2020. március 4., szerda

Megadatnak


A
 bölcsesség megszemélyesítéséről olvasunk (Péld 8,1-36). Megszólítja az embereket, és azt kéri, hogy hallgassanak rá. Az Ő tanítását válasszák, és ne az ezüstöt. Úgy áll elénk a bölcsesség, mint ami mindennél többet ér és értékesebb a számunkra. A drága gyöngyöknél is többet jelent, vagyis a hiányát semmilyen földi, emberi érték nem pótolja. Ahogy figyeljük ezt a fejezetet, azt látjuk, hogy a bölcsesség nem elvont fogalom, nem is az ész dicsőítése, hanem élő személy. És ez a személy, nem más, mint Isten. Ő szólít meg, és mondja el, hogy Nélküle szegény az életünk. Istent semmivel sem pótolhatjuk, Vele személyes kapcsolatot építhetünk. Szól hozzánk, és tanácsol minket.
Megtudjuk, hogy az Úr félelme magával hozza a gonosz, a bűn gyűlöletét. Nem fér meg együtt Isten és a bűn. Aki meghódolt az Úr előtt, és részesült kegyelmében, az már gyűlöli a bűnt. A megtisztítás és az új élet magával hozza, hogy a bűnt nem szeretem, és ha vétkezem, az már fájdalmat okoz. Péter elbukott, megtagadta Jézust, de amikor erre rádöbbent, nem azt mondta, nem történt semmi, és a tanítvány is csak ember, hanem keserves sírásba fogott. Észre se vette, és hulltak a könnyei, mert fájt neki, amit tett. Fájdalmas volt a rádöbbenés: valóban az vagyok, akinek az Úr lát. Magamtól nem tudok más ember lenni. Képtelen vagyok Hozzá hű maradni, de a bűnbánat mellé társult a felismerés: az Úr megbocsát. Tehát ha az Úr Jézus a szívünkben él, már nem szeretem a bűnt, már nem vonz, az Urat szeretem, és Ő vonz magához.
A bölcsesség megnyilatkozásában magát az Úr Jézust ismerhetjük fel. Ő az, Aki ott volt a teremtésnél, és semmi sem lett Nélküle, ami létrejött. Örök időktől Isten felkentje Ő, értünk jött el a világba. Nem csupán bölcsesség, hanem a Szentháromság Isten második Személye. Nincs Hozzá fogható, és azért jött, hogy az élet útjára vezessen. Magunktól nem találjuk meg, mert Ő maga az út. Általa lépünk kapcsolatba Istennel. A gonosz szétrombolta az eredeti kapcsolatot, és Jézus az, Aki helyreállítja. Azért szól, mert azt akarja, hogy hallgassunk Rá. Vegyük észre, hogy sátán megtéveszt, mindent szétdobál, ha nem hívjuk az Úr Jézust segítségül. Megtévesztésként a bűnt, a gonosz dolgait szépnek mutatja be. Nagyon ért a dizájnhoz, a tálaláshoz. Azonban az ige leleplezi őt. Aki nemcsak a felszínre figyel, hanem a dolgok mélyére is, az megláthatja a valóságot. Az mindig a belsőt, az igazi tartalmat figyeli. Ő az, aki ezt a tartalmat kicseréli. A kemény kőszív helyére hússzívet ad.
Bizonyságot tesz a Bölcsesség, hogy aki Őt megtalálja, az életet találja meg. Igen, mert Ő az Élet. Ezért aki az életet keresi, Őt keresse. Hányan mondják, élni akarok, és ezért hátat fordítanak Istennek. Micsoda tévedés, Isten nélkül nincs élet. Ezt a sátán igyekszik elhitetni. Életnek látszik, amit élünk, de nem igazi élet. Ahogyan az Úr is elmondja: az a neved, hogy élsz. Mert Ő az élet, és ha Ő nincs bennem, nincs bennem az élet. Élőnek látszódhatok, talán még csodálnak is, de a Lényeg hiányzik. És elsősorban az számít, amit az Úr mond. Az a neved - csak a neved, de nem vagy élő. Jó elcsendesedve végiggondolni, mi a helyzet velem. Csak a nevem az, hogy hívő vagyok, keresztyén vagyok, vagy valóban az is vagyok? Élek, mert Ő él bennem. Pál apostol is erről vallott, amikor Jézus belépett az életébe a damaszkuszi úton, meghalt önmaga számára, és innentől nem ő élt, hanem a Krisztus élt benne. Mindez azt eredményezte, hogy az Úr Jézus vette át élete fölött az irányítást, és ő azt tette, amit mondott neki az Úr.
Egy csőlátású ember áll Jézus elé (Lk 12,13-32). A legfontosabb számára a pénz. Jézust csak igazságtevőnek látja, és nem az élet Urának. Ennek az embernek nem Jézus a lényeg, csak a pénz. Nem Őérte jött, nem tanítvány akar lenni, hanem az Ő tekintélyét akarja felhasználni a pénz megszerzésére. Mire használom Jézust? Miért jövök Hozzá? Mi nekem a lényeg: Ő, vagy csak a boldogulás, az anyagi helyzetem változása?
Ez az ember, úgy tűnik, nem érti, hogy a példázatban róla van szó. Jézussal találkozva döntés elé állt, választania kell: Jézus vagy az örökség? Amikor az Úr Jézussal találkozunk, mindig választás elé állunk: Ő vagy a világ? Mert nem azt mondta Jézus, hogy rendben, elosztjuk a vagyont, hanem szembesítette üres életével. Ennek az embernek a vagyonra rögzült a szíve. Mindig többet akart, képtelen volt elengedni, lemondani, minden neki kellett.
Az Úr rámutat: mire megyünk a felhalmozott javakkal, ha nem ismerjük Istent, ha nincs üdvösségünk. Az életünk nincs a kezünkben, és amikor megelégedve élveznénk, amit felhalmoztunk, elkérik a lelkünket. Hányan tapasztalták meg, hogy mire felépítették vagyoni helyzetüket, tönkrement a házasság, az egészség. Azt az embert, aki kihagyja életéből az Istent, bolondnak mondja az Úr. Nincs nagyobb bolondság, mint a pénzben bízni, és azt gondolni, hogy általa majd legyőzzük a betegséget, és halált is. Jézus az igazi győztes, és aki Benne hisz, annak örök élete van. Az örök életet nem megszerezzük, hanem kegyelemből és ingyen kapjuk. Isten ajándéka ez, a bűneit megbánt, Krisztusban bízó embernek.
A továbbiakban ismét hangsúlyozza: aki az Úrra bízza az életét, a legjobbat tette, amit tehet. És az élete a legjobb kezekbe kerül. Istennél biztos helyen van az életünk. Aggódásmentesen élhetjük minden napunkat. Miért? Mert az élet több, mint a földi javak, másrészt Ő gondoskodik övéiről. Jézus, amit mond, azt életképpel támasztja alá. Mindennap figyeljetek a mezők virágaira és madaraira, nem végeznek munkát, de Isten eltartja őket. A madarak nem aggódnak, tudják, hogy Istennek van gondja rájuk. A madarak élnek!
Nekünk sem kell túlpörögni, Isten ismeri szükségeinket, és tud róluk gondoskodni. Első helyre Isten országát tegyük, azért fáradozzunk, a többit pedig bízzuk Rá. A nyugtalanság a pogányok szokása. Miért? Mert nekik nincs Atyjuk. Aki hiszi, hogy Isten Jézus Krisztusban az ő Édesatyja, annak nem kell félni, sem nyugtalankodni. Atyánk gondoskodik. A mi dolgunk Isten országát keresni, azért munkálkodni, a többi megadatik. Isten országának kulcsszava: „megadatik”! Amire szükségünk van, mind megadatik. Így működik ez az ország, hit által adatik. A kegyelem is adatik, és minden, amire szükségünk van az élethez és az országépítéshez.


TE CSAK AZ ISTENNEK ORSZÁGÁT KERESD

1.  
Te csak az Istennek országát keresd,
És az Ő nagy igazságát,
Minden egyéb megadatik majd neked.
Halleluja, halleluja.
Halleluja, halleluja, halleluja, halleluja!

2.  
Kérd bízva, és gondod elűzi neked,
Keresd és meg fogod lelni,
Zörgess az ajtón, és megnyílik neked.
Halleluja, halleluja.
Halleluja, halleluja, halleluja, halleluja!

3.  
Ragyogja be fényed az embereket,
Hogy meglássák dicsőségét,
És áldjuk együtt Atyánkat a mennyben.
Halleluja, halleluja.
Halleluja, halleluja, halleluja, halleluja!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése