2012. január 15., vasárnap

Minimum helyett maximum


A
 kudarcot követően, sürgősen  újabb megbízást kap Mózes (2Móz 8,16-28). Isten nem engedi, hogy az eredménytelenség miatt elcsüggedjen szolgája. Az Úr mindent megtesz azért, hogy ne marcangolja, és ne okolja magát Mózes a kudarcért. Mivel lehet megakadályozni a magába süppedést, új megbízással. A bizalom, és az új feladat karbantartják Mózest. Isten érti a lelkigondozást, tudja, miként lehet minket ismét talpra állítani. Ezt láthatjuk Péter esetében is, az Úr Jézus csodálatosan bánik tagadó tanítványával, és kiemeli őt a csüggedés mocsarából. Mindezt úgy viszi végbe, hogy megbízza pásztori szolgálattal.
Most is ugyanazt az üzenetet viszi magával, de hangsúlyozza, hogy Isten Gósen földjét megoltalmazza a következő csapástól. Ezzel az a cél, hogy egyértelmű legyen az uralkodó előtt, hogy Egyiptomban is Isten az Úr. Neki hatalma van az egyik területet csapással sújtani, és hatalma van a másik körzetet megkímélni, mert Ő kézben tartja az ártalmas bogarakat is. Csodálatos üzenet az, hogy Ő megkülönbözteti népét, ami azt jelenti, hogy megoltalmazza őket. Így azután Isten gyermekeinek soha nem kell félniük, bármi történik a világban, Ő nem vesz mindenkit egy kalap alá, hanem azokat, akik Krisztusban vannak, megkülönbözteti. Az utolsó idők történései során is lesz gondja Istennek az övéire, pecséttel jelölik meg őket, hogy ne ártson nekik a viharos szél.
Amikor látta a fáraó, hogy úgy történtek a dolgok, ahogyan Mózes mondta, már hajlik arra, hogy áldozzon a nép. De csak Egyiptomban. Tehát enged, de a feltételeket ő akarja megszabni, de Mózes ebbe nem megy bele. Nekünk is vigyáznunk kell, hogy Isten akaratához pontosan ragaszkodjunk. Ne engedjük, hogy az ellenség szabja meg a feltételeket, hanem ragaszkodjunk Isten szavához. Hiszen mi gyakran hajlunk a békesség kedvéért a kompromisszumokra, azonban az a kompromisszum, amelyik Isten akaratának a kárára születik, engedetlenség.
A fáraó most ígérget, a szíve azonban továbbra is kemény maradt. Az Úr sok csodájára hogyan reagálunk? Nem marad-e a mi szívünk is kemény, érintetlen?
Az Újszövetségben Jézus arról beszél, hogy tanítványai számára mindig az a mérvadó, az a fényforrás, amit Ő mond (Mt 5,38-48). Lehetnek szép és elfogadott hagyományaink, de ha azok ellentétesek mindazzal, amit Ő mondott, akkor azok nem kötelező érvényűek. Számunkra mindig az Úr szava az irányadó. Az ellenség gyűlöletére való felhívás nem Istentől való, hanem a saját régi természetünk terméke. Ő bemutatta számunkra, hogy lehet szeretni az ellenséget, mert nemcsak tanítja, hanem amit mond azt meg is éli. Milyen jó lenne, ha mi is megélnénk, mindazt, amit hiszünk és tanítunk.
Jézus azt kéri, hogy gyűlölet helyett áldjunk, imádkozzunk és tegyünk jót, mert ez a magatartás képes bizonyságtételként hatni ebben a világban.  Ne elégedjünk meg a minimummal, hanem törekedjünk a maximumra. Mert a minimum tanítvány nem több a pogánynál, hiszen ő is képes az őt szeretőt viszont szeretni. Azonban az ellenséget, csak a bennünk élő Úr képes szeretni. Mi erre képtelenek vagyunk. Akiben azonban jelen van az Úr, képessé válik erre.

Tégy, Uram, engem áldássá

Tégy, Uram, engem áldássá, Lelkedet úgy várom!
Tedd te a szívem hálássá, hogy neked szolgáljon.
Bárhová küldesz, ajkamról zengjen az új ének.
Tégy, Uram, engem áldássá, oly sok a bús élet.

Isten áldásával

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése