2018. július 21., szombat

Ne félj, csak higgy!


A
mit Isten ígér, azt meg is cselekszi (Józs 5,1-15). Népe átkelt a Jordánon, és ott áll az ígéret földjén. Négy évtized múlt el az egyiptomi szabadítás óta, és évszázadok az első ígéret óta, de most itt vannak, mert az Úr állja a szavát. Tervét senki nem akadályozhatja meg. Bár látnánk mi is Urunk hatalmát, és adna erőt az Ő ígérete. Ígéretei ma is megerősítenek és továbbsegítenek. Jó, ha mindig a szemünk előtt van, hogy Isten nem a levegőbe beszél. Csak az a probléma, hogy Isten népe nem veszi mindig komolyan az ígéreteket. Nem építünk rájuk, gyakran csak magunkat, terveinket látjuk, és megrémülünk az ellenfelektől.
Nem kell félnünk, ezt hagyjuk meg másoknak. Izráel népe megerősödött hittel áll Kánaán földjén. A Jordán kettéválása hittel töltötte fel őket. Megújult az Istenbe vetett bizalmuk, tudják, hogy az Úr megy előttük. Ha van is ellenség, nem kell félni, mert mindannak a híre, amit átéltek, Kánaán földjén is ismeretes. Pedig akkor nem olyan volt a tömegtájékoztatás, mint ma. Nem lehetett az internetről információt beszerezni, mégis eljut a csoda híre. És ezt hallva az ott élők félni kezdenek. Látják, hogy Izráellel számolni kell. És ezt látja ma a világ: Isten gyermekeivel, Krisztus követőivel számolni kell? Vannak olyan történések, amelyek jelzik, hogy Isten népe ma is ütős, ma is megváltoztatja maga körül az életet? Van jele annak, hogy élő Istenünk van? Inkább mi tartunk a világtól, pedig nem kell, mert az a feladatunk, hogy vigyük Jézus jelenlétét, mutassuk fel, hogy Ő él.
Annyira el vagyunk foglalva saját életünkkel, a megélhetés gondjaival, hogy el is felejtjük, miért vagyunk a világban. Valóban azért, hogy jól éljünk? Az ige szerint azért, hogy a világ általunk találkozzon az Úrral, és megismerje Őt és a kereszt erejét. Mert ma is Isten ereje a keresztről szóló beszéd. Olyan erő, ami által életek jöhetnek rendbe.
A pusztában születettek kimaradtak a körülmetélés szövetségéből, és most ezt végre kell hajtani. A körülmetélés jelzi, hogy Istenhez tartoznak, Aki szövetséget kötött velük. Tulajdonképpen megerősíti őket az Istenhez való tartozásban. Ezt a jelet egy életen át viselik, és erőt ad a nehéz pillanatokban, erősíti Istentudatukat. Igen, az Övéi vagyunk, és Ő nem feledkezik meg rólunk. Bárki mondhat bármit, Isten gyermekei vagyunk. Az úrvacsorai közösség is ilyen pecsét, ezt tette értünk az Úr, és aki ezt hittel elfogadta, az az Ő tanítványa, Hozzá tartozik. Innentől már az élet kezd el mesélni Jézusról.
Milyen nagy öröm és feledhetetlen élmény lehetett, amikor először ettek a föld terméséből. Végre megérkeztünk, és Isten terített asztallal fogad. Milyen hatalmas is az Úr, még nem művelték meg a földet, mégis van mit enni. Isten várja őket. Talán bűnbánattal gondolnak vissza az elvesztegetett negyven évre, már rég itt lehetnének, ha hisznek Isten követeinek. A többségre hallgattak, elvesztek, pedig már rég előrébb lehetnének. A hitetlenség mindig visszavet a növekedésben. Növekedés hit és engedelmesség által lehetséges.
Amikor átveszik a földet, esznek a terméséből, megszűnik a manna. A felnőtté válás fontos pillanata ez, önállóvá válnak. Megtanulnak munkával gondoskodni magukról. Isten országa nem azt jelenti, hogy semmit sem kell tenni, hanem megtanít felelősen és hálás szívvel élni.
Amikor tovább akarnak vonulni, és meglátják Jerikót, az Úr eléjük jön, megerősíti őket. Kijelenti, Istennek is van  serege, és az a sereg nagyobb, mint az övék. Erre figyeljenek. Isten taktikáját kövessék. Építsünk mi is a menny erőire, Isten taktikájára. Merjük rábízni Isten vezetésére magunkat, családunkat, egyházunkat.
Egyik helyen elküldik, a másik helyen örvendezve várják Jézust (Luk 8,40-56). Melyik csoporthoz tartozol? Várod? Örülsz, hogy találkozhatsz Vele? Miért örvendeztek Neki? Mert egyre inkább látják, kicsoda Ő. A vihar lecsendesítése jelzi, hogy Istennel van dolguk. Nem mindennapi hír, hogy Isten eljött a mi világunkba. Ha ez valóban igaz, akkor a lehető leghamarabb találkozni kell Vele. Nincs sürgetőbb, mint keresni az Urat, és átélni a Vele való találkozást. Keresd Őt ma is! Figyeld, ahogyan olvasod az igét, és elcsendesedsz. Meg fogod látni, hogy Ő az, akire igazán szükséged van.
Két ember is kilép a tömegből és Jézushoz megy. Az egyikről úgy tűnik, nincs semmi problémája, zsinagógai elöljáró, mi baja lehet, hogy Jézust keresi? Talán csak kíváncsi? Ne törődj azzal, mit gondolnak mások, mert ők csak a külsőt látják, azt, ami a szívben van, nem. Úgy tűnik, Jairus élete rendben van, de kiderül, hogy nincs rendben. Nehéz pillanatokat él meg, egyetlen leánya halálán van. Mi lehet a szívében? Mi hová mennénk ilyen helyzetben? Nem meglepő, hogy egy rabbit keres meg és Tőle vár segítséget? Lába elé borul, és kifejezi, hogy számára Jézus mindenkinél nagyobb Úr. Ismeri hatalmát, bízik Benne. Mert minek is hívná egy haldoklóhoz, ha nem hinné, hogy tud segíteni. Mindig Jézust hívjuk? Hisszük mi, hogy ma is tud valóságos segítséget nyújtani? Nagyon megrendítő, hogy Jézushoz fordul ebben a reménytelennek látszó helyzetben. Ilyenkor is Hozzá fordulok, hiszem, hogy Számára nincs reménytelen?
Jézus elindul vele. Ő kész segíteni. Nem mond semmit, csak indul oda, ahol a halál akar tevékenykedni. Indul az Élet a halállal szembe. Megy legyőzni a halált, a pusztulást. Jézusban mindig az Élet jelenik meg.
És közben egy másik kereső is elénk kerül, egy asszony, aki sok mindent megpróbált, olyan volt, mint mi. Mindenfelé szaladgált, ahol gyógyulást ígértek. Nem sajnálta a pénzt sem, hiszen az egészség mindent megér, mondja a mai ember is. Még biztatjuk is egymást, ne add fel, keress másik orvost, mert a pénzszerzési lehetőség mindenkit csábít. Az egészségiparból jól meg lehet élni. Mindene ráment erre az iparra, de a gyógyulás elmaradt, mint általában ma is. És ekkor eljut Jézushoz. Milyen kár, hogy mi is utoljára hagyjuk Jézust. Mehetnénk elsőnek, hiszen itt van Ő, elhozta az elmúlhatatlan életet, ami a kereszt tövében, hit által lehet a miénk. Jézus ma is ad testi-lelki gyógyulást, szabadulást. Ő hatalmasabb a bűnnél és a halálnál. Aki hittel közelíti meg, hatalmas belső változáson mehet keresztül. Jézus a Győztes. Győztes a sátán,  a bűn, a betegség és minden nyomorúság fölött.
Az asszony megtapasztalja a gyógyulást; ami nem sikerült hosszú éveken keresztül, az most néhány pillanat alatt végbement. Gyógyulttá vált Jézus által. Az Úr azt is megmondja, hogyan. Nem az érintés, hanem a hit gyógyította meg. Hitte, hogy Jézus által meggyógyulhat. Nem az érintésen, a módszeren, hanem a hiten van a hangsúly. Jöjj Jézushoz hit által minden gondoddal, lelki-testi problémáddal. Hidd, hogy Ő nagyobb ezeknél, tud segíteni. Ő tart meg és ad békességet. Nemcsak a test, hanem az egész ember meggyógyult. Új életet kap, amiben Isten kegyelme vezeti tovább. A békesség azt jelzi, hogy Isten megbocsátott, megbékült vele, így már Isten gyermekeként élhet tovább.
Jairus hite próba alá kerül, hisz közben meghal a kislánya, de amit most átélt, az erőforrás is. Erre lehet építeni. Most látta egy gyógyíthatatlan ember gyógyulását, és ez biztató. Nyisd ki a szemed, lásd meg Isten munkáját, és higgy! Hidd, hogy Ő a te problémádnál is nagyobb. Ne figyelj másokra, ne adj emberi véleményekre, csak hallgass Jézusra. Mit mond Ő? Ne félj, csak higgy! Nem fogytak el a lehetőségeim, gyere velem, és meglátod a csodát. Meggyógyul a lányod, az életed. Olyan dolgot kapsz Jézustól, amit nem is gondoltál volna. Visszakapod a lányod, azt, akit a halál elvett. Mert a halál elvesz, Jézus visszaad. Jézus új életet ad, új lehetőséget ad. Amikor a világ, a bűn  sok mindent elvesz, Jézus eléd áll, és visszaadja az élet lehetőségét, új esélyt kínál. De mindezt Vele együtt kapjuk meg. Csak Jézussal együtt van új élet.


AZ ÚR CSODÁSAN MŰKÖDIK

1.  
Az Úr csodásan működik, de útja rejtve van:
Tenger takarja lábnyomát, szelek szárnyán suhan.
Mint titkos bánya mélyiben, formálja terveit,
De biztos kézzel hozza föl, mi most még rejtve itt.

2.  
Bölcs terveit megérleli, rügyet fakaszt az ág.
Bimbója bár igénytelen, pompás lesz a virág.
Ki kétkedőn kutatja Őt, annak választ nem ád,
De a hívő előtt az Úr megfejti önmagát.


3.  
Ne félj tehát, kicsiny csapat, ha rád felleg borul:
Kegyelmet rejt, s belőle majd áldás esője hull.
Bízzál az Úrban, rólad Ő meg nem feledkezik,
Sorsod sötétlő árnya közt szent arca rejtezik.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése