mert az igét azért kapjuk, hogy éljük is. De csak akkor leszünk rá képesek, ha bennünk él az Úr és az Ő igéje.
A jó hír megerősíti a csontokat, tehát gyógyító hatása van. Nem mindegy, mit adunk tovább. Mi abban a csodálatos helyzetben vagyunk, hogy ismerjük a legnagyobb jó hírt: „Mert úgy szerette Isten a világot, hogy az ő egyszülött Fiát adta, hogy aki hisz őbenne, el ne vesszen, hanem örök élete legyen” (Jn 3,16). Ennél nincs nagyobb és jobb hír. Ehhez társul még, hogy Krisztus feltámadt, Jézus él. Olyan jó hírünk van, amivel a világ nem rendelkezik. Ezt kiáltsuk bele a félelemben élők szívébe. Ne félj! Jézus él! És Ő megsegít, kiemel a félelmekből, a reménytelenségből. Jézus a Remény! Ne add fel, mert Ő azért jött, hogy megkeresse és megmentse az elveszettet.
A pénz mindig központi szerepet játszott az emberek életében, így volt ez a farizeusok között is (Lk 16,13-18). Nagyon nem szerették, amikor az Úr Jézus a pénzről Istenre terelte a figyelmet, és rámutatott: csak egy valakit tud az ember teljes szívből szeretni, két dolgot nem. Vagy Istent szeretem teljes szívből, vagy valami mást, már nem tudom Őt igazán szeretni, megosztódik a szívem. Isten nem elégszik meg félszívvel, egész szívünket kéri. És nekünk is az a jó, ha Övé a szívünk. Ha az Úr Jézus tölti be a lényünket, nem fér be oda már a sátán.
Igénk segít elcsendesedni és őszintén megvizsgálni a szívünket: Istennek szolgálok teljes szívből, vagy valami más tölti be a lényemet? Mi az, ami vonz, ami nélkül nem tudok ellenni, nincs békességem? Ha nem elég nekem az Úr, akkor még valami más jobban vonz Nála? A gazdag ifjút más vonzotta, annyira megkötözte az élete, hogy képtelen volt Jézus után indulni. Nem látta meg Jézusban a mindennél nagyobb értéket. Urunk minden köteléktől megszabadít, de kérnünk kell, kiáltani: Uram, Jézus, könyörülj rajtam!
Gyorsan ki szoktuk magunkat vágni, és azt mondjuk, ilyen ma a világ, és valamiből élni kell, pénzre szükségünk van. Ez mind igaz, de Urunk szava legyen előttünk, Ő ismeri a szívemet, a szívünket. Tisztában van tartalmainkkal, megkötözöttségeinkkel, Ő nem tudjuk megtéveszteni. Nem szabadít meg erővel, de ismeri a valóságot, és szomorú, amikor nem akarunk szabadok lenni, nem akarjuk Őrt követni.
Arra is jó figyelnünk, hogy Isten országában más az értékrend. Ami a földi világban, az emberek előtt kiemelt, az az Úr előtt nincs kiemelve, sőt, lehet, hogy egyenesen utálatos. Természetesen, amíg nem az Úré a szívünk, addig ezt nem is látjuk. Ahogyan Pál sem látta, amíg Saulként járta az utat. Amikor azonban az Úr legyőzte a szívét, minden kár és szemét lett előtte, ami addig érték volt. Addig az elismerés, a rabbi állás, a jó megélhetés  jelentett sokat neki, de a damaszkuszi utat követően ezek már nem számítottak. Már meg volt feszítve Krisztussal együtt, és csak Neki élt. Most már betöltötte az evangélium, és azzal a szívében járta a világ útját. Egyszerű életet élt, és vállalta Jézusért, az örömhírért a nélkülözést, és a szenvedést is. Az evangélium egész életünket, gondolatvilágunkat, életminőségünket átalakítja.
Jó, hogy ezen a napon is hív az Úr követésére, és Vele együtt indulunk az útra, nem a félelem fog irányítani, hanem Krisztus békessége. Ő ad oltalmat, és ha megbetegszik valaki, Nála van a gyógyulás. Ő ad erőt, hogy reménységgel menjünk tovább, mert életünk ideje is az Ő kezében van. Olvassuk a Bibliát rendszeresen és folyamatosan. Mert az Úr szava mindörökké megáll. Isten igéje az egyetlen biztos alap, mert az ég és a föld könnyebben elmúlik, mint az igéből egy szó is. Így azután mindannyiunk számára Isten szava a megtartó erő.


Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed

1. Ó, Sion, ébredj, töltsd be küldetésed, Mondd a világnak: hajnalod közel! Mert nem
hagy az, ki népeket teremtett, Senkit sem éjben, bűnben veszni el. Légy örömmondó
békekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

2. Lásd: millióknak lelke megkötözve, Rabláncként hordoz sötét bűnöket; Nincs kitől
hallja: Megváltónk keresztje Mily gazdag élet kútja lett neked. Légy örömmondó békekö-
vet, Hirdesd: a szabadító elközelgetett!

3. Mondd minden népnek: elveszett juháért Mit tett a Pásztor - csuda szerelem - Földig
hajolt a kárhozott világért S meghalt alant, hogy élhess odafenn. Légy örömmondó bé-
kekövet, Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

4. Küldj fiaidból, akik nemhiába Élvezik kincsed: Hirdessék szavad; Öntsd lelked értük
győzelmes imába: Mindent, mit adtál, Krisztus visszaad. Légy örömmondó békekövet,
Hirdesd: a Szabadító elközelgetett!

5. Ő visszajön, Sion, előbb, mint véled, Felfedi titkát minden szív előtt. Egy lélekért se
érjen vádja téged, Hogy temiattad nem látta meg Őt. Légy örömmondó békekövet, Hir-
desd: a Szabadító elközelgetett!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése