2017. február 15., szerda

Jézus szava hatalom



R
uth eljutott Isten országába, de még nem ismeri annak rendjét, az élet menetét (Ruth 3,1-7). Ezért Naomi segít neki, tanácsokkal látja el. Amikor belépünk Isten országába, nem ismerjük még igazán, kicsi az igeismeretünk, nem látjuk át a működését, ezért tanulnunk kell. Meg kell ismerni az Urat és az országot. Egyre beljebb kell hatolnunk benne, hogy feltáruljon előttünk annak szépsége és gazdagsága. Ez egyedül nem megy, segítségre szorulunk. Az előttünk járó testvérek, az evangélium hirdetői támogathatnak ebben. Azonban a tanuláshoz, a növekedéshez türelemre van szükségünk. A lelki fejlődés is időbe telik. Ahogyan az elvetett magból nem lesz másnap termés, úgy az ige is időt igényel. Várjuk ki, amíg felnövekszik.
Naomitól ezt halljuk: majd én keresek neked otthont, olyan, mintha még a régi Naomi lenne, mintha ő venné kézbe a dolgokat. Azonban nem így van, nem megy sehová, nem keresi meg a régi rokonokat, kapcsolatokat, hanem felkészíti Ruthot. Elmondja neki, mit tegyen, mert fölismerte Isten munkáját. Meglátta, hogy az Úr törődik velük, gondja van rájuk, az Úrnak egy moábita nőre is van gondja, és ez dupla kegyelem. Emberileg semmi esélye sem lenne Izráelben a boldogulásra, pogány nép tagja és nő. Azonban Isten elébe jön, mert terve van vele. Ruthtal terve az Úrnak, Jézusban még láthatóbbá vált Isten pogányok iránt tanúsított szeretete és irgalmassága. Veled is terve van, nem számít, melyik néphez, melyik nemhez, társadalmi csoporthoz tartozol, Ő azt akarja, hogy életed legyen és bőségben élj.
Nem hódításról van szó, nem a nőiségét igyekszik latba vetni Ruth, hanem az Úr iránti bizalom jelenik meg. Olyan szép ez a történet, nincs mellékhangja, egyszerűen és szépen, az Úr vezetése által történnek az események. 
Ruth elfogadta a tanítást, és mindent úgy csinált, ahogyan az anyósa mondta. Ez a nő tud engedelmeskedni, nincs benne dac, lázadás, nem mondja, ez csak az anyósom tanácsa, hanem alázattal elfogadja. Nincs benne követelőzés sem, csak tisztelet és engedelmesség. Megtanulhatjuk ezt a tiszteletet az idősebb generáció, a tapasztaltabb hívők felé. Nem szégyen tanulni és elfogadni a tanácsot, attól, aki jobban ismeri az Úr szavát, mint mi. Fontos az engedelmesség, teszi, amit Naomi mondott, és közben rábízza magát Istenre.
Jézus a tengerparton kezdte meg szolgálatát, de tartja a kapcsolatot a zsinagógával (Mk 1,21-28). Szombaton oda megy, fontos a számára, mert ott szól az ige. Ahol az ige szól, ott jeleníti meg Isten hatalmát, országa erejét. Mindezt tanítás által viszi végbe. Tanít, ezé az elsőbbség, tehát nem csak gyógyít, hanem először beszél az Atyáról és az országról. Meg kell ismerni Istent, és ez a tanítás által megy végbe, és ez a gyülekezetben, az istentiszteleti alkalmakon megy végbe. Ma is fontos a tanítás, megismertetni Jézust az emberekkel, ragyogjon fel előttük Lénye, szeretete és kegyelme. Jézus tanítása különbözött az írástudókétól, mert szavaiban hatalom volt. Hallgatói megtapasztalták, hogy amit Jézus mond, az behatol a szívükbe, és munkálkodik. Nem pereg le róluk, hanem bennük marad, formálja őket. Lehet, nem hoznak azonnal döntést, de magukkal viszik az igét, és ennek majd meglesz az eredménye.
Éppen ott volt egy tisztátalan megszállott ember, és ez az éppen ott nem véletlent jelent, hanem inkább szándékosságot. Vajon mit tesz Jézus? Azonban jó, hogy ott van, jó, ha Jézus közelében vagyunk, ha csak ilyen éppen ott módon is. Ha még nincs bennünk igazi érdeklődés, de visz a kíváncsiság, mit kezd velem? Vajon fontos vagyok Neki? Engem is meggyógyít, akit senki nem volt képes? 
A tisztátalan lélek kiszól az emberből, nem képes Jézus jelenlétét elviselni, nem tud Jézus közelében megmaradni. És ez jó hír, menj minél közelebb Jézushoz, és a gonosz egyre távolodni fog, mert nem érzi magát jól az Úr közelségében. Menj ma is még közelebb Hozzá, és Lénye sugárzása távol tartja a gonosz erőit.
Sátán a jót pusztítja, a rendet dobálja szét, Jézus azonban a gonoszt pusztítja, és ez a tanítványok szolgálata által is végbemegy. Az élet jó dolgait nem a hívők, hanem az Isten nélküli emberek rombolják le. Ahol Jézus megjelenik ott épülés, helyreállítás megy végbe.
A gonosz, tisztátalan lélek ismeri Jézust, pontosan tudja, kicsoda. Vajon én ismerem, jól ismerem, annak ismerem Őt, aki, akinek mondja magát? Az Isten Szentje, tehát Isten Fia, Megváltó, a bűn és az ördög felett hatalommal bíró, Szabadító. Aki tudja, kicsoda Jézus, az nem reménytelen, az a legnagyobb mélységben is tisztában van azzal, hogy van segítség számára. Jézus lehajol, felemel, és megszabadít rabságomból.
Az Úr szavára távoznia kell a tisztátalan léleknek. Erő, hatalom van Jézus kimondott szavában, és ez nagyon jó, mert ma is jelen van ez a hatalom. Ha Ő szól, a gonosznak nincs más lehetősége, mint a távozás. Az Úr szava, az élő ige hatalmas erő, óriási fegyver. Éljünk vele, alkalmazzuk hit által az Úr szavát.
Nem elég azonban, hogy távozik, hanem némának is kell lennie. Az ördög, nem evangelizálhat. Nem mindegy, milyen lélekből szól az ige. Jézus nem fogadja el a gonosz szolgálatát, az idegen propagandát. Az Úrnak fontos, ki hirdeti az evangéliumot, milyen szívből szól a száj. Vegyük komolyan: nem mindegy, kit bízunk meg szolgálattal, ki viszi az evangéliumot.


Szólsz hozzám, Istenem, s én választ adni készen


1. Szólsz hozzám, Istenem, s én választ adni készen Mármár megindulok, hogy rád bízzam magam, De látod, köt s lehúz még régi csüggedésem, Áldd meg ma lelkemet több hittel, ó, Uram.
2. Sok szép ígéretem, ó, hányszor megtagadtam, A nagy fogadkozást, hogy csak tiéd szívem. A bűnös gyengeség bús rabjának maradtam, És törvényed szerint nem éltem semmiben.
3. Ha jót tettél velem, ha áldva látogattál: Én nem dicsértelek s nem hirdettem neved; Nem értettem, mikor szenvedni, sírni hagytál, Hogy ha szeretsz, miért sújt vessződ engemet?
4. Köt még a földi jó, a bűn, a földi örvény, S tehozzád bűnömért, lásd, el nem juthatok. A béklyó súlya nyom, levetném, összetörném, De lelkem gyenge még s jaj, összeroskadok.
5. Más nem tanít meg rá, csak égi bölcsességed, Hogy bölcsen bízzak és szolgáljak úgy neked. Mit érek nélküled? Add, hogy imádva téged, Bús, gyarló bűnös én, hadd légyek gyermeked.
6. Nagy lelked élt, Uram, a prófétás időkben, Az fénylett át a szent s apostol életén; Áldj meg s kegyelmedet reám is töltsd ki bőven, Hogy Jézust nézzem és ővéle győzzek én.


Isten áldásával.

1 megjegyzés: