2012. január 27., péntek

Maradjunk veszteg


A
 szabadulás után kiderül, az egyiptomiak nem mondanak le egykönnyen  Izráelről. A fáraó utánuk indul (2Móz 14,1-14). Így van ez az életünkben is, a sátán, a gonosz nem mond le rólunk, nem enged el könnyen, hanem a szabadulást követően is utánunk jön és mindent megtesz, hogy ismét szolgasorba állítson. Ne gondoljuk azt, ha átadtuk életünket az Úr Jézusnak, már nem vagyunk kitéve a gonosz támadásának. A sátán azzal, hogy új életre jutottunk, már elveszítette a háborút, azonban továbbra sem mond le rólunk, hanem minden igyekezetével azon van, hogy elbuktasson, vagy olyan helyzetbe hozzon, hogy alkalmatlanokká váljunk a szolgálatra. Mert végső soron az a célja, hogy megakadályozza az evangélium áradását.
Isten azonban a fáraó makacsságát is arra használja fel, hogy Egyiptom népe megtudja, hogy Ő az Úr. Nekik is szembesülni kell ténnyel, nem a fáraó az isten. Izráel Istene őket is keresi.
Ebből a történetből azzal is szembesülünk, milyen ingatagok is vagyunk. Milyen könnyen megváltoztatjuk véleményünket, úgy ahogy a fáraó is tette. Bizony a nagy fogadkozás semmit nem ér, erre nem lehet építeni. Ezért a legjobb, ha szívünket az Úr elé visszük, úgy ahogy Kálvin is tette, amikor azt mondta, szívemet égő áldozatul adom neked. A szívünk az Úr kezében van jó helyen.
Jó olvasni, hogy a fáraó elrettentő hadereje sem veszélyezteti az Úr népét, mert ők hatalmas kéz oltalma alatt vonulnak. Mennyei Atyánk keze hatalmas, semmilyen fáraók és a gonosz semmilyen formája nem tud azok közelébe férkőzni, akik e kéz oltalma alatt vonulnak. Helyezzük életünket ma is -e hatalmas kéz oltalmába. Ha ezt tesszük, nem kell félni, nem kell izgulni, mert biztonságban vagyunk, a látszat ellenére is.
Látjuk azt is, hogy a félelem még mindig nem oldódott le szívükről, mihelyst megpillantják az ellenséget, újra félnek. Kiderül, hogy már a fáraó országában is, amikor látták, hogy nem megy azonnal a szabadulás, azt kérték Mózestől, hagyja őket békén. Amikor nem látjuk a hatalmas kezet, úgy gondoljuk, ne ingereljük a gonoszt a szabadulás utáni vágyunkkal, inkább hagyjuk a dolgokat úgy, amint vannak.
Mózes azonban a megfelelő pillanatban melléjük áll és bátorítja őket. Ne az egyiptomi seregre, hanem Istenre nézzenek. Azt sem gondolták, hogy valaha elindulnak a szabadság felé, mégis úton vannak. Ne adják fel, hanem bízzanak az Úrban, az első csodát követni fogja második. Mi is merítsünk erőt korábbi megtapasztalásainkból, és bízzunk az Úrban. Ő most is hatalmasan fog cselekedni.
Mennyire bátorító az üzenet, az Úr harcol értetek. Ebben bízzunk; a gonosz elleni harc az Úr harca, mi várjunk szabadítására. Meg kell tanulnunk veszteg maradni, és várni az Úrra.
Jézus Péter házában is nyitott szemmel tartózkodik (Mt 8,14-22). Nemcsak az utcán látja meg a betegeket, nemcsak az idegenek számára kínálja a gyógyulást, hanem otthon is észreveszi a beteg anyóst. Erre az egyensúlyra van nekünk is szükségünk, hogy munkánk és az életben való forgolódásunk közben a mellettünk levőkre is legyen időnk, lássuk meg problémáikat és foglalkozzunk velük.
A gyógyult anyós felkelt és szolgált Jézusnak, vagyis a szolgálatban találtak ismét egymásra, és Jézussal haladtak egy irányba. A mai családok is Jézus gyógyító érintésére szorulnak, csak a Neki való hálás szolgálatban találhatunk ismét egymásra.
A keresztyén élet egyenlő Jézus követésével, azonban a követés több mint fogadkozás, ez életforma. Jézust követni azt jelenti, vállalom azt az utat, azokat a körülményeket, amikben Ő is járt. A tanítványság nem önkéntességen alapszik, hanem elhíváson. Azt is meg kell tanulni, hogy amikor Jézus hív, nincs előbb. Hívásánál semmi nem lehet fontosabb, nem lehet másokkal megkonzultálni, hanem menni kell. Nem kell másoktól engedélyt kérni, ha Ő hív, hanem habozás nélkül induljunk, mert Ő sem habozott, amikor életét kellett adnia értünk.




Jézusom, ki árva lelkem


1. Jézusom, ki árva lelkem Megváltottad véreddel, Kárhozattól óvtál engem, Bűnös szívem, ó, vedd el! Add, hogy néked megháláljam. Hogy nem hagytál a halálban, megmutattad: Bármit adj, Én oltalmam csak te vagy. S
2.      Jézus, benned bízva bízom, Elpusztulnom, ó, ne hagyj! :/: Te, ki bűnön, poklon, síron Egyedüli győztes vagy: Gyönge hitben biztass engem, Készíts arra, hogy én lelkem Láthat majd fenn, ó, Uram, Mindörökké boldogan.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése