2017. február 20., hétfő

Megtartott ígéret



E
lkána családját láthatjuk igénkben, előtérben a két feleség konfliktusa, a gyermekáldás elmaradásának tragikuma (1Sám 1,1-28). Azonban mindezek Isten munkájának eszközei. Ő felhasználja a rossz döntéseket, konfliktusokat is ügyének előrehaladásában. Amíg ez a család a pillanatnyi helyzetre figyel, az Úr távolabbra tekint. Anna is kap gyermeket, de a maga idejében. Az Úrtól való megfelelő időben.  Nagy feladatok hárulnak majd rá, és ő engedelmes lesz mindezekben. Istennek engedelmes eszközökre van szüksége. Ez az engedelmesség azonban nem kikényszerített, hanem szívből fakadó, élő és őszinte kapcsolatra épülő.
Számomra úgy tűnik, Anna volt az első feleség, de mivel nem született gyermeke, Elkána saját megoldás után indult, és úgy döntött, második feleséget vesz. Ez lényeges, mert elénk tárja a férj felelősségét, nem várt az Úrra, nem bízott hatalmában, hanem mindenáron gyermeket akart. Imádság, az Úrba vetett bizalom és az igének való engedelmesség helyett pogány mintát követett.
Tehát a konfliktusok mögött rossz megoldások húzódnak meg. Amikor Isten akarata ellenére cselekszünk, az mindig rossz megoldáshoz vezet, abból konfliktusok származnak. Itt is így történt, és Elkána nem tudja kezelni ezt. Hogyan kezeljük a konfliktusokat? Egyáltalán teszünk-e ellenük valamit?
Anna éveken át tűrt, magába fojtotta szenvedését, amikor már erre sem képes, és a felszínre tör minden fájdalma, elborítják érzelmei, kiderül, hogy a férje képtelen megérteni. Nem tudja magát a felesége helyzetébe beleélni. Miért? Mert ő a másik feleség révén örülhetett gyermeknek, így fogalma sem volt arról, mi megy végbe Annában. Látjuk-e mindazt, ami a másikban történik? Egyáltalán érdekel-e társunk belső világa, fontosak-e érzelmei? Itt elmaradt a megértés, a segítés, Elkána önző módon csak arra gondolt, neki legyenek gyermekei. Mindegy, hogyan, csak legyenek, és nem törődött azzal, milyen következményei lesznek ennek Annára nézve.
Egy idő után Anna rádöbben, van más megoldás, az Úr elé lehet vinni a dolgot. Az imádság megoldási lehetőség. Elmondhatjuk az Úrnak mindazt, ami a szívünkben van, amitől szenvedünk, amin változtatni szeretnénk. Anna feltárta szívét az Úr előtt, és gyermeket kért, de nem csak egyszerűen egy gyermeket, hanem konkrétan fiút. Nagy bátorság és komoly hit áll e mögött a kérés mögött. Hiszi, hogy Isten meghallgatja, és képes fiúval megajándékozni. De ez nem önző vágyból, és nem is elégtételből fakad, mert azonnal az Úrnak ígéri. Mégpedig egész életére felajánlja a gyermeket. Az a szíve vágya, hogy gyermeke teljes szívvel és egész életében Istent szolgálja. Milyen vágyaink vannak gyermekeinkkel kapcsolatban? Szeretnénk, ha sikeresek, egészségesek lennének, de ott van-e a szívünkben az is: szeretném, ha az Úrnak szolgálna? Ha mindennél fontosabb lenne számára az Úr akarata? Éli főpap félreérti Annát, de aztán amikor ő őszintén elmondja panaszát, áldást kér rá.
Ezt követően Isten megajándékozta Annát fiúgyermekkel, de azért nem azonnal történt. Egy idő múlva, nem azonnal, meg kell tanulni várni az Úrra, az Ő időzítésére. Annától megtanulhatjuk, hogy nem elég ígéretet tenni az Úr felé, hanem azt meg is kell tartani. Anna elengedte a gyermeket, és rábízta az Úrra. Merjük mi is elengedni gyermekeinket hitben, és elengedni terveinket is, és engedni, hogy az Úr kivitelezze. Annában nincs neheztelés, tele a szíve örömmel és hálával. Imádja az Urat.
Jézus Kapernaumban van, ide tette át székhelyét, ezt a helyet Isten országa szemszögéből választotta (Mk 2,1-12). Itt Ő is megközelíthető, és a túlpart is könnyen elérhető. Sokan gyűltek össze, Jézus vonzza az embereket, ahol megjelenik, nem marad szék üresen. Azonban a mi istentiszteleti helyeinken mindig van sok üres szék. Mi az oka? Nincs Jézus jelen? Vagy ma nem vonzza az embereket? Valószínűleg mindkét tétel igaz lehet, de kérjük az Urat, áldja meg életünket, gyülekezeteinket, hogy vonzó legyen a hitünk az emberek számára.
Az igét hirdeti a sok embernek az Úr, nem az igényeket, elvárásaikat elégíti ki, hanem lelki táplálékot kínál, azt adja, amire valóban szükségük van. 
Négy ember visz egy ötödiket, Jézus a cél, Hozzá akarnak vele menni. Viszik, mert az a béna számukra értékes. Tettük üzeni, értékes vagy. A beteg, a bűnös, megkötözött ember is értékes az Úr számára.
Tetteikből látja a hitüket, és megbocsátja a bűneit, mert Ő mindig a lényegre tapint. Jézus a romok alatt megpillantja az embert, a gúzsba kötözött embert, és őt akarja megszabadítani. Ezt úgy teszi, hogy nem a test felé fordul először, hanem a lélek mélye felé. A baj forrását tárja fel. Az Úr egy egész, teljesen új élettel akar megajándékozni. Nem a tünetet távolítja el, hanem meggyógyít.
Neked mondom, igen, neked, aki bénán fekszel az ágyon, tehetetlenné nyomorított a szenvedély, a depresszió. Képtelen vagy már ágysírodból kilépni, neked szól az Úr: Kelj fel! Kelj fel végre és járj, tedd a dolgod, hordozd a terheket. Amikor Ő szól, nem lehetett kifogásokat hozni, mozdulni kell, mert szava talpra állít, erőt kapsz az engedelmességhez, képessé válsz arra, amit eddig képtelen voltál megtenni.
A béna azonnal felkelt, nem vár tovább, hanem felkel, veszi az ágyát. Amit eddig más végzett el, azt most ő teszi meg. Mennyi minden van, amit eddig mások végeztek el helyetted, most kezdj hozzá magad, de Jézussal.
A meggyógyított nem szól semmit, csak jár, az élete tesz bizonyságot. Nem mindig kell beszélni, mert az Úr munkája látható változást idéz elő, és ez beszél. Gyakran elég is ez, és ennek nyomán Istent dicsőítik. Adja Urunk, hogy életünket látva dicsőítsék Istent.


Adjatok hálát az Istennek

1. Adjatok hálát az Istennek, Imádkozzatok szent nevének! Hirdessétek dicséretét És minden jótéteményét! Beszéljétek a nép előtt Nagy csudáit, melyeket tött!
2. Néki vígan énekeljetek, Sok csuda dolgát dicsérjétek! Magasztaljátok szent nevét, :/: Kik szívből félitek őtet! Örvendjen azoknak szívek, Kik az Úrról emlékeznek!
3. Keressétek e kegyes Urat És az ő színét és hatalmát! Meggondoljátok dolgait, :/: Ne felejtsétek csudáit! Ítéletit hirdessétek, Melyek ő szájából jöttek!
4. Népét vígsággal ő kihozta, Választott népét vigasztalta. A pogányok tartományát, :/: Ezeknek adta országát, Mit kezükkel munkálkodván, Szerzettek volt ez országban.
5.  Ezt nékiek azért mívelte, Hogy gondjuk légyen törvényére, Hogy fogadják meg ő szavát, :/: Megtartsák parancsolatát, És örökké megőrizzék, Melyért dicséret Istennek!


Isten áldásával.

1 megjegyzés: