2017. február 21., kedd

Újbor, új tömlő



E
lkána és Anna hazament, a gyermeket pedig otthagyták Éli főpap felügyelete alatt (1Sám 2,11-26).  El tudták a szülők engedni a gyermeket, pedig még nem volt felnőtt, kicsi, és mégis otthagyják. Hogyan tudják megtenni? Az Úrra bízzák. Isten kezébe teszik a fiukat. Az Úr szolgája lett Sámuel, nincs ennél nagyobb kiváltság. Életünk igazi értelme az Urat szolgálni, azt a Jézust, Aki meghalt értünk a kereszten. Éli főpap feladata, hogy a gyermeket bevezesse az Úr szolgálatába, de még ennél is fontosabb, hogy megtanítsa élő kapcsolatra Istennel. Sámuelnek meg kell tapasztalni, hogy Isten élő valóság, Aki ma is szól és cselekszik. Nagy öröm lehetett Sámuel számára ez, mert nincs nagyobb, mint amikor valaki már gyermekkorában megismerheti az Urat és készülhet a szolgálatára. Aki már fiatal korban átéli az Úr kegyelmét, nagy pluszokkal indulhat az életbe. Az Úr vezetése semmivel sem helyettesíthető. Akinek ez megadatik, vegye hálás szívvel, ajándéknak. Az Úr igéjét olvasni kiváltság. Legyünk hálásak, hogy ma ez lehetséges, és hogy már a gyermekek is hallhatnak Róla.
Éli fiai azonban elvetemültek voltak. Nekik már nem volt élő kapcsolatuk Istennel, beleszülettek a papságba, megélhetési lehetőséget jelentett. Ők nem szerették az Urat, nem szívből szolgálták, hanem kötelességből. Elvetemült embereknek nevezi őket az ige, mert nem törődtek az Úrral. Minden fontosabb volt, mint Isten. Nem ápolták Vele a kapcsolatot, nem vették komolyan törvényét. Megrökönyödünk, amikor ezt olvassuk Éli fiairól, de én mindig törődök az Úrral? Mindig az Ő személye és akarata a legfontosabb? Bizony, hányszor el lehet mondani, hogy fontosabbak saját dolgaim, mint az Úr ügye. Akkor pedig rám is ezt mondja az ige, elvetemült ember. Uram, bocsáss meg nekem, és könyörülj rajtam, hogy semmi ne kerüljön Eléd.
A nép, Éli fiainak életét látva, megutálta az Úrnak való szolgálatot. Az Úr szolgáinak az élete a környezet véleményét formálja. Az életünk megutáltathatja, vagy megszerettetheti az emberekkel Istent. Nagy a felelősségünk. Nem mindegy, hogyan élünk, nem mindegy, hogy az Úrhoz vonzzuk vagy eltaszítjuk Tőle az embereket. Éli fiai nem törődtek ezzel, csak maguknak éltek, élvezeteik irányították őket. Élni akartak a népből, és nem szolgálták Isten népét. Pedig pont ez volt a feladatuk, szolgálni Isten népét. A jó Pásztor majd életét adja juhaiért, azonban ezek az emberek béresek voltak. Mi vagyok én? Béres vagy szolga? Uram, könyörülj rajtam, hogy mindig a Te szolgád maradhassak.
Sámuel egy ilyen nehéz közegben is növekedett, végezte szolgálatát az Úr előtt. Tehát nem embereknek, hanem az Úrnak szolgált, figyelt Rá, és ezért növekedett. Nehéz terepen, az Úrtól távoli szívek közegében is lehet növekedni. Mert a növekedés az én személyes kapcsolatomtól függ. Ha én állandó összeköttetésben vagyok, olvasom az igét és imádkozom, növekedni fogok. Mindig az a lényeges, hogy az Úr közelébe törekedjek, és igyekezzek jelenlétében megmaradni. Ne engedjünk a lehúzó, elkeserítő tapasztalatoknak. Ne adjuk fel soha, ne mondjuk, itt nem lehet megmaradni a hitben, mert Sámuel élete azt üzeni: meg lehet maradni. Ne engedjem magam elkedvetleníteni, mert az Úr jelen van. Ahol őszintén hívják, ott jelen lesz. Pál a börtönben is megtapasztalta ezt. A római katonához bilincselve sem veszítette el örömét, életkedvét, mert mindezeket a jelenlévő Úrból merítette.
Jézus elindul, és akit megérint a Lénye, ott élet fakad (Mk 2,18-22). A leprás megtisztul, a béna újra jár. Érintsd meg, Uram, az én szívemet is Lényeddel. Érints meg igéddel, hogy meggyógyuljon bénaságom. Azonban megjelenik az akadályoztatás, jönnek emberek, akik nem értik, sőt, nem is akarják érteni Jézust. Be akarják merevíteni a poshadtságot, a halált. Jézus pedig pont felfrissíteni, élettel teljessé tenni akar. A farizeusok a saját sémájukba akarják illeszteni Jézust. Akkor működhet, ha illeszkedik hagyományaikba. Jézust azonban nem lehet az eddigi megszokott életünkbe gyömöszölni. Ő azért jött, hogy újat hozzon, és mi igazodjunk Hozzá.
Nincs toldozás, foltozás, mert az nem megoldás, az még a régi út, és Jézus újat hozott. Olyat, amiben már Hozzá igazodunk, ahol Ő van a középpontban, és Ő szabja meg életünk folyását. Jézus nem azért jött, hogy elromlott életünket megrenoválja egy kicsit, elfogadhatóbbá tegye. Ő a régit le akarja rombolni, és egy egészen újat akar felépíteni. Gyakran ott akadunk el, hogy mi nem újat akarunk. A meglevőt szeretnénk javítgatni, de az nem visz sehova. Az igazi megoldás az újjászületés. A régiek elmúlnak, és íme újjá lesz minden. Ez az Úr megoldása, a régi eltávolítása, és egy új élet felépítése. Mindez az Úr munkája és kegyelem. Az én részem annyi, hogy akarom-e az újat, vagy csak óvom a régit? Kész vagyok-e megválni régi életem kacatjaitól, és engedem-e hogy Jézus új élet ruháját adja rám?
Az ige rámutat: nem a régi keretek modernizálásáról van szó, hanem új tartalom és új edény. És ez az egyház életére is igaz. Nem elég külsőleg, szervezetileg megújulni. Nem elég a régi embereket újakra cserélni, épületekben és létszámban növekedni. Az Úr a minőségváltozást akarja elérni. Ez pedig a szívből indul. Pontosabban, ehhez új szívre van szükség, amit Ő ad. És ebben a szívben már Ő a középpont. Megtörtént-e már ez az új szív beültetése, vagy még mindig a régi életemmel akarok boldogulni? Gyakran a régi szívet a vallásosság köpönyegével borítjuk be. Azonban ez nem ér semmit. Krisztusba vetett élő hitre, megtérésre van szükség, amikor is már átélem az Úr bocsánatát. Bűnbánat és a bűnös élettől való elfordulás nélkül nincs új élet. Uram, ebben az új életben kívánok járni.


 ÚJ SZÍVET ADJ, URAM, ÉNNEKEM

1.  
Új szívet adj, Uram, énnekem,
Új szívet adj, én Istenem,
Amely csupán csak Teérted ég,
S Véled jár szüntelen,
Csak Véled szüntelen!

2.  
Nyájas, vidám, szelíd, jó szívet,
Mely, Jézusom, Te lakhelyed,
Hol egyedül a Te hangod szól,
Mely Véled van tele,
Csak Véled van tele!

3.  
Jézus, a Te gyógyító kezed
Megfogta már a szívemet,
S én is tudom, bűntelen leszek
Majd Nálad odafönn,
A Mennyben odafönn.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése