2017. február 16., csütörtök

Isten országa vándorúton



A
z alázat és a teljes Istenben való bizalom árad Ruthból, engedi, hogy az Úr járjon előtte (Ruth 3,8-18). Idegenben van, mégsem fél. Miért? Mert felragyogott előtte az Úr hatalma, tudja, hogy gondja lesz rá. Olyan jó, amikor ez a bizalom jelen van, mert akkor békesség van a szívünkben. Itt is az az Úrtól való igazi békesség jelenik meg, ami nem függ a körülményektől, nem befolyásolják a napi történések. Emberileg Ruth sem tudta, mi vár rá, hogyan fogadják majd Boáz földjén, de nem egyedül megy. Engedjük, hogy Urunk előttünk járjon, ne akarjuk mindenáron magunk megoldani dolgainkat. Ha Ő megy előttünk, akkor mi a nyomaiba léphetünk, és Ő az előttünk lévő ágakat félrehajtja. Ha a nyomában maradunk, nem a hosszú utat vagy az akadályokat, hanem mindig az Urat látjuk. Ha kilépünk Mögüle, félelem költözik a szívünkbe, minden félelmetessé válik, megoldhatatlannak látszik.
Amikor Boáz észreveszi Ruthot és megtudja szándékát, áldást kér rá. Az Úr áldjon meg! Boáz nem magával van eltelve, hanem az Úrban gyönyörködik, és az Ő kezéből fogadja az élet alakulását. Úgy látja, Ruth felbukkanása mögött Isten akarata van, Ő vezette hozzá ezt a nőt.  Mindebből az is világossá válik előtte, hogy Istennek terve van ezzel, nem véletlenül jött hozzá Ruth. A hétköznapi események sem véletlenek, fedezzük fel mögöttük az Úr vezetését. Ha meglepődünk is, mert másra számítottunk, kérdezzük meg: mit akar az Úr? Miért hozta azt a személyt elénk. Lássuk meg, hogy a másokkal való találkozások sem véletlenszerűek, Isten alakítja életünket, és gyakran formálni akar. Van, amikor megvizsgálja szívünket: rugódozunk, mert nem akarjuk kényelmünket feladni, vagy alázattal vállaljuk akaratát?
Ruth a legközelebbi rokon törvényére hivatkozik, és Boáz nem mondja: ez ma már nem érvényes, rám nem vonatkozik. Alázattal elfogadja a hivatkozást, utánajár az ügynek. Hányszor kibúvót keresünk Isten akaratának megcselekvése helyett. Azon gondolkodunk, hogyan úszhatnánk meg, miként lehetne az engedelmességet elkerülni. Boáz nem okoskodik, hanem cselekszik. 
Boáz értékeli Ruth magatartását, kiemeli Naomi családja iránti hűségét. Nem igyekezett maga társat szerezni, nem kereste a fiatalokat, a gazdagabbakat, hanem várt Istenre. Próbálhatott volna társat vagy munkát szerezni maga is, de nem tette. Valószínűleg tanult Naomi történetéből. Felismerte, hogy jobb Istenre várni, mert Ő mindig tud megoldást. Ráadásul Isten nem hagy erőnkön felül kísértetni. Ez nagyon fontos, a nehéz helyzetekben se feledjük. Mert ha a szemünk előtt van, akkor tudjuk, eljön a szabadítás.
Isten országa megjelent a zsinagógában, és életté formálta az istentiszteletet (Mk 1,29-31). A holt betű Jézus által élő igévé, cselekvő hatalommá vált. Kérjük, hogy jelenjen meg ma is istentiszteleteinken, és tegye élővé a megszokott kultuszt.
Azonban nem áll meg a zsinagógában az Isten országa, nem zárkózik be oda, hanem kilép a kapuján, és vándorútra indul. Jézusban az élet vándorútra indult, megkeresi a sötétségben és a halálban veszteglőket. És ahol Ő megjelenik, ott mindig történik valami. Isten országa történés még ma is. Ez a történés bennem akar megindulni, engem akar életre kelteni.
A vándorlás Péter anyósának a házáig tart, a templomból a magán házba vonul. Ma is ezt a ritmust akarja követni. Templomból a házunkba, a házunkból a templomba. Azt üzeni mindez, hogy egész életünket át akarja hatni, és állandóan jelen kíván lenni. Az Úr Jézus nem megy szabadságra. Nála nincs olyan, hogy most hiába kerestük fel, mert éppen szabadságát tölti valahol. Ez a ritmus azt üzeni, mindig a jelenlétében élhetek, maradjak ott, mert Nélküle megakadok.
Kiderül, hogy Péter anyósa lázas beteg, és azonnal szólnak felőle Jézusnak. Ez jelezi, nem hiába voltak már eddig is Vele a tanítványok, nem csak hallgatták Őt, hanem meg is hallották, hit volt a szívükben. Azért szóltak Neki egy lázas beteg felől, tehát egy olyan esetről, ami orvosra, vagyis szakemberre tartozik, mert hitték, hogy az Úr meg tudja gyógyítani. Van-e ilyen hit a szívemben? Hiszem-e, hogy Ő meg tudja oldani a problémám, elveszi félelmeim, megszabadít a bűn hatalma alól?
Megragadott az is, hogy azonnal szóltak felőle, nem kértek mástól tanácsot, nem is halogatták, hanem mindjárt elmondták Neki, mi a helyzet. Legyen nekem is első, hogy Hozzá fordulok. Legyek mindig ilyen bizalommal Felé, hogy mindenről tájékoztatom. Sajnos, nem mindig van ez így. Beműködnek természetes ösztöneim, igyekszem én megoldást találni, és csak akkor fordulok Hozzá, amikor semmi nem segít. Uram, bocsáss meg, és könyörülj rajtam, add, hogy mindig és mindenben Te légy az első. Taníts meg mindig elsőként Hozzád fordulni.
Az Úr megfogta az asszony kezét, tehát kezelte. Így kezel Jézus, személyes kontaktust alakít ki velünk. Számára nem egy megjavítandó eszköz vagyunk, hanem ember, akit Isten az Önmagával való kapcsolatra teremtett. Ezt a kapcsolatot állítja helyre.
Talpra állította az asszonyt, igénk üzeni, ne csüggedj, ha elestél, vagy úgymond, padlóra kerültél. Fel lehet még onnan is állni. Jézus keze talpra állít. A padlóról Ő emelhet fel. A láz azonnal elhagyja az asszonyt, meggyógyult, és ő azonnal szolgál. Gyógyulását szolgálatban köszöni meg, szolgál Jézusnak. A megszabadított, új életet nyert, lelkében meggyógyult ember szíve vágya az Úrnak való szolgálat. Szinte szétfeszít az öröm és a hála, és ezt szolgálatban, a Róla való bizonyságtételben élhetem meg. Pál apostol is ezt tapasztalta, nem tehette, hogy ne hirdesse az evangéliumot. Hirdesd te is, szolgáld Őt azonnal, amint Péter anyósa sem a saját dolgait kezdte el rendezni, hanem az Úrnak szolgált.


VÁGYOL-E ELHAGYNI BŰNEIDET?

1.        
Vágyol-e elhagyni bűneidet?
Az Úr vérében van nagy erő.
Vágyol-e győzni a Sátán felett?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

2.        
Ó, ha a büszkeség rabja vagy tán,
Jézus vérében van nagy erő!
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

3.        
Érzed-e, hogy szíved oly salakos?
Jézus vérében van nagy erő!
Tisztátalan szívet tisztára mos,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

4.        
Szolgálni vágyol-e Jézust talán?
Jézus vérében van nagy erő!
Csak neki zengeni nap nap után?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése