2018. július 3., kedd

Jézus tanít

A
z Úr nemcsak egyszer szól az életünkben, nem különleges alkalmakkor mond ünnepi beszédet, hanem szól azután is (3Móz 18,1-30). Szól újra és újra. Mindennap, akar szólni hozzánk, és ez csodálatos. Mindennap Elé szabad állnom és kérhetem, szólj Uram, mert hallja a Te szolgád! De valóban így állok elé? Tényleg várom, hogy szóljon, mert örömöt okoz az Úr szava?
Nagyon fontos hallgatni az Úr szavát, életbevágóan fontos, de csak akkor jár eredménnyel, ha hallgatok is rá, ha megcselekszem. Mert ha nem teszem, alap nélküli marad az életem. Akkor jönnek a viharok és a vizek, és nagy kárt okoznak, sőt el is pusztíthatnak. Az Úr szavára épített, azon növekedő élet marad meg az örök életre.
Az Úr népe szívére helyezi, ne cselekedjenek úgy, ahogyan az más népeknél szokás, ahogyan a nem hívőknél látják. Sokféle minta vesz körül bennünket, rengeteg mindent látunk, különösen ma, amikor el vagyunk halmozva képanyaggal, rengeteg információval. Ezek az információk gyakran tettekre serkentenek, biztatnak, cselekedjünk mi is úgy, ahogyan a reklámozott személy. Járjuk az ő útját, és sikeresek leszünk. Az Úr a szívünkre helyezi, ne kövessük a nem hívők szokásait.  Miért? Mert az Úr Jézus új szokást hozott, és mutatott be. Az Ő élete Isten akaratát tükrözi, olyan szokásai és életvitele van, amiben gyönyörködik az Atya.  Kövessük Őt, figyeljünk Rá, és vegyük át szokásait.  Ha így teszünk sokkal vonzóbb lesz a tanítványságunk, és láthatóvá válik a különbség is.
Isten ad törvényeket népének, most már Isten szava, az Ő akarata, az Általa megmutatott cselekvés válhat szokássá. A családi kapcsolatok megélésében a szexualitás terén is az igéhez, Isten szavához igazodhatnak. Isten ad útmutatást, és nem kell mások szokásait átvenni. A férfi nő kapcsolatot is igei alapon élhetjük meg. Lehetnek biblikus szokásaink, sőt kell, hogy legyenek, és ezek mások számára is bizonyságtétellé válhatnak.  Ezen a téren se mi tanuljunk a világtól, hanem éljünk úgy Isten Lelke vezetése által, hogy mi lehessünk a minta a nem hitben élők előtt.
Urunk a támadások ellenére is megy, viszi tovább az életet, és a kiüresedett szombatot megtölti élettel, Istentől való tartalommal.  Mert az Úr napja az Élet napja. Az Élet jelenik meg és találkozik velünk.  A feltámadott Úr Jézussal való találkozás alkalma az istentiszteletek ideje. Nem holt és üres alkalom, ha élő idő. Akkor valósul mindez meg, ha valóban Őhozzá megyünk. Ha Ő a fontos nekünk, és vágyakozunk minél több időt Vele lenni. Az istentisztelet az öröm, a Vőlegény és a menyasszony találkozásának a napja. Hogy örülnek a szerelmesek, amikor találkozhatnak egymással. Aki szereti Jézust, annak az istentisztelet a szerelmesével való találkozás alkalma. Örömmel megy találkozni. Hogyan megyek én az alkalmakra?
A zsinagógában tanított az Úr, ez azt jelzi, hogy Isten dolgait tanulni is kell (Lk 6,6-11). Elsajátítani Isten akaratát.  Nem elég csak hallgatni, hanem úgy jelen lenni, hogy meg akarom tanulni az igét, azt, amit mond az Úr. Amit megtanulok, az bennem van, ahhoz hozzá lehet nyúlni, tudom használni. Így van bennünk az ige? És úgy megyünk az alkalmakra, hogy tanulni akarunk. Azért tanít az Úr, hogy azt tegyük is, aszerint éljünk. És ha tanítás, akkor benne van a számonkérés is. Számon kéri, hogy amit megtanultunk azt éljük-e? Valósággá válik-e az ige mindennapjainkban?
A hívő életben nincs olyan, hogy már megtanultam és mindent tudok. Újra és újra oda kell menni az Úrhoz. Ő eljött, hogy tanítson Isten országára, és ezt becsüljük meg. Nem akarja, hogy eltévedjünk, és kész volt az Atya csodálatos világát értünk odahagyni.  Gondolj bele, Érted hagyta ott a mennyet, és lett emberré. Meg akar tanítani az életre, mert tudja, hogy nem értünk Hozzá. Mert hogyan is értenénk, semmit sem tudunk, amikor megszületünk. Mi csak gondoljuk, hogy értünk az élethez, azonban Ő azért jött, hogy megmutassa, hogyan csináld, mert magunktól nem megy. Nem mindegy kitől tanulunk, engedjük, hogy ma az Úr Jézus legyen valóban a Mesterünk.
Ott van egy sorvadt kezű ember, és ott vannak a farizeusok és írástudók is.  Ott vannak mind, ahol szól az ige, a farizeusok és írástudók Istent képviselik. Vajon azért vannak jelen, hogy áradjon Isten ereje és gyógyuljanak az emberi életek? Mi hogyan vagyunk jelen? Ezek Jézust figyelik, és ez a beteg ember lehet, hogy csak csalétek. Isten gyermekinek tartják magukat és egy ember csak eszköz céljaik eléréséhez. Mit látunk a másikban? Eszköz vagy ember, akinek az Úr kegyelmét, szeretetét, gyógyító hatalmát adhatom tovább. Segítem-e Jézushoz az embereket?
Most Jézus kérdez, pedig Őt akarták vizsgáztatni, de Ő kezd el kérdezni. Igen, mi diákok vagyunk, csak Ő kérdezhet, mi nem vonhatjuk felelősségre.  Szabad-e szombaton jót tenni, életet menteni. Jézus számára az életmentés áll a középpontban. A szombat is erről szól, menteni az életet szóval és tettel egyaránt. A lélekmentés Isten megtalálásában, a kegyelem átélésében nyilvánul meg.
Ma is mentési, gyógyítási szándékkal közelít felénk az Úr. Hol van lebénulva, elsorvadva az életünk? Melyik terület az, amit lebénított, használhatatlanná tett a bűn? Életed melyik területe sorvadt el?  A hited, engedelmességed? Most az Úr azt kéri, kezd el használni, nyújtsd, mondta ennek az embernek. Te ne tegyél mást, csak engedelmeskedj, csak kezd el használni a hitedet, életed elsorvadt területét, mert Jézus szavában ma is erő van. Ha Ő szól, akkor képessé válok megtenni, azt, amit eddig nem tudtam.
Jézus nem anyagi érdekből gyógyít. Azért teszi, hogy helyreálljon az ember élete. Gyógyultan dicsérje az Atyát, és szolgáljon Neki. Jézus számára az élet a fontos. Te vagy Neki a fontos. Nem a szabályokra, hanem az ember teljes gyógyulására helyezi a hangsúlyt.
Akik látták a sorvadt kezű gyógyulását, azokat esztelen indulat szállta meg. Nem leborultak Jézus előtt, hanem haragszanak Rá, meg akarják ölni. Őket bántja, hogy történik valami, hogy élet pezsdül, és rendbe jön egy ember. Ők a merev szabályokhoz ragaszkodnak. Inkább maradjon halott az ember, és vesszen, csak a szabályok ne sérüljenek. Jézus azonban életpárti. Éledjen az ember, újuljon a kapcsolata Istennel, és akkor ő maga is meg fog újulni. Ahol az élet hat, ott Isten törvénye sem sérül.



TANÍTS, URAM, MEGHAJLANI


1.  
Taníts, Uram, meghajlani,
Mint szélben az arany kalász!
Hajoljak meg, ha Szentlelked
Reám fuvall s porig aláz!

2.  
S dacos szívem ha ellenáll,
Midőn a Lélek rálehel,
Jöjj tűz gyanánt, s a dac, a gőg
Lelked tüzében égjen el!

3.  
Mint bősz hullám, mely megtörik,
Ha parthoz űzi zúgó szél,
Úgy törjön össze szívem is,
Amint Tebenned partot ér!


Isten áldásával.

1 megjegyzés: