2018. július 20., péntek

Az Úr megérkezik


A
z egész nép átkelt a Jordánon (Józs 4,1-24). Jó széles folyó lehetett, hiszen nem egy-két embernek kellett átjutni a túlsó oldalra. Isten mindig remek munkát végez, és jól bírja energiával is, mert jó ideig fel kellett tartóztatni a folyó habjait. Csodálatosan hatalmas Urunk van. Ő Jézus Krisztus Atyja, és Általa a mi Atyánk is. És Ő ma is ugyanilyen hatalmas, ma sincs Számára lehetetlen. Csak az a kérdés, hogy bekalkuláljuk-e ezt? Gyakran az látszik, hogy mi készítgetünk hidakat, átjárókat, megoldásokat, és nem engedjük az Urat cselekedni.
Jó látni a hitet, amellyel beléptek a mederbe, és bíztak az Úrban. Mert hit kellett. Hinni kellett, hogy nem zárul vissza a Jordán, hogy mindenki át fog érni. Isten mindig a hitünket használja fel, ezen keresztül munkálkodik. Hit nélkül, Istenbe vetett bizalom nélkül nem megy.
A szövetségládát vivő papok mindaddig a Jordánban álltak, amíg a nép átért. A láda jelezte, itt van Isten. Ez nem véletlen, nem egy szerencsés időzítés, hanem Isten munkája. Ő is jelen van népe között. Ezeket a csodákat nem kell megmagyarázni, de át lehet ma is élni Isten hatalmát.
Tizenkét követ kellett magukkal vinni a Jordán közepéből. Ezek emlékoszlopok lesznek. Mindig Isten hatalmáról és munkájáról fognak beszélni. Hogyan? A nép által. Az emberek fogják majd kérdező gyermekeiknek elmondani, miért is vannak ott a kövek. Vajon az életünket látva kérdeznek-e gyermekeink Istenről? Egyáltalán látszódik-e az Úr jelenléte és munkája mai népe között?
Ha kérdeznek, mondjuk el bátran, mit tett az Úr. Fontos, hogy az Úrról és az Ő munkájáról beszéljünk, és ne magunkról. A bizonyságtétel célja, hogy megismerje a föld minden népe Isten hatalmát, és féljék az Urat. A misszióért történik az emlékkő-állítás. Mindenkinek meg kell ismernie az Urat. Fontos még számunkra a misszió, a világmisszió? Gondolunk még azokra, akik nem ismerik Isten kegyelmét? Vagy úgy vagyunk vele, ők is hisznek valamiben. Lehet, de nem mindegy, hogy miben. Aki nem Jézus Krisztusban hisz, és nem állt még meg a kereszt tövében, az elveszett. Csakis a Jézusban való élő hit ment meg, ad új és örök életet.
Az Úr megérkezett a túlsó partra, Gadarába (Lk 8,26-39). Őt senki és semmi nem tartóztathatja fel. Megy előre, szabadít, és majd életét adja a kereszten. Ahová elindul, oda megérkezik. Gadarán keresztülvisz az útja a keresztre. A vihar meg akarta akadályozni, hogy a keresztre menjen. Ha elsüllyed a hajó, nincs kereszt. De Jézust, és az egyházat sem lehet elsüllyeszteni. Krisztus evangéliuma ma is rendíthetetlenül halad előre. Vigyük mi is ilyen elszántsággal az Úr kegyelemét, a szabadulás jó hírét.
Jézus megy, viszi a hírt: véget ért az ördög legyőzhetetlennek hitt hatalma. Ne féljetek, van szabadulás, mert van Szabadító. Amíg Jézus nem érkezett meg, csak a láncok, kötelek álltak rendelkezésre, de azok nem használnak. Jézus óta itt a győzelmi hír, itt a Győztes Úr, Ő a segítség. Ma már más a helyzet, de látjuk-e ezt? Odasegítjük-e a megkötözötteket, a betegeket, az ördög által befolyásoltakat Jézushoz? Az ördög ma is távol akar tartani Jézustól. Sátán akarja uralni az életünket. Ezért akar a disznókba menni, pusztítás a célja, persze ezért majd Jézust okolja, és az emberek nem akarják a Megváltót. A pusztítást mindig a gonosz végzi, de kifinomultan viszi végbe, és Jézust, Istent teszi felelőssé. Gadarában sem azt mondták, menj, Légió, menj, gonosz, mert tönkreteszel minket, hanem Jézust küldték el.
Te ne küldd el, bármilyen nehéz helyzetben is legyél. Hidd, hogy nem az Úr tehet róla, hanem a gonosz. Azt akarja, hogy soha ne keresd Jézust, és ne hallgass rá. Indulj Jézus felé, hívd segítségül, lásd meg a hatalmát, mert ez ma is valóságos. Nem szükséges tovább a mélyben, a sötétségben élned, Ő megszabadít.
A gonosz ismeri Jézust, nagyon jól tudja, kicsoda, és elismeri hatalmát. Ezt abból tudjuk, hogy engedélyt kér Tőle. Jézus a gonosznál sokkal nagyobb hatalom, Ő mindeneknek Ura. Az ördögnek is engedelmeskednie kell Jézus szavának.
Olyan szomorú, hogy nem a meggyógyult embernek örülnek, hanem az elveszett disznókat sajnálják. Félnek a változástól, nem akarják, hogy Jézus által gyógyuljon az életük. Inkább maradjon a Légió, maradjon minden úgy, ahogy eddig. Te hogyan vagy ezzel? Félsz attól, hogy Jézus megváltoztat? Inkább maradsz a bűnben, a gonosz uralma alatt, mintsem engednéd, hogy Jézussal egy új kezdődjön?
A gadaraiak nem tudták meggyógyítani ezt az embert, ne tegye Jézus sem, legalábbis többeket már ne gyógyítson meg. Olyan megrendítő, amikor saját tehetetlenségünk elfedése végett Jézust se engedjük cselekedni. Ha nekünk nem megy, Ő se oldja meg. Ezért vagyunk irigyek is egymásra, mi tehetetlenek vagyunk, akkor a másik se legyen eredményes.
Azonban Jézus visszaküldi a meggyógyult embert, és ő fog bizonyságot tenni Szabadítójáról. Jézus mégis ott marad. A gonosz azt akarta, hogy a gadaraiak nem ismerjék meg Jézust, ne vigye közéjük az evangéliumot. Elküldette velük az Urat, és ők azt gondolták, távol tudják maguktól tartani. Jézus elmegy ugyan, de a megszabadult által mégis marad. Távol akarja a gonosz Őt tartani az emberektől, a de meggyógyult által mégis sokan megismerhetik. Így akar általunk is ismertté válni az Úr. Azért küld, hogy általad oda is eljusson, ahová más formában vagy eszközök által nem juthat el.
Az is megdöbbentő, hogy Jézustól akarják távol tartani az embereket. A gonosztól nem. A gonosz nyugodtan eláraszthatja ma is a világot, de Jézus sokaknak nem kell. Pedig a bűn az, ami veszélyt jelent az emberre, és nem a Krisztusba vetett hit. Jézus életet hozott.


VÁGYOL-E ELHAGYNI BŰNEIDET?



1.  
Vágyol-e elhagyni bűneidet?
Az Úr vérében van nagy erő.
Vágyol-e győzni a Sátán felett?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

2.  
Ó, ha a büszkeség rabja vagy tán,
Jézus vérében van nagy erő!
Jöjj csak, hisz gyógyírt lelsz a Golgotán,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

3.  
Érzed-e, hogy szíved oly salakos?
Jézus vérében van nagy erő!
Tisztátalan szívet tisztára mos,
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

4.  
Szolgálni vágyol-e Jézust talán?
Jézus vérében van nagy erő!
Csak neki zengeni nap nap után?
E vérben csodás az erő!
Van erő, van, csodás erő van
Jézusunk vérében,
Van erő, van, csodás erő van
Jézus drága, szent vérében!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése