2017. február 14., kedd

Új út



A
hogy haladunk előre a történetben, látjuk a különbséget a saját kézbe vett és azt Isten kezébe tett élet között (Ruth 2,4-23). Elimélek a maga kezébe vette életét, és elvesztette azt, Naomi pedig megtanulta Istenre bízni magát. Emberileg lehangoló, ami várta, de az Úr előttük jár, és lépésenként vezeti őket a teljes élet felé.
Másodszor olvassuk: „éppen”. Azt mondanánk erre, szerencséje volt, jókor volt jó helyen, de kiérződik az igéből, hogy többről van itt szó. Isten mesterien hangolja össze az eseményeket, ez az Ő vezetése. Ezért nincs kapkodás, de nem is késnek le semmiről sem. Ruth, akinek a jövőjéért aggódott az anyósa, átéli Isten gondoskodását. Megtapasztalja, az Úr vezeti őt, készíti jövőjét. Ő még ebből nem sokat lát, de Isten már elkészítette számára a helyet országában és népe között, beleszőtte életét a Messiás vérvonalába.
Az is üzenet, hogy aki bátran indul az Úr hívó szavára az emberi lehetőségek ellenére is, az kiteljesedett élettel, csodás tervvel és jövővel találkozik. Isten gyermeke lehet hit által, Jézus érdeméért. Bekerülhetünk Isten országba. Mert mi is kívülről kerülünk bele Isten családjába. Nagy kegyelem és csodálatos lehetőség ez.
Boáz Isten gyermeke, nem lesz ideges, amikor meglátja földjén az idegen nőt, nem zavarja el, nem tartja tolvajnak, hanem megvédi és befogadja. Ahol jelen az Úr, ott más a légkör, másképp tekintünk a dolgokra.  Köszöntése nem megszokott formula, hanem valóban vele van az Úr.
Ruth előtt járt az Úr, előkészítette Boáz szívét, és amikor a férfi földjére ér, szívélyesen fogadják. Ruth nem tesz mást, csak szorgalmasan dolgozik, nem aggódik, de nem is folyamodik trükkökhöz. Nem maga akarja megoldani a helyzetét, hanem rábízza magát Istenre. Olyan jó, amikor ilyen természetességgel bízunk az Úrban, és közben a magunk munkájára figyelünk.
Az eddigi eseményekben a szavak nélküli bizonyságtétel jelenik meg. Ruth a körülötte lévők magatartásában tapasztalja meg Isten hatalmát és jelenlétét. Naomi is felismeri munkáját. Szemmel látható, hogy Isten törődik velük, terve van életükkel. Engedjük, hogy Ő vezessen. Ne hagyjuk, hogy a körülmények alakítsák hangulatunkat, hanem bízzunk az Úrban. Jó azt is látni, hogy Boáz nem él vissza helyzetével, nem szolgaként tekint a fiatal nőre. Nem is rendeli magához. Isten gyermeke tud tiszta maradni a szennyes világban is.
Az Úr ott marad Galileában, és a tengerparton hirdeti az igét, keresi az embereket (Mk 1,16-20). Itt többnyire egyszerű halászok, halfeldolgozók vannak. A mindennapi életbe viszi Isten országát. Az ország a szegények, a kemény munkából élők, a kevésbé műveltek előtt nyílik meg. A kegyelem mindig azokat keresi, akik kívül kerültek, akiket az élet és a bűn messze sodort az Úrtól. El kell vinnünk az evangéliumot a mélységekben élők, a szenvedélyektől rabbá vált, a félresöpört, kihasznált emberek közé. Felfoghatatlan: Isten emberré lett, és nem a kiválóságokat keresi, nem a szép és kulturált helyen jelenik meg, nem az értelmiséget hívogatja. Jézus a halszagú, kérges kezű, megkeményedett, mások által megvetett emberek között kezd. Miért? Érzékelteti, hogy Isten őket is szereti, az ország kapuja nyitva áll, és kegyelemből ők is beléphetnek oda. Ezek az emberek átélik méltatlanságukat, úgy gondolják, ők nem megfelelők Isten országába, hiszen az életben is megtapasztalták, hogy nem mehettek be akárhová.  De Jézus jön, és keresi őket. És most téged keres. Talán belefáradtál már a sok küzdelembe, úgy gondolod, nem kellesz senkinek, még Istennek sem. Lásd meg, rosszul gondolod, Isten Jézusban hozzád hasonló embereket keres. Belőlük építi tanítványi körét.
Jézus meglátja a munkáját végző testvérpárt. Ő meglát, ha bele vagy temetkezve a munkádba, ha már csak az jelenti az életet.  Nem megy el melletted, nagyon jól látja az üres, kiábrándult szívet ezek mögött. Ennyit mond: Kövessetek engem, és emberhalászokká teszlek titeket. Csak ennyi, de ebben új távlat jelenik meg. Jézus által kikerülhetnek a reménytelenség taposómalmából. Valami új indulhat el. Ezt kínálja Jézus, de van-e bátorságunk mindent magunk mögött hagyva követni Őt? Azt a kicsi biztosat kell otthagyni Érte, és bizony, ez még bizonytalan. Hogy alakul a jövő, miből élnek meg?
Fantasztikus, azonnal döntenek, és mindent otthagynak, és követik Őt. Jézus Lényének ilyen kisugárzása van, meglátják Benne a többet, annál, ami eddig az életet jelentette számukra. Jézusban az igazi élet teljességét pillantják meg, és bátran igent mondanak rá. Nem tudják még, mi lesz holnap, mit tesznek le a család asztalára, de mennek, mert Jézus mindennél többet jelent nekik. Az a mi bajunk, hogy a hálóhoz, a hajóhoz, a halkhoz, vagyis e világ eszközeihez, az általuk kínált boldog élethez ragaszkodunk, ezt akarjuk minden áron megszerezni és megtartani. A halászok azonban mindezt elengedték Jézusért. Nekik Jézus, az élő Isten kellett. Neked és nekem is Őreá van elsősorban szükségem, de engedd el a magad tervezését, a boldogság megszokott útvonalát. Ne csak áldáscsinálónak kelljen Isten, hanem Őt magát akarjuk. Engedjük, hogy szava lényünkig hatolva engedelmességre indítson. Ő hív, de tiéd a döntés. A régit neked kell letenni, magad mögött hagyni, és elindulni a nyomában.
A másik két testvér is azonnal cselekszik. Apjukat és a vállalkozást otthagyják. Jézus hívása döntésre késztet, ne engedjük, hogy bármi fontosabb legyen Nála. Ezek az emberek valóban mindent alárendeltek Jézusnak, és így élték át életük kiteljesedését. Amiért az emberek többsége töri magát, azt otthagyják, mert Jézus nagyobb érték. Ők már most tudják, amit Jézus majd Mártának mond, ez a jobbik rész, és ők ezt választják. Te mit választasz? A jobbik részt, Jézussal, vagy a régi, a saját küzdelmet, karriered, munkád kiépítését, Jézus nélkül, vagy Őt magát? Egy új útra lépnek a tanítványok, de ez életre vezet. Lépj rá te is!


 Jézus hív, bár zúg, morajlik


1.  Jézus hív, bár zúg, morajlik Életünk vad tengere; Halk hívása tisztán hallik: "Jer, kövess, ó, jöjj ide!"
2. Vedd a példát Andrástól, ki Hallva hívó szózatot, hálóját se vonszolá ki: Érte mindent elhagyott.
3. Jézus hív, hogy Őt imádjad, Megragad, hogy el ne ess, Mert kísért öntelt világod: „Jöjj, engem jobban szeress!”
4. Ha nehéz az élet terhe, Roskadozva hordom azt: Bús orcám Hozzá emelve, Jézusban lelek vigaszt.
5. Uram, hozzám légy kegyelmes, Tedd Tieddé szívemet, Hadd lehessek engedelmes, Néked élő gyermeked!


Isten áldásával.

2 megjegyzés: