2012. január 12., csütörtök

Légy azzá, aki vagy!


M
ózest felkészíti az Úr küldetése folytatására (Móz 7,1-13). Mózes képviseli Istent és Áron lesz, aki továbbadja az Úr parancsát. Első lépésben Mózesnek kell mindent Áron számára elmondani. Így indul a közös szolgálat, alapja az őszinte megbeszélés. Csak úgy tudnak együtt haladni, ha elmondják egymásnak, amit Isten rájuk bízott. Mózes bizonyságot tesz Áronnak az Úr munkájáról. Ez a mi feladatunk is, mindent elmondani, amit ránk bízott az Úr. Nemcsak a szépet, a bátorítót, hanem a parancsot is, azt is, ami nehéz. Fontos a beszélgetés. Mózes és Áron mindent megbeszélnek, ez ma is lényeges. Merjünk őszintén beszélgetni Isten dolgairól és mindarról, ami a közös úton előkerül, a gondokról és a problémákról is. Bizonyára Mózes is elmondta, mennyire nem akart Egyiptomba menni.
Isten minden munkájának célja van, ezért nem lehet azt összecsapni, nem vezethet az a hozzáállás csak legyünk túl rajta. Azért keményíti meg a fáraó szívét, mert nem az a cél, hogy minél hamarabb kivigye a népet. A cél, hogy a fáraó és Egyiptom népe is megismerje Isten hatalmát. Izráel népe is úgy gondolkodott csak minél gyorsabban vigye ki őket az Úr, és szűnjön meg a szenvedés, a szolgaság, kezdhessenek végre újat, legyen jó és zavartalan az élet. Eszükben sem volt az egyiptomiak misszionálása. Vajon mi gondolunk-e másokra, vagy minket is csupán egyéni érdekeink határoznak meg?
Egyben ismét hangsúlyozza az Úr, hogy a fáraó nem fog rájuk hallgatni, tehát továbbra sem gyorsan mennek a dolgok, hanem többször is vissza kell menniük az uralkodó elé. Azonban Isten azt is hangsúlyozza, hogy az Ő népét büntetlenül nem lehet sanyargatni. A fáraó magatartásának is következményei lesznek. Így van ez mind a mai napig, ha valaki Isten népét akár az ószövetségit, akár az újszövetségit gyalázza, bántalmazza, annak mindig következménye van. Egy nép életére kihatással lehet az, ahogyan Isten gyermekeihez viszonyul.
Mózes és Áron küldetésének az a célja, „hogy megtudják az egyiptomiak, hogy én vagyok az Úr.”  Ehhez eszköz a csoda, a bot kígyóvá válása. Látjuk, a fáraó nem adja meg könnyen magát, szinte gúnyosan mondja: erre az én mágusaim is képesek. Valóban sikerül emberi praktikákkal utánozni Mózest és Áront, azonban lássuk meg, hogy Mózes kígyója elnyelte a varázslók kígyóit. Tehát Mózesék mögött ott volt Isten jelenléte. A Jézusi tanítványságban is pont ez a többlet, ezért nem csupán vallásosságról beszélünk, mert az kevés, Jézus jelenlétére van szükségünk. A praktikák csak a látványt, mások elkápráztatását, megtévesztését szolgálják, de valóságos segítséget nem nyújtanak.  Igazi megoldást az életünkre Jézus Krisztus tud adni, mert Ő ma is élő valóság.
A Hegyi beszéd is folytatódik (Mt 5,13-16), megtudtuk, hogy Isten országában lehet boldog az ember, ott kerül a helyére, és ott ismeri fel az igazi értékeket. Mennyire másképpen látja az élet lényegét bentről az ember. Rádöbben, hogy tud sírni bűnei felett, rádöbben, hogy szüksége van Istenre, a kegyelemre, a lelki szegénység épp azt fejezi ki, hogy magam nem vagyok elég, Rá vagyok szorulva, de ebből a rászorultságból öröm és boldogság fakad.
Tehát itt nem minden szegényről, síróról és szenvedőről van szó, hanem azokról, akik Jézus hívására igent mondtak és elindultak követni. Ők boldogok, a külső körülmények ellenére is, mert a követés közben átalakulnak, krisztusi emberré formálódnak. Isten országában megtapasztalják, hogy már nemcsak testi, hanem lelki értelemben is megéheznek, szomjúhozzák és éhezik Isten igazságát. Ez az éhség nem megelégíthetetlen, mert, ahogy az élet kenyerével és az élet vizével táplálkozunk, megelégíttetünk.
Isten országában új töltést is kapunk, megízesül az életünk és a föld sóivá válunk. Jézus azt akarja, hogy mint a só, hatást váltsunk ki, és áldássá legyünk. A só ízesít, tartósít és ez a tanítványok feladata is, jelenlétükkel ízt visznek az életbe, és tartósítják is, vagyis megóvják az idő előtti romlástól. Világunk már rég elpusztult volna, ha nem volnának itt kétezer éve Krisztus követői. Viszont fontos megjegyezni, hogy ha ezt a szerepünket nem töltjük be, akkor, mint szükségtelent kidobnak minket az emberek. Talán ez is magyarázza, miért nincs nagy hatásunk. Viszont e miatt bűnbánatot kell tartanunk.
Világosságul is adta népét a sötétségben botorkáló emberiség számára az Úr, azonban mi gyakran elrejtjük a világosságot, vagy elbújunk más fényforrások mögé. Holott újabb lámpára mindig ott van szükség, ahol még nincs világítás. Adja Urunk, hogy merjük vállalni lényegünket, a világosságot. Tehát az a feladatunk, hogy végre azzá váljunk, akik vagyunk, sóvá és világossággá.


Jézus, te égi szép

1. Jézus, te égi szép, tündöklő fényű név,
Legszentebb itt alant a föld színén!
Benned van irgalom,
Terólad zeng dalom,
Erőd magasztalom,
Ragyogj felém!

2. Az élet száz veszély, én lelkem, mégse félj!
Míg Ő tart karjain, hű Mestered!
Elhagynak emberek,
Mit árt, ha Ő veled?
Töröld le könnyedet,
Jézus szeret!

3. Akaratod nekem mutasd meg szüntelen,
Ne rejtsd el, Mesterem, tetszésedet!
Alázattal tele,
Hadd merüljek bele,
Hisz idegenben jár
Itt gyermeked!

4. Tisztíts meg teljesen, szentelj meg, hadd legyen
Fényedből fénysugár az életem,
Míg a homályon át,
A lelkem otthonát,
Világosságodat
Elérhetem!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése