2013. január 5., szombat

Minden Krisztusban


A
z engedetlenség következményei súlyos és hosszú távú következményei vannak (1Móz 3,14-24). Megromlott az Istennel való kapcsolat, vége a csodálatos harmóniának és békességnek. De az ember és társa között is megbomlott az eddigi harmonikus kapcsolat. Ráadásul innentől kezdve az egész teremtettséggel való viszonya megváltozik. Minden mássá lett. Beköltözik a félelem, a bizalmatlanság és az ellenségeskedés. Az ember átéli a kiszolgáltatottságot és innentől a maga lábára állva, egyedül kell mindennel megbirkóznia. Az élet küzdelmessé válik, ám jegyezzük, meg Isten nem hagyja őket magukra, még ha más síkra helyeződik is a kapcsolatuk.
Mindezt lehetett volna árnyalni, ha a vétkük után nem menekülnek, hanem inkább őszintén megbánva tettüket keresik Teremtőjüket. Akkor még a lelkiismeret nagyon érzékeny lehetett, az Úrtól kapott léleknek jelezni kellett, nincs minden rendben, de ők inkább elrejtőztek. Ma is tetteink őszinte vállalása és megvallása enyhíthet a helyzeten, segíthet, hogy ami még rendbehozható,  rendbehozzuk.
Ennek a tettnek meg van a következménye, mint ahogy minden tettnek van következménye. Csakhogy ami itt történt nem csupán egy két ember életét határozza meg, hanem az egész emberiségét. A gonosznak is Isten elé kell állni. Ha az embert meg is tudja félemlíteni, Isten elől nem bújhat el. Lássuk meg mindig, hogy Isten hatalmasabb a sátánnál, ő sem tud elrejtőzni az Úr elől. Sőt nem képes kivédeni Isten felette kimondott ítéletét sem.  Ezért soha ne féljünk, mert mi már azt is tudjuk, hogy az Úr Jézus Krisztus az erősebb fegyveres, Aki legyőzte a gonoszt.
Ami tény, innentől kezdve ellenségeskedés van az ember és a gonosz között. A sátán nem hagy nyugtot az embernek, nem hagy nyugtot nekünk sem, mert teljesen a hatalmába akar keríteni, Istentől pedig el akar szakítani. Azonban elhangzik az ősevangélium, ami számunkra reménységet jelent. Isten magára vállalja a harcot, és gonoszt legyőzi az asszony magva által. Minden helyzetünkben Jézus a megoldás, Ő a Szabadító, menjünk Hozzá bátran és hívjuk segítségül. Mert magunkban alul maradunk, de Vele győzhetünk.
Ettől az esettől kezdve oda a harmónia, a békés élet Ádám és Éva között is. Évából segítőtárs helyett rivális lesz. Ezt látjuk a mai napig. A gonosz igyekszik is kiaknázni lehetőségeit és a férfi és nő rivalizálása által az ember életét meghatározó családi fészket is elpusztítja. A gyermek számára is fontos a család, fontos a szülők jelenléte hatása, mára ez igencsak megcsappant. Már kevés helyen van jelen mindkét szülő, vagy csak kevés időt tudnak gyermekeikkel együtt lenni, ezáltal őket valaki más neveli, készíti fel az életre. Ami pedig a legfontosabb Isten szinte teljesen kikerült a családok, az ember életéből. Pedig számunkra az legfontosabb, hogy Teremtőnket megismerjük és Vele harmonikus kapcsolatba kerüljünk. Mert ez mindenek ellenére még ma is lehetséges. Az Úr Jézus Krisztus keresztje által megépítette felénk a vonalat. A kereszt által összeköttetésbe kerülhetünk Vele.
A bűn betört a világba és mindent megfertőzött, a föld is fertőzötté vált. Most már nem kultúrnövényt termeszt, hanem tövist és gazt. Isten kegyelme, hogy ebbe a folyamatba még bele lehet avatkozni, ha az ember műveli a földet, értékes növényeket termelhet. Munka nélkül, kemény küzdelem nélkül azonban nem megy.  Ugyanígy az emberben is felüti fejét a gaz, aminek célja, hogy az Úr szavát megakadályozza. Az Ige szívünkben való megfoganását, felnövekedését akadályozza, azonban az Úr újjá képes tenni lényünket. Isten Igéje nélkül rossz gyümölcsöt terem az életünk. A bűn annyira megrontotta az embert, hogy Istennek az élet fáját meg kellett védenie, biztonságba kellett helyeznie.  Így innentől kezdve az ember élete korlátozottá vált a földön. Ha nem is halt meg azonnal, amikor evett a fáról, de halandóvá vált. És ezen csak az élet Fejedelme Jézus tud változtatni. Ő, Aki feltámadása által legyőzte a halált.
A gonosz ma is jelen van, igyekszik mindent megrontani, ezt látjuk Jakab írásából is (Jak 2,1-7). Hiszen pünkösd után valami csodálatosan nagyszerű közösség jött létre, az egyház. Itt már nem volt megkülönböztető szerepe az ember társadalmi és anyagi helyzetének. A szentlélek elvégezte Jézus első tanítványaiban, hogy a saját javaikról le tudtak mondani nehezebb sorsú testvéreik számára. Az Úr a szívekben végzett el csodálatos munkát. A szegények, rabszolgák, különféle nehéz helyzetű emberek vonzódtak ebbe a közösségbe, mert itt Jézusban testvérekké váltak. Átélték, hogy mindenkinek bűnbocsánatra van szüksége és a kegyelemben részesült emberek közt nem volt többé megkülönböztetés. Egyek voltak az Úrban.
Ám a gonosz ezt nem nézte jó szemmel és már Jakab idejére elhintette a szívekben a személyválogatás magvát. Már nem testvérként tekintettek egymásra, hanem az anyagi helyzet alapján rangsoroltak.
Azonban Jézus Krisztusban nem létezhet személyválogatás, az Ő gyermekei nem helyezhetik első helyre a társadalmi és az anyagi helyzetet. A gyülekezetben nem pozíciók és anyagiak alapján kerülnek előtérbe az emberek, hanem az Úr munkája és elhívása alapján. Nem a pénz, hanem a kegyelem, a szívben elvégzett munka az egyedüli értékmérő.
Nézzünk őszintén magunkba és vizsgáljuk meg a szívünket, mi nem vagyunk-e személyválogatók? Az Úr könyörüljön rajtunk, hogy a gyülekezet, a hívő ember ma is legyen vonzó a nyomorultak, megvetettek, a lenézett emberek számára.  Urunkat pont ezek az emberek keresték a legnagyobb számban. Vágyódnak-e ma közénk az élet perifériájára került emberek? Adja Urunk, hogy legyünk mindenki számára az élet illata, életre.


Bízom Benned, Uram Jézus

1.        
Bízom Benned, Uram Jézus,
Benned bízom egyedül,
Kit kegyelmed árja hordoz,
Az bizton üdvözül.
Bízom Benned, Uram Jézus,
Te nagy kegyelmű, drága, hű Megváltó,
Én bízom Benned, Uram Jézus,
Igéd biztat reá.

2.        
Mint a pásztor gyenge bárányt,
Úgy vezet folyvást kezed,
S annak, aki Rád tekint csak,
Elesni nem lehet.
Bízom Benned, Uram Jézus,
Te nagy kegyelmű, drága, hű Megváltó,
Én bízom Benned, Uram Jézus,
Igéd biztat reá.

3.        
Gondot is viselsz Te rólam,
Hordod minden terhemet,
Hogyne bízna szívem Abban,
Ki engem úgy szeret!
Bízom Benned, Uram Jézus,
Te nagy kegyelmű, drága, hű Megváltó,
Én bízom Benned, Uram Jézus,
Igéd biztat reá.

4.        
Bízom Benned, Uram Jézus,
Add, hogy mindig így legyen,
Bízzam Benned, bármi érjen,
És bízzam szüntelen!
Bízom Benned, Uram Jézus,
Te nagy kegyelmű, drága, hű Megváltó,
Én bízom Benned, Uram Jézus,
Igéd biztat reá.

Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése