2017. február 2., csütörtök

Őrizzük meg a drága kincset



C
sodálatos lehetőséget kapunk minden nap, Istenhez fordulhatunk (Zsolt 64,1-65,14). Amikor elkeseredünk, és úgy gondoljuk, nem hallgat meg senki, jusson eszünkbe: van egy fórum, ahová mindig mehetünk, és ez Isten. Ő mindig rendel, állandóan van fogadóórája. Dávid él is ezzel a lehetőséggel, kéri Istent, hogy hallgassa meg. Tehát nem elég a lehetőség, hanem élni is kell vele. Azt jelenti ez, hogy bátran forduljunk Istenhez, szánjunk rá időt, keressük fel, és mondjuk el panaszunkat. Még a panaszainkat is elmondhatjuk, minden sérelmet Elé tárhatunk. Ha ezt megtesszük, tisztul a szívünk, gyógyulnak a sebek, mert a gyógyulás feltétele a seb megtisztítása. Amikor imádkozunk, elmondjuk mindazt, amit eddig rejtegettünk, vagy amire senki sem volt kíváncsi, és közben megtisztul a szívünk. Másképp látjuk környezetünket, úgy, ahogyan Jézus. A kereszten azt mondta: Atyám, bocsáss meg nekik, mert nem tudják, mit cselekszenek. Mindezt harag nélkül mondta. 
Harag nélkül kérjük az Úr védelmét. Nem vesz ki minket az Úr a világból, nem változik meg a környezet, de megváltozhat a mi hozzáállásunk. Gyűlölet és bosszú helyett megbocsátással válaszolhatunk. Mindezt akkor is megtehetjük, ha mások nem így reagálnak, ha ezért is kinevetnek. Azonban számunkra mindig Jézus élete a minta. 
Isten ismeri a szívünket, ami mások számára rejtve van, az Előtte nyitott könyv.  Sokan azt gondolják, amiről nem beszélnek, az rejtve van, azonban Isten ki tudja fürkészni szívünket. Ezért jó, ha semmit nem rejtegetünk, hanem őszintén feltárjuk Előtte. Erre jött rá a vérfolyásos asszony is, meglátta, akkor gyógyul meg teljesen az élete, ha őszintén mindent elmond az Úrnak. És ennek az eredménye lett a teljes gyógyulás.
Nemcsak a környezettől kapott sebekkel mehetünk Urunkhoz, hanem a bűneinktől elszenvedett vereség által is. Dávid jól tudja: van, amikor legyőzetünk. Nem kellene ennek így lennie, de megtörténik, azonban soha ne keseredjünk el. Ne engedjünk az idegen hangoknak, amelyek reménytelenül akarnak a mélybe taszítani, mondván, nincs segítség. Van segítség, ha megvalljuk bűneinket, hű és igaz Ő, és megbocsátja minden bűnünket. Ez a segítség, valld meg az Úr előtt vétkeidet, és Jézus véréért megbocsát az Atya. A bűnbocsánat az igazi megoldás. Boldog ember, aki megtalálta Istent, átélte a kegyelmét, és mindennap a közelében van. Nincs nagyobb ajándéka az életnek, mint Isten megismerése. Ez a cél, megismerni Istent.
Isten gondoskodik a teremtett világról. Nem veszi le róla a kezét. Minden áldás az Ő kegyelméből árad szét a világban. Az Ő gondoskodása által válik termővé a föld. Isten akkor is ad áldást, amikor a körülmények ezt nem teszik lehetővé. Isten patakja tele van vízzel. Lehet, hogy szárazság van mindenfelé, de aki figyel az Úrra, és engedelmeskedik Neki, megtapasztalja, hogy van egy patak, ami soha nem szárad ki. Abból a patakból ihat a szomjazó lélek. Illést a Kerit-patakhoz rendelte az Úr, és amíg egész Izráelben kiszáradtak a folyók és a patakok, a Kerit nem apadt el. Ez a patak az ige, ha sehol nem csillapul szomjúságod, vedd kézbe Isten szavát, olvasd, tanulmányozd, és gondolkodj róla, és elkezd kivirulni az életed. Ne feledd, Isten patakja tele van vízzel. Ne keress máshol, jöjj el az élet vizéhez.
Pál apostol a szolgákat is ellátja tanáccsal arra nézve, hogyan is éljék meg hitüket ebben a helyzetben (1Tim 6,1-21). Mert a rabszolga, amikor hitre jutott Jézus Krisztusban, nem vált szabaddá, továbbra is rabszolga maradt. Azt kéri Pál, éljenek úgy, hogy gazdáik általuk megismerjék Jézust. Ha pedig krisztuskövető a gazda, ne éljenek vissza ezzel. Ne mondják, hogy ha a rabszolgatartó keresztyén, lehet lazítani. A hívő környezet sem jogosít fel a lazításra, nem mondhatjuk, mivel a főnök is hívő, nem kell komolyan venni a munkát. Az ige arra buzdít, bárhol is dolgozzunk, az Úrnak végezzük munkánkat.
Az Úr nagy munkát végez a szívünkben, amikor befogadjuk Őt. Óriási változások mennek végbe a gondolkodásunkban és a hozzáállásunkban. Az egyik ilyen változás a megelégedettség. Ezt az Úr munkálja ki bennünk. Amíg nem ismerjük Őt, mindennel elégedetlenek vagyunk, semmi sem jó. Azonban az Urat megismerve megváltozik az értékrendünk. Most már Isten országa a legfőbb érték, benne mindent meglelek, amire szükségem van. Ebből kifolyólag a földi életben is megelégedett leszek. Hálássá válik a szívem, ha van élelmem és ruházatom. De valóban megelégszem, valóban békesség van a szívemben? Vagy én is arra törekszem, mint a világ, hogy minél több anyagival rendelkezzem? Isten országában már az Úr a középpont, az Ő akaratáért élek és munkálkodom, a többit pedig rábízom Atyámra. A mai világ arra ösztönöz, hogy akarjunk mi is minél többet ennek a világnak a javaiból, azonban minél többet megszerzünk, annál elégedetlenebbek leszünk. Mindig több és valami újabb kellene. Békessége a megelégedett szívnek van. A megelégedett élet hálás.
Határozottan kéri Pál Timóteust, hogy kerülje ezeket. Ő Isten embere, ezért nem a gazdagság hajhászása, hanem a nemes harc megharcolása a feladata. A hívő ember nemes harcot vív, nem a jobb, kényelmesebb életért harcol, hanem Isten országa ügyéért. Ez a harc azt is magával hozza, hogy nemet mondunk a világ kívánságainak. Ez nem könnyű harc, mert a kívánság által erőteljesen vonz a világ, de Krisztusban erőt kapunk arra, hogy nemet mondjunk neki. Krisztusban győzhetünk önmagunk, régi természetünk felett.
Az Úr a királyok Királya és az uraknak Ura. Soha ne feledjük ezt, és akkor nem rémülünk meg a földi királyok hatalmától, az Úr hatalmasabb, és uralmának nem lesz vége soha. A földi uralmak véget érnek. Egyik birodalmat váltja a másik, de az Úr örökké uralkodik.
Az ige az Úrra irányítja figyelmünket, azt kéri, Benne bízzunk, és ne a bizonytalan gazdagságban reménykedjünk. Ne a pénztől, a hatalomtól várjuk a segítséget, hanem egyedül az Úr Jézus Krisztustól.
Ránk az evangélium drága kincse bízatott, ez az igazi, romolhatatlan kincs, és nem a pénz vagy a hatalom. Őrizzük meg, ne hígítsuk fel, de ne is próbáljuk mással pótolni, mert az evangélium pótolhatatlan. Hogyan őrizhetjük meg? Ha továbbadjuk. Az élet akkor marad meg, ha továbbplántálódik.


Itt van Isten köztünk, Jertek őt imádni


1. Itt van Isten köztünk, Jertek őt imádni, Hódolattal elé állni, Itt van a középen, minden csendre térve Őelőtte hulljon térdre. Az, aki Hirdeti S hall -ja itt az Ígét: Adja néki szívét!

2. Itt van Isten köztünk: Ő, kit éjjel-nappal Angyalsereg áld s magasztal. :/: Szent, szent, szent az Isten! Néki énekelnek A mennyei fényes lelkek. Halld, Urunk, Szózatunk, Ha mi, semmiségek Áldozunk Tenéked!

3. Csodálatos Felség, Hadd dicsérlek Téged: Hadd szolgáljon lelkem Néked! :/: Angyaloknak módján Színed előtt állván, bárcsak mindig orcád látnám! Add nékem Mindenben Te kedvedben járnom, Istenem, Királyom!

4. Általjársz Te mindent; Rám ragyogni engedd Életadó, áldott Lelked! :/: Mint a kis virág is Magától kibomlik, Rá ha csöndes fényed omlik: Hagyj, Uram, Vidáman Fényességed látnom S országod munkálnom!

5. Egyszerűvé formálj Belső, lelkiképpen, békességben, csöndességben. :/: Tisztogasd meg szívem: Tisztaságod lássam Lélekben és igazságban. Szívemmel Mindig fel- Szállhassak sasszárnyon: Csak Te légy világom!

6. Jöjj és lakozz bennem: Hadd legyen már itt lenn Templomoddá szívem-lelkem! :/: Mindig közellévő: jelentsd Magad nékem, Ne lakhasson más e szívben; Már itt lenn Mindenben Csakis Téged lásson, Leborulva áldjon!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése