2017. február 17., péntek

Csendben Jézussal



G
ördülékenyen mennek Ruth dolgai, nem azért, mert ő nagyszerű szervezői képességekkel rendelkezik, hanem azért, mert az Úr vette kezébe élete irányítását (Ruth 4,1-12). Amikor az Úr alakítja életünket, a látszólagos akadályok ellenére is van előrehaladás. Ne félj Istenre bízni magad, hanem kezdd el még ma. Ne kapkodj, ne aggódj, hanem engedd Őt munkálkodni. Izráel népe többször megtapasztalta lehetetlennek tűnő dolgok valóra válását, amikor engedték Istent cselekedni. A Vörös-tengeren való átkelés előtt nekik nyugton kellett figyelni, hogyan szabadítja meg őket az Úr.
Bóáz elindul a közelebbi rokonnal való tárgyalásra, kiül a városkapuba, és várja a találkozást, a megbeszélést. Nincs benne félelem, tudja, amit Isten neki szánt, azt megkapja, azt nem veheti el tőle senki. Ez a történet világossá teszi: nem kell aggódnunk afelől, amiről bizonyosságunk van, vagyis meggyőződtünk, hogy az Úr nekünk adja. Amikor Bóáz elmondja a dolgokat, a rokon hajlandónak mutatkozik kötelességét vállalni, de amikor megtudja, hogy Ruthot feleségül kell vennie, már nem vállalja.
Az Úr Ruthot Bóáznak szánta, és ez a házasság létrejön, a közelebbi rokon jelenléte ellenére is. Amit Isten neki szánt, azt senki nem veheti el. A másik rokon léte Bóáz hitének a próbája. Ő pedig kiállta a próbát, hite nem ingott meg akkor sem, amikor a rokon úgy nyilatkozott, hogy vállalja a rokoni kötelességet. Az Úr megpróbálja hitünket, kitartunk-e a próbák, akadályok idején is. A próba mindig arra derít fényt, bízunk-e az Úr szavában, merünk-e rá építeni.
Olyan jó látni Bóázt, mindent mély békességgel tesz, kész átengedni a birtokrészt a rokonnak, el tudja ezt az egész ügyet engedni. Mi azért merülünk ki, mert nem engedjük el dolgainkat. Amikor hasonló helyzetről van szó, nem így állunk hozzá, nem mondjuk, ha akarod, vidd. Bóáz nem volt hozzáláncolva sem a birtokhoz, sem a helyzethez. Szíve szabad volt mindentől. Ezt jelenti az Úrban való bizalom, nem a tárgyakhoz, emberekhez, helyzetekhez kötődöm, hanem az én Uramhoz, Jézushoz. Ha nem kapom meg, ami nekem járt volna, akkor sincs bennem harag, neheztelés, mert enyém az Úr. Nem az a lényeg, amit ad, hanem a Vele való élő kapcsolat. Ez az elengedés ad békességet, egyben megóv a kimerüléstől, az idegességtől. Idegeinket is az Úr kezébe tehetjük, ott vannak a legjobb helyen.
A Márk szerinti evangélium a gyors döntésről szól, azonnal dönts, mert nincs idő a halogatásra, és egyébként is, ez a legfontosabb kérdés (Mk 1,32-39). Igen, a Jézus eljövetelére adott válaszunk a legfontosabb, és ne halogassuk. Mindezt úgy adja elénk, hogy rámutat Jézusra, nézzétek, és lássátok meg, hogy Ő az Isten. Isten eljött a világba, és keres, téged is keres, mint pásztor elveszett juhát. Ebben a kereső szolgálatban nagyon határozott Jézus, mindig tudja, mit csinál, nincs Benne bizonytalanság. Jó ezt látni, minden helyzetben feltalálja magát, és állandóan a bűnös, beteg, nyomorult embert látja maga előtt, menteni akar. Örök életre kíván megszabadítani.
Ezt a határozottságot látjuk a mai igében is, nem a tanítványok vagy a sokaság határozza meg tetteit, hanem felülről kapja a vezetést. Mindent fölfelé egyeztet, és teszi, amit az Atya mond Neki. Ebből megláthatjuk, hogy Jézusnak az Atyával való állandó és élő kapcsolat mindennél fontosabb. Nem előzheti be semmi, még az emberek szükséglete vagy elvárása sem. Kérjük el ezt a határozott látást és cél felé törekvést az Úrtól. Ha ezt megkapjuk, nem töredezik szét az életünk, nem pazarlódik el az időnk. Jézusnak nincsenek időproblémái, és felesleges időtöltést sem látunk Nála. Éli az Úrtól hozott életet, és ezt jól teszi.
Minden beteget és megszállottat Jézushoz vittek, amint véget ért a szombat. Nem jelentett akadályt az este sem. Az emberek keresték Jézust, mert felismerték, hogy hatalmasabb a betegségeknél. Ez az első lépés, megyek, mert Ő nagyobb, mint a betegségem, szenvedélyem, gyógyulásra, szabadulásra van szükségem. Azonban innen el kell jutni oda, hogy Jézus mindennél nagyobb, Ő a legnagyobb kincs, és nem is elsősorban gyógyulásra van szükségem, hanem Őreá. Mert megtörténhet, hogy fizikai állapotom, anyagi helyzetem nem változik, de enyém a kegyelem. Megbocsáttattak bűneim, van üdvösségem, és ez több mindennél, amit e világ nyújthat. Vigyük Hozzá életünket és a körülöttünk lévő lelki és szenvedélybetegeket. Mindezt úgy tehetjük meg, ha igeközelbe segítjük őket, és beszélünk róluk Jézusnak.
Jézus nagyon korán felkelt, nem akadályozta ebben a fárasztó és valószínűleg az éjszakába nyúló szolgálat sem. De nem az ügyeit intézi, nem a mobilját, laptopját veszi kézbe, hanem félrevonul imádkozni. Felkel az Atyáért. Kelj fel Jézusért, azért, hogy vele tölthess minőségi perceket! Az imádságnak minősített helye és szerepe van Jézusnál. Az első helyre teszi, ezzel kezdi napját. Mivel kezded a napodat? Te is félrevonulsz és imádkozol, csendességet tartasz? Ez nagyon fontos, különösen az ilyenkor tapasztalható lelki frissesség, fogékonyabbak vagyunk az Úr szavára. És ilyenkor még nem előz be más, nem befolyásolnak más gondolatok, vélemények. Jézus az Atyával beszéli meg a tegnapját, tehát a csöndben dolgozza fel a történéseket, és itt kap útmutatást a mai napra.
Ebben a csöndességben látja meg: tovább kell menni. Nem rendelő nyitása a célja, hanem az evangélium hirdetése. És ezt vállalja, hogy a tanítványok és a sokaság elvárása ellenére továbbmegy. Ha megbeszéljük az Atyával programunkat, megszabadulunk az elvárások szorításától. Hirdette az igét és kiűzte az ördögöket. Erre van szükség, hirdetni az igét. Igen, mert az ige győzedelmes, az ördög sem tud ellenállni neki. De nagyon fontos, hogy az igét hirdessem, és ne a magam ismereteit, gondolatait osszam meg másokkal. Mert egyedül az Úr szavában van életváltoztató erő.


ÁLDÓ HATALMAK


1.  
Áldó hatalmak oltalmába rejtve
Csak várjuk békén mindazt, ami jő.
Mert Isten őriz híven reggel, este,
Ő hű lesz, bármit hozzon a jövő.

2.  
Ha gyötri, bántja szívünket a régi,
És múlt napoknak terhe ránk szakad,
Megrettent lelkünk vigaszodat kéri,
Mit nékünk szerzett, Atyánk, szent Fiad.

3.  
S ha szenvedések kelyhét adod inni,
Mely színig töltött, keserű s nehéz,
Te segíts békén, hálával elvenni,
Hisz áldva nyújtja hű atyai kéz!

4.  
És ha az úton örömöt adsz nékünk,
Ha szép napod ragyogva ránk nevet,
Biztasson, intsen sok nehéz emlékünk,
Hogy életünket szenteljük Neked!

5.  
A csend köröttünk mélyen szerteárad.
Hadd halljuk azt a tiszta éneket,
Amely betölti rejtett, szép világod,
Hol téged dicsér minden gyermeked!

Isten áldásával.

2 megjegyzés:

  1. Köszönöm, hogy reggelente Jèzus mutat utat nekem is....Àmen

    VálaszTörlés
  2. Köszönöm, hogy reggelente Jèzus mutat utat nekem is....Àmen

    VálaszTörlés