2013. január 27., vasárnap

Várj a zöldre!


L
ót nagy nehezen elindult Sodomából, mert milyen nehéz is megmozdulni, elszakadni a megszokottól (1Móz 19,30-38). Mert bizony még a nyomorúságot is úgy meglehet szokni, hogy nehéz már változtatni. Isten követei rángatják ki onnan, de még így sem könnyű a menekülés, a régi élet, a megszokottság még visszafelé húzza.
De nem is ez a legnagyobb probléma, mert végül is elindul, hanem az, hogy leáll alkudozni Istennel. Kimondja: Uram, de nem annak megfelelően cselekszik, mert ha számára Isten Úr, akkor neki feltétel nélkül engedelmeskednie kellene. Ha az Úr megmondja hová menjen a megmenekülése érdekében, akkor oda kéne menni. Lót azonban, nem akar odamenni, mint mindig ő most is jobban tudja mint Isten, hol lesz számára jó.          Még mindig nem tanulta meg a leckét, nem ismeri fel, hogy ő mindig rosszul tudja, a rosszabbat választja.  Hányszor vagyunk mi is így, jobban tudjuk, mint az Úr. Még véletlenül sem azt csináljuk, amit mond, nem odamegyünk, ahová küld, mint Jónás is tette. Mindig vannak saját útvonalaink, amit mi választunk. Természetesen annak aztán meg is lesz majd a következménye. Bár mi legtöbbször Istent szoktuk okolni, mert elfelejtjük, hogy Ő egészen mást ajánlott nekünk.
Lót esetében is láthatjuk, hogy a saját választása nem válik be. Megdöbbentő, hogy Cóárba ő akar menni, ott véli biztonságban magát, és egy idő után mégis fél. Isten előre megmondta, hogy a hegyre menjen, ott fog megmenekülni, ha így cselekszik, elkerüli a félelmet, de mivel nem hallgatott az Úrra félni kezd. A félelmek mindig a saját utainkon jelentkeznek.  Ebből a történetből megtanulhatjuk a fóbiák kivédését. Ha figyelünk és hittel hallgatunk az Úr szavára, nem a félelem fog uralkodni felettünk, hanem a félelem energiái felszabadulnak bennünket segítő, éltető erőkké. A félelem megbénít, a hit felszabadít.
Lót további életét meghatározza a hit hiánya, ami elsősorban a lányainál jelenik meg. Miben mutatkozik ez meg? Abban hogy maguk veszik kézbe a jövőjüket.  Nem bíznak az Úrban. Nem hiszik, hogy Isten ott is képes megoldani problémájukat. De vajon mi hisszük-e, hogy az Úr minden problémámban tud segíteni. Nincs reménytelen helyzet Őelőtte, csak figyeljünk Rá.
A lányok ezzel a megoldással Izráelnek szereznek örök ellenséget. Vagyis tettüknek beláthatatlan következményei lesznek. Tetteinknek mindig vannak következményei, ezért kell jól meggondolnunk hogyan döntünk és cselekszünk.
Pál szíve tele van örömmel és Isten iránti hálaadással a thesszalonikai tanítványok hitbeli növekedéséért (1Thessz 3,9-13). Jó látni ezt az őszinte örömöt. Sőt jó lenne eltanulni tőle. Jó lenne, ha mi is tudnánk örülni egymás sikereinek, győzelmeinek, és helytállásának. Csodálatos látni, hogy nincs irigység és féltékenység a szívükben, csak az Úr előtti őszinte és tiszta öröm. Mi van az én szívemben?
Páltól megtanulhatjuk életünk helyes vezetését is. Nem előre szervezi meg a programját, nem a határidőnapló határozza meg, mit és mikor tesz, hanem az Úrtól kéri el az utazási tervet. Szeretni eljutni hozzájuk, de ez nem saját elhatározásból történik, hanem akkor megy, amikor Isten szabaddá teszi előtte az utat. Ezért előbb az Úr elé áll. Képes éjjel és nappal is imádkozni, keresni az Úr arcát és akaratát. Ez volna számunkra is az út, előbb Isten orcáját keresni, és várni addig, amíg zöldre nem állítja a jelzést.
Az apostol nem udvariassági látogatásra készül, van célja az utazással. Látogatása által ki akarja pótolni a hitüket. Látja, hogy még nem teljes a hitük, még szükségük van tanulásra, a hiány kiegészítésére. Mi milyen szándékkal látogatjuk egymást? Az e a célunk, hogy a másik növekedjék általunk. Másrészt felismerjük-e, hogy tanulásra van szükségünk? Arra, hogy egyre mélyüljünk Ige ismeretünkben, mert általa ismerhetjük meg jobban az Urat is. Azért kell gyarapodnunk, mert szolgálni is az tud, aki maga is növekszik.


Várj, ember szíve, készen! Mert jő a Hős, az Úr


1. Várj, ember szíve, készen! Mert jő a Hős, az Úr, Ki üdvösséged lészen. Szent győztes harcosúl, Fényt, éltet hozva jő, Megtört az ősi átok: Kit vágyakozva vártok, Betér hozzátok Ő.
2. Jól készítsétek útát! A Vendég már közel! :/: Mi néki gyűlölt, útált, Azt mind vessétek el! A völgyből domb legyen, Hegycsúcs a mélybe szálljon, Hogy útja készen álljon, Ha Krisztus megjelen.
3. Az Úr elé ha tárod A szív alázatát, :/: Őt nemhiába várod: Betér hozzád, megáld. A testi gőg: halál! De bűnödet ha bánod, Szent Lelke bőven árad, S a szív üdvöt talál.
4. Ó, Jézusom, szegényed Kér, vár, epedve hív: :/: Te készítsd el: tenéked Lesz otthonod e szív. Jer hű szívembe hát! Habár szegény e szállás, De mindörökre hálás, Úgy áldja Krisztusát.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése