2018. július 23., hétfő

Tiszta kezek


A
 vándorlást átélő, de a kivonuláskor még nem élt generációnak is be kell iratkoznia Isten iskolájába (Józs 6,1-7,26). Nem elég mások elmondása,  a régi történetek, személyesen kell megismerniük Isten hatalmát. Látni kell, kicsoda az Isten, mert így tudnak továbbmenni. A személyes tapasztalat válik erőforrássá, ad hitet a szívükbe. Most meg fogják látni, hogy Isten előtt nem számítanak a zárak, nem jelent akadályt semmilyen emberi eszköz. Csak figyelni kell az Úrra, és komolyan venni mindazt, amit mond. Most tanulják az Istenre hagyatkozást. Az Úr készíti a haditervet, és nekik aszerint kell cselekedni. Bíznánk-e egy ilyen haditervben? Bízunk-e feltétlenül az Úrban?
Nekünk is újra kell tanulni Istent. Nem elég a régiek elmondásán alapuló hit. Személyes tapasztalatra van szükség. Isten ma is ugyanaz, mint az előttünk éltek idején. Forduljunk Hozzá, hívjuk segítségül, és átéljük hatalmát. Bármilyen akadályok, zárak legyenek előttünk, ne feledjük, Isten előtt nincsenek zárak, lehetetlen helyzetek. Mindig Őreá nézzünk, az Ő lehetőségeire építsünk. 
Józsué ezen az ismeretlen terepen teljesen az Úr vezetésére bízza magát. Isten a főparancsnok. Ő készíti a haditervet, és Ő is valósítja azt meg. Izráel szerepe az engedelmesség. Megtapasztalják, hogy ha Isten jelen van, a városfalak, az ellenséges hadsereg, a modern felszerelés és kiképzés hiánya sem jelent akadályt. Ha ma Isten ilyen tervet adna nekünk, komolyan vennénk? Mi hinnénk, hogy elég hat napon át körbekerülni a várost, közben pedig fújni a kürtöket? Hinnénk, hogy ennyi elég? Józsué teljesen Istenre bízta magát és a népet. Az volt a szívében, Isten tudja, mit csinál, mit miért kér. Józsuénak voltak a pusztából tapasztalatai, átélte, hogyan kaptak vizet és ennivalót. És ez a tapasztalat erősítette a hitét.
Fontos ebből meglátni: Isten módszere más, mint a miénk. Eredményesebb is. Nem függ a mi erőnktől és lehetőségeinktől. Az egyszerű eszközöket is be tudja építeni a tervébe. Abban a hitben tették, amit az Úr kér, hogy nekik adta a várost. Mielőtt elkezdték körbekerülni, már eldöntött dolog volt, hogy Isten nekik adta Jerikót. Ez akkor is  így van, ha még állnak a falak, és emberileg bevehetetlennek tűnik a város. Higgyük, hogy az Úr ígéretei beteljesednek, amit megmondott, az úgy lesz.
A következő lecke: Isten szavát komolyan kell venni. Minden az Övé, egész Jerikó az Övé. Azt jelenti ez, hogy semmit nem vehetnek el és tarthatnak meg. Hálaáldozat ez az Úrnak, Aki győzelmet ajándékozott nekik. Ezt nagyon komolyan kell venni. Amint látjuk, a tárgyak, a vagyon nagy kísértést jelent. Mennyire nem az Úrhoz kötődünk, hanem az anyagi javakhoz. Szép, hogy minden az Úré, de valami nekem is juthat belőle. Mennyire tisztátalan is a szívünk. Nem elég Isten kegyelme, az, amit nekünk ad, mindig mást és többet akarunk.
Az Ajnál elszenvedett vereség rámutat: Isten az engedetlenséget és a tisztátalan szívet nem fogadja el. Következményekkel jár az engedetlenség. Az Úr nem ad győzelmet ott, ahol bűn van. Gondolkodjunk el, mi is az oka a mi vereségeinknek? Nincs-e jelen engedetlenség, bűn? Nincs-e jelen anyagiakhoz köthető vétek? A pénz és a hatalom még Isten gyermekeit is megkísérti. Mennyire elváltoztathat a világi javak kívánása. Vizsgáljuk meg az Úr előtt, mi az oka, hogy nem tudunk megállni a hitben, hogy elveszítjük a csatákat? Miért vagyunk erőtlenek, hatástalanok? Nincs-e bűn az életünkben? Tisztázni kell, meg kell tisztulnunk, és ez bűnbánat által lehetséges. Isten a bűnös kezekre nem adja áldását. Jakab is azt kéri, hogy tiszta kezeket felemelve imádkozzunk. Milyen a kezünk? Tiszta?
Józsué azonnal az Úr elé borul. Tudja, hogy alázattal és bűnbánattal kell Istent keresni. A bűn mechanizmusát láthatjuk Ákán vallomásában. Megláttam, megkívántam, elvettem. Szemeinken keresztül támad a világ, a bűn. Ma nagyon jól használja ki ezt a területet. A látványra épít. Mindent elénk hoz, megláttat, és amikor valamit sokáig nézünk, nem tudunk neki ellenállni. Megkívánjuk és megszerezzük. Nem mindent szán nekünk, amit kínál a világ. Arra megy ma rá sokak élete, hogy mindig újabbat, jobbat kívánnak meg. Azért dolgoznak, hogy mindig a megkívánt újabbat, szebbet megvegyék. Ezáltal Istentől von el a gonosz. Kívánságaink kielégítésére ösztönöz, erre fordítja minden figyelmünket, ám a kívánság soha nem szűnik. A szemek soha nem elégednek meg. Csakis az Úr tud ebből megszabadítani és eljuttatni oda, hogy megelégedjünk, és meglássuk: több az élet.
A tanítványokat kiküldi az Úr az emberek közé (Lk 9,1-17). Vigyék Isten országát, képviseljék erejét, hirdessék a győztes Urat. Eddig csak megfigyelők voltak, most gyakorlati tanítványokká válnak. Eljön az idő, amikor gyakorlati tanítványokká formál az Úr. A megfigyelés ideje véget ér. A szolgálaté, az Isten országa erejének a megéléséé jön el.
A küldetés nem a saját erőnkre épül, hanem az Úrtól kapott hatalomra. Hatalmat kaptak minden ördög felett. Jelent-e a mai tanítványság veszélyt a gonoszra? Hisszük-e, hogy hatalmat kaptunk a gonosz felett? A tanítványok nem foghatnak össze a gonosszal, hanem harcolniuk kell ellene, tudva, hogy az Úr legyőzte őt a kereszten. Nem kell félnünk, visszavonulnunk, mert győztes Urunk van.
Hirdessék Isten országát és gyógyítsanak. Ez bízatott ránk. Ezért van itt a  gyülekezet, hogy Isten országát hirdesse. Tehát nem a kultúra, a művészet vagy a politika művelése a feladatunk. Az ember életét Isten országának jó híre változtatja meg. Nem a tudomány és a technika segít rajtunk, hanem egyedül az evangélium. Ez pedig Jézus keresztjéről szól, az ott elvégzett váltságról.
Isten népe Isten országa gyógyító erejét kell, hogy ma is képviselje. Aki az Úr Jézust segítségül hívja, az meggyógyul a bűn halálos harapásából. Isten országában gyógyul az életünk. Olyan sok lelki sérülés van, amik testi problémát is okoznak. A lélek gyógyulása a testre is pozitívan hat ki. Ne mondjunk le mindenről, hanem járuljunk hittel az Úr elé. Engedjük, hogy rendbe tegye az életünket.
Küldetésükre felkészíti a tanítványokat az Úr. Nagyon sürgős feladat ez, nem lehet hosszas készülődéssel, a test kényelmére figyelve véghezvinni. Azonnal kell menni, Isten gondviselésére bízva magukat. A por leverése nem bosszú, hanem tanúságtétel. Jelzi, járt azon a településen az Úr, hangzott az evangélium. Nem lehet azt mondani, mi soha nem értesültünk Isten munkájáról, nem hallottunk a kegyelemről. Nem a templomok tehetnek arról, hogy csak műemlékeknek tekintjük őket. Szólnak a harangok, de már nem halljuk meg, nem indulunk Isten felé. Azonban a mi érdektelenségünket nem lehet Istenre hárítani.
A tanítványok Jézustól indulnak és Hozzá térnek vissza. Ez a hit lényege, Tőle és Hozzá. Minden napunkat ez a ritmus kell, hogy jellemezze. Tőle indulok, majd Hozzá térek vissza, és elmondom mindazt, amit tettem. Isten előtt kell számot adnunk.
A nap hanyatlani kezd, de ott van az Úr. Ma mintha a nap hanyatlásának időszakát látnánk. Nem ragyog már úgy a gyülekezet fénye, mint korábban, de az Úr jelen van. Amikor hanyatlik a nap, elfogy az erőnk, fogynak földi életünk napjai, menjünk Urunkhoz. Ebben az élethelyzetben is Ő a megoldás. Nem kell kapkodni, sem feladni a szolgálatunkat, elküldeni az embereket. Aki korábban Jézusra épített, most is lát megoldást. Ez nem más, mit az Úrra bízni magunkat.
Hogyan? Amid van, azt add az Ő kezébe. Azt a kevés erőt, képességet, lehetőséget add át Neki, kezében elég lesz. Sőt, akkor tapasztalunk csodát, amikor látjuk szűkös készletünket, és úgy gondoljuk, ebből semmit sem lehet kihozni. Ha átadjuk Neki, Ő nagy dolgokat hoz ki belőle. 
Hogyan teszi? Feltekintett az égre. Imádkozott, az imádság az áldás kulcsa. Az ima azt jelzi, Tőle függök, nem én oldom meg a problémát, hanem az Úr. Az Úrnál a kevés is elég, de nem szűkösen, hanem mindenki jóllakik, és még marad is. Isten éléstára kifogyhatatlan, bárcsak mindig látnánk ezt!

Hinni taníts, Uram, kérni taníts!

1. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyermeki, nagy hitet kérni taníts! Indítsd fel szívemet,
Buzduljon fel, neked Gyűjteni lelkeket! Kérni taníts!

2. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Lélekből, lelkesen kérni taníts! Üdvözítőm te vagy,
Észt, erőt, szívet adj. Lelkeddel el ne hagyj! Kérni taníts!

3. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Gyorsan elszáll a perc: kérni taníts! Lásd gyengesé-
gemet, Erősíts engemet, Míg diadalt nyerek: Kérni taníts!

4. Hinni taníts, Uram, kérni taníts! Jézus, te visszajössz: várni taníts! Majd ha kegyelme-
sen Nézed az életem: Állhassak csendesen. Hinni taníts!

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése