2018. július 29., vasárnap

Hatékony hit


J
ózsué honfoglalása valóságos esemény volt, valóságos eseményekkel, adatokkal (Józs 12,1-24). Városállamok tűntek el, itt sebeket és győzelmeket szereztek. Ez a felsorolás elmondja, kiket győztek le Józsué vezetésével a zsidók. Ez jelzi: a hívő élet harc, és kell lenni győzelemnek. De vajon vannak-e győzelmeink? Fel tudunk-e mutatni győzelmeket a bűnnel és a világgal szemben? Vannak-e győzelmeink az evangélium továbbadása során?
Isten népe győzelemre van elhívva. Az első tanítványok győzelmesen vitték előre a jó hírt. Sok ember élete változott meg körülöttük. Azt mondták Pálékról, hogy felforgatták a világot. Mert ahol megjelentek, ott azonnal Jézusról, a Benne való hitről, a Tőle kapott új életről beszéltek. Mi is beszéljünk az Úrról, Isten országáról. De csak az tud róla beszélni, aki benne él, és maga is tapasztalja az Úr munkáját. Ha nem élünk át győzelmeket, nincs miről beszélni. Jézussal azonban van győzelem.
Kétszer is olvassuk, hogy Mózes az Úr szolgája. Nemcsak életében, hanem halála után is látják és annak mondják. Mindez azt jelenti, hiteles életet élt. Életében is látták, hogy az Úr szavára figyel, mindent alárendel az Úrnak, és egész lényével Neki szolgál. Mózes előbb nem akarta vállalni a küldetést, de amikor megértette, hogy Isten őt választotta, teljes szívvel Neki élt. Sok csodát tapasztalt, és mindig hitből élt. Amikor sokan nem bíztak az Úr szabadításában, később gondviselésében, ő mindvégig töretlenül hitt az Úrnak.
Hiteles-e az életem? Mit látnak a körülöttem élők? El tudják-e mondai az utánunk jövők, hogy az Úr szolgái voltunk? Mert Mózes számára ez nem szlogen volt, hanem életforma. Ő valóban az Úrnak szolgált. Minden idegszálával Istenre figyelt. Legyen ez így a mi életünkben, lássák, hogy valóban az Urat szolgáljuk. Ez azt jelenti, Ő az Úr, én pedig a szolgája vagyok. A szolga pedig cselekszi Ura akaratát.
Úgy tűnik, voltak olyan tanítványok, akik bár nem tartoztak a tizenkettő közé, de komoly hittel hirdették Jézust (Lk 9,49-50). Sőt, azt látjuk, hogy amíg a tizenkettő tagjai kudarcot vallottak, nem tudták meggyógyítani a tisztátalan lélektől megszállott fiút, addig ez a tanítvány Jézus nevében győz az ördögök felett. Mondhatnánk azt, ő használja a hitét. Használja Jézus nevét. Nem ijed meg a gonosztól, mert ismeri az Urat, tudja, hogy Jézus hatalmasabb az ördögnél. Azt is érzékeli, hogy ahol hittel kimondják az Úr nevét, a gonosz visszavonul.
Mai tanítványok, használjuk-e a hitünket? Élünk-e vele a problémák idején is? Hisszük-e, hogy Jézus neve ma is szabadítást és győzelmet jelent? Azért kaptuk a hitünket, hogy használjuk, vagyis éljünk vele. Nem csak a templomban, hanem  az élet harcterén is. Ne a tanítványok tehetetlensége, hanem ennek a névtelen személynek az aktivitása legyen a példánk. Ez az ember nem akciókat rendezett, hanem amikor szembetalálkozott az ördög munkájával, szembefordult vele.
Ez az ember név nélkül szerepel az evangéliumban, aktív, sőt, eredményesen aktív, de nem ő, hanem az Úr Jézus általa. Nem ő akar reflektorfénybe kerülni, nem róla, hanem Jézusról beszélnek. Engedjük Jézust a reflektorfénybe.
A tanítványok nehezen viselik és dolgozzák fel mások ikerét. Úgy gondolják, ha nincs közöttük ez az ember, akkor ne is használja Jézus nevét. Ha nekünk nem ment, akkor más se csinálja. Olyan szomorú, amikor nem a gonosz fölötti győzelemnek örülünk, nem azt látjuk, hogy emberek szabadulnak, hanem irigyek vagyunk. Nem jó mentalitás az, ha valamit mi nem tudunk, akkor azt ne tegye a másik se. Engedjük, hogy Jézus neve diadalmasan törjön előre. Ha kudarcaink vannak, keressük Urunkat, kérdezzük meg, nekünk miért nem ment. Ő pedig megmondja: kicsinyhitűségünk miatt.
Ne akadályozzátok - igen, Jézus nem tiltja meg csak azért, mert nem csatlakozott hozzájuk. Mennyire másképp kezeli a dolgokat. Nincs megsértődve, és nem is féltékeny. Minden sikeres bizonyságtétel Isten országát viszi előre. Mások akadályozása helyett mi igyekezzünk erővel megélni tanítványságunkat. Engedjük az Urat munkálkodni.



Ó, maradj kegyelmeddel

1. Ó, maradj kegyelmeddel Mivelünk, Jézusunk, Hogy a bűnös világnak Tőribe ne jussunk.
2. Ó, maradj szent igéddel Mivelünk, Megváltónk, E földi vándorlásban Te légy útmutatónk.
3. Ó, maradj, világosság Mivelünk fényeddel, Te vezess a sötétben, Hogy ne tévedjünk el.
4. Ó, maradj áldásoddal Mivelünk, Úr Isten, Szent kegyelmed áraszd ránk Minden szükségeinkben.
5. Ó, maradj oltalmaddal Mivelünk, hű pajzsunk, Hogy e világ diadalt Ne vehessen rajtunk.
6. Ó maradj hűségeddel Mivelünk, szent Isten, Adj erőt, hogy megálljunk Mindvégig a hitben.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése