2017. február 24., péntek

A megváltozott élet a hiteles bizonyság



É
li főpap tudta, hogy milyen tanácsot kell adni Sámuel számára, tudta, mit kell felelni, ha szólít az Úrmégsem tette meg (1Sám 3,10-21). Valamilyen szinten ez jó volt így neki. Belesüppedt ő és az egyház a lelki posványba. Ami megfelel Élinek, az nem felel meg Istennek. Így van ez a mi életünkben is, Istennek nem felel meg a posvány, ki akar belőle emelni. Nekünk gyakran megteszi, mert csak a kényelemre, a nyugalomra összpontosítunk. Isten azonban életet akar. Az élet dinamikus, növekvő, tehát növekedő tanítványi életet vár az Úr.
Az Úr újra szólította Sámuelt. Milyen kegyelmes is az Úr, többszöri visszaalvás után is keres, nem adja fel. Hányszor feküdtünk vissza aludni azután, hogy az Úr megszólított. Nem akartunk tudni a hívásról, még jobban elmélyültünk saját dolgainkban, az élet élvezeteiben, a bűnökben. És Isten nem adja fel, ad újabb esélyt. Sámuel most már tudja, hogyan kell reagálni, és úgy is tesz. Ezt tanuljuk el tőle, amit megtudok az igéből, azt tegyem is. Fontos, hogy ne csak tudjam az igét, hanem éljem is.
Az üzenet Élinek és Izráelnek szól. Mivel a szelíd szót nem hallották meg, hangosabban fog szólni hozzájuk. Kemény események történnek, és ezt majd hallani fogják és érteni. Az ember az Úr szelíd és halk hangját nem hallja, nem akarja komolyan venni, mivel Isten szeret, érdekünkben keményebben fog szólni. Ha nem halljuk meg az evangéliumot, mélyebben érintő eseményeket is megenged. Általuk akar a posványból kimozdítani. A cél a kimozdulás. Azt jelenti ez, végre azt tesszük, amire elhívott az Úr. Hirdetjük és éljük az igét.
Sámuel ezt tette egész életében. Nem csak gyermekkorában, hanem felnőtt korban is figyelt Istenre, és megtartotta a szavát. Az igéből semmit sem hagyott beteljesítetlenül, vagy minden igét, minden szót megcselekedett. Nem válogatott az igékben. Mi se válogassunk, hanem kezeljük egyforma tekintéllyel az Úr minden igéjét.
Jézus fő munkaterülete a Genezáreti tó partja volt (Mk 3,7-12). Sok ember megfordult ezen a területen, és az Úr hirdette számukra az evangéliumot. Élete, tettei vonzották az embereket. Sokaság követte Őt, mert hallottak az Általa véghezvitt nagy dolgokról. Az Úr olyan dolgokat cselekedett, amikre senki sem volt képes, ezzel demonstrálta Isten hatalmát. Az élete rámutatott: Istenre van szükségünk, mert Nélküle szinte minden szinten elakadunk. Életünk csak az Úr kegyelme által változik meg tartósan és maradandóan.
Jézus tettei jelzések voltak, akik hallottak felőlük, vagy átélték azokat, rá kellett, hogy döbbenjenek, kivel állnak szemben. A csodák nem önmagukért történtek, hanem azért, hogy rámutassanak: Jézus a lényeg. Nem a csoda, a gyógyulás, hanem a Jézussal való élő kapcsolat, bűneink bocsánata eredményez új életet. Mindaz, amit tett, rámutat: Jézus a Krisztus, Őt küldte nekünk az Atya.
A sokaság azonban megrekedt a csodáknál, megelégedtek a test gyógyulásával, és nem vágyódtak a lelki gyógyulásra, a bűnbocsánatra. Jézus egy csónakot tart készenlétben, mert nem tolongókat, hanem őszinte keresőket akar. Nem adja személytelenül a gyógyítást. Voltak, akik csak egy érintést akartak, azonban a gyógyulást nem lehet lopni, nem mágikus módon működik, hanem életváltozást is kínál. Ehhez pedig őszinte életvallomásra van szükség. A vérfolyásos asszony is megérintette Jézust, de addig nem mehetett el, amíg el nem mondott mindent őszintén.
Mennyire jellemző ránk is, hogy csak a bajban keressük Jézust, akkor sem Ő magát, csak a segítségét. Csak a bajtól akarunk szabadulni, Isten azonban a Fiút adja nekünk. Nem mindig gyógyít meg, vagy nem minden esetben szűnnek meg a bajok, amikor Jézust befogadjuk az életünkbe. Az Úr azt akarja, hogy a bajok és problémák közepette is Vele legyünk közösségben.
A gonosz nagyon nem szereti Jézust, és semmi nem bosszantja jobban, mint az emberek szabadulása, megtérése, új élet kezdése. Igyekszik mindent elkövetni Jézus hatásának a csökkentésére. Népszerűvé akarják tenni, és így próbálják olcsóvá tenni a kegyelmet. Ingyen van, az igaz, de nem olcsó, mert az Úr Jézus életébe kerül. Nagy árat fizet Ő értünk. A sátán alakoskodik, úgy tesz, mintha szívből borulna le Jézus előtt. Sátán mindig felhasználja elhitetéséhez a hit dolgait is. Kitesz egy Bibliát az asztalra, vagy igét idéz, és azt gondolják sokan, minden rendben van, pedig csak lépre akar csalni. Aki azonban ismeri az Urat, nem dől be a trükköknek, hanem elutasítja az ördög minden próbálkozását.
Az Úr Jézus nem engedi meg a tisztátalan forrásból származó bizonyságtételt. A gonosz propagandájára nem tart igényt. Mi is figyeljünk oda, ki tesz bizonyságot, ne legyen mindegy, ki szól. Ne engedjünk annak a gondolatnak, az a lényeg, hogy az ige hirdettessék. Nem csak az a lényeg, hanem az, hogy hiteles is legyen az, aki hirdeti. A tisztátalan lélek nem hiteles, mert kiabálja ugyan Jézusról, hogy Isten Fia, de nem változott meg a személye. Maradt gonosz továbbra is. A tisztátalan lelkek leborultak ugyan Előtte, mert felismerték, kicsoda, de ez nem őszinte leborulás, mert nem engedik, hogy Úrrá legyen felettük Jézus.
Csak az mondhatja el, kicsoda Jézus, aki a saját életében tapasztalta meg hatalmát. Aki el tudja mondani, ilyen voltam, de ilyenné lettem Jézus kegyelme által, annak hitelessé lesz a bizonyságtétele.  A legjobb, amikor nem is mi beszélünk azonnal, hanem maga a környezet ismeri fel a változást. Amikor megdöbbennek, mert ismertek korábban, és látják, hogy most már egészen mások vagyunk. Egy új úton járunk, ahol Jézus jár elöl. Amikor meglátszik a változás, mondjuk el bátran: ezt nem én tettem, hanem az Úr.


Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem

1. Rád tekint már hitem, Megváltóm, Istenem, A Golgotán: Halld könyörgésemet, És vedd el vétkemet; Mostantól hadd legyek Tied csupán.

2. Szívemet töltse be Kegyelmed ereje Buzgósággal! Meghaltál érettem; Add: szívem s életem Teérted éghessen Forró lánggal!

3. Ha elfog utamon Félelem s fájdalom: Fogd kezemet! Derítsd fel éjemet, Szárítsd fel könnyemet: Tévelygésben ne hagyd Én lelkemet!

4. Éltem ha fogyva fogy, És a halál ahogy Jön már felém: Megváltóm, ments te meg Kétségtől engemet, Nálad hogy üdvömet Meglássam én.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése