2018. július 2., hétfő

Vesd az Úrra terhedet!


Á
ron fiai meghaltak, mert idegen tűzzel áldoztak, nem megfelelően járultak az Úr elé (3Móz 16,1-17,16). Azonban az élet megy tovább, Isten pedig felkészíti a főpapot a szentélyben való megjelenés módjára. A szentélyben, a kárpiton túl található az a hely, ahol az Úr felhőben megjelenik. Nem lehet akármikor és akárhogyan bemenni oda, a bűnös ember nem mehet kedve szerint az Úr elé. Azon a helyen a menny kisugárzása van, mennyei atmoszféra jelenik meg. Ebben az atmoszférában csak bűnbánattal állhatunk meg. Még a főpapnak is engesztelésre van szüksége. Ő sem bűntelen, magáért is engesztelő áldozatot kell bemutatnia. Azonban eljött az igazi Főpap, Jézus, Ő bűntelen, és így értünk mutat be örök érvényű áldozatot. Jézus áldozata tökéletes, egyszer s mindenkorra szól, nem kell ismételni. Elég bűnbánattal Hozzá jönni és hálás szívvel elfogadni áldozatát, megtisztító kegyelmét.
Isten szent, csodálatos Teremtőnk van, Aki ebbe a szentségbe akar bevonni Jézus által. Meg akar tisztítani a bűntől, és megszentelni, hogy életünk tiszta és minőségileg más legyen. Ez a szent Isten nem törődik bele a bűn jelenlétébe, az emberben meglévő romlásba, hanem kész minket megtisztítani. Magához akar vonni, mert tudja, hogy Nélküle, a közelsége nélkül boldogtalanok vagyunk. Ha nincs élő kapcsolatunk Istennel, ha nincs jelen a mindennapjainkban, üres a szívünk. Ezt az ürességet semmi nem tudja betölteni, csak egyedül Ő. Azért küldte el Jézust, hogy Általa magához ölelhessen. Aki Krisztusban van, annak az élete kibírja Isten közelségét. Lénye elrejt, és Isten már nem a bűneinket látja, hanem Jézus áldozatát.
Az Úrral való találkozásra azonban a népnek nagyon nagy szüksége van, ebből nyernek megerősítést Isten jelenlétéről, és kapnak útmutatást a folytatásra. Isten vezette őket a pusztában, Nélküle nem boldogultak. Mint ahogyan igazán mi sem boldogulunk Isten nélkül..  Ezért Isten elrendeli azt a módot, ahogyan Áron megjelenhet Előtte. Áldozatot kell bemutatni, mert az áldozat vére tisztít meg. Áldozat nélkül nincs bűnbocsánat, ezt erősíti meg ez a törvénysorozat. Egy bakra pedig ráhelyezik a közösség vétkét, ami azután kiviszi azt a pusztába. Ezáltal volt bűn, nincs bűn. Mi már az Úrra vethetjük nemcsak a bűneinket, hanem minden terhünket, gondunkat. Ez azt jelenti, hogy átadtam Jézusnak, már nem az én vállaimat terheli, nem én roskadozom alattuk. Olyan ez, mint amikor a búzászsákot az egyik ember átadta a másiknak a vállára, most már a másik viszi tovább, én pedig felszabadulva mehetek. Csodálatos, hogy mennyire odafigyel az Úr ránk. Tudja, hogy milyen törékenyek vagyunk, és nem akarja, hogy összeroppanjunk. Azonban mindez azért lehetséges, mert eljött a mi igazi Barátunk, magára vette a terheket, és Ő a kereszten beleroppant. Hálás szívvel köszönhetjük meg, amit tett. De élnünk is kell ezzel a lehetőséggel. Ne cipeljük magunk tovább azt, amit már nem kell cipelnünk.
Megindul Jézus gyötrése, nem annak örülnek a vezetők, amit látnak, hogy emberek rendbejönnek, gyógyulnak, új életet kezdenek, hanem a hagyományaikhoz ragaszkodnak (Lk 5,27-6,5). Az élő hitből szokást kreáltak. Azonban a szokás nem elég, mert ha nincs jelen ott Isten, maradunk nyomorultak. Nem vallásra, hanem Isten élő és ható jelenlétére van szükségünk. Mit ér a hagyomány, ha az életünk nem változik? Jézus pedig maga az Élet. Azért jött, hogy talpra állítson, mennyei erőket hozzon kiszikkadt életünkbe.
Jézusban Isten országa érkezett meg, itt van a Vőlegény, és mivel itt van, nincs szükség böjtre, legalábbis nem az előírásos böjtre. A tanítványok együtt vannak az Úrral, tapasztalják Isten országának erejét. A böjt is majd új tartalommal telik meg, nem szokásból történik, hanem egy mélyebb kapcsolat végett. A böjt azt jelenti, hogy Jézussal töltöm a  felszabadult időt, ráhangolódok akaratára, figyelem, mi a terve velem. Vagyis felkészülök, és mennyei erőt veszek a szolgálathoz. A böjtből kilépő ember Isten energiájával, gyógyító, szabadító erőkkel van felruházva. És ezt nem önmagáért, hanem másokért kapja. A böjtben koncentrált imaközösség valósul meg. Ez idő alatt tusakodhatunk a megkötözöttekért. Élünk ezzel a lehetőséggel? Mert az Úr elmondta, hogy vannak olyan megkötözöttségek, amelyek gyógyulásáért böjtben eltöltött időre van szükség. Imádkozzunk ilyen koncentráltan Isten szabadító munkájáért, azért, hogy ma is hatalmasan nyilvánuljon meg bűn feletti ereje. Könyörögjünk, hogy az Úr adjon szabadítást a világ sötétsége alól. Annyira elhatalmasodott a gonosz, de Jézus a Győztes! Hisszük mi ezt? Imádkozzunk, hogy ez a győzelem legyen ma is látható! Nem kell vesztesként élni, mert Jézus győzött a gonosz felett!
Jézus újat hozott a világba, egy újfajta életet. Azt jelenti ez, hogy nem a régit toldozgatni, hanem ezt az újat átvenni. Ő nem néhány rossz tulajdonságot akar eltüntetni, hanem egy egészen új élettel, új, hússzívvel akar megajándékozni. A keresztyén élet erről az újról szól. Nem az eddigi életünk javítgatása történik egy kis jó cselekedettel, adakozással, tanulással, hanem a régit teljesen leveszi rólunk, és új természetbe, istenibe öltöztet. Ez új életformával is jár. A foltozás nem ér semmit, ezt láthatjuk. Ott történik érdemleges javulás, ahol Jézus Lénye megjelenik, Ahol Ő átveheti a hatalmat. Itt már nem magamnak élek, hanem egyedül Neki.
Az Úr Jézus csodálatos szabadságot hozott, aki Őt megismerte, befogadta az életébe, az már nem arra figyel, hogy mások szerint mit szabad és mit nem. Jézus tanítványa átéli, hogy a szombatnak is Ő lesz az Ura. Vagyis mindenben Isten akarata szerint élhetek. Most már nem a betű a lényeg, hanem a Lélek szerinti élet, amiben Isten akarata és az élet áll a középpontban. Isten igéje nem életellenes, hanem életpárti. Gyakran sajnos a farizeusokhoz vagyunk hasonlóak, akik csak azt tudták, hogyan nem lehet, de nem ismerték a hogyant. Jézus pont ezzel ismertet meg. Nem elég tudni, hogyan nem kell csinálni valamit, vagy hogyan nem akarom csinálni, meg kell tanulni azt is, hogy Isten szerint hogyan kell élni.


Jézushoz jöjjetek

Jézushoz jöjjetek, megfáradtak,
Igája néktek is nyugalmat ad.
Terhe könnyű, irgalma nagy.

Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése