2014. május 28., szerda

Minőséget adjunk az Úrnak!

M
ost a hálaáldozatok rendjét mondja el a szentíró, mert mindennek szép rendben kell történnie (3Móz 3,1-17). Isten országának alapja a rend. Ez a rend Istenből fakad, mert Ő a rend Istene. Jó ezen a reggelen szembenézni magunkkal, mit mutat az életünk? Rend van-e bennünk és körülöttünk? Mert először magunkban, a lelkünk mélyén kell rendet tenni, hiszen sok rendetlenség van a szívünkben is. Rend akkor lesz, ha Jézust engedjük a trónra és figyelünk a szavára. Az Ige nyomán kerülnek helyükre a dolgok, ha abban meglátjuk, hol és milyen rendetlenség van az életünkben, és ha azt az Igéhez igazítjuk. Ahogyan előrehaladunk a keskeny úton, meglátjuk, mindig van mit helyreigazítani. Először a gondolkodásunkat kell igeivé formálni, hiszen sok mindenben nem Isten szerint gondolkodunk, hanem átvettük környezetünk szokásait. Ezeket is Isten szava alapján kell átalakítani. A házasságról, gyermeknevelésről, munkáról, hitről és sok más dologról vallott elképzelésünket kell megváltoztatni. Az Úrral való naponkénti kapcsolat során folyamatosan változik majd a gondolkodásunk és egész életünk.
A szentíró feltételezi, hogy lesz, aki hálaáldozatot mutat be az Úrnak. Lesz, aki meglátja, hogy hálával tartozik Istennek, mert a magunk csöndjében felismerjük, hogy van miért hálát adni. De valóban adok-e hálát, mégpedig szüntelen hálás-e a szívem, és ezt kifejezem-e? Ezen a mai reggelen próbáljuk meg elcsendesedve felsorolni: miért is adhatunk hálát? Mi az, amiért hálát kell adnom, mert nem természetes, hanem Istennek kegyelme?
Ha elcsendesedem, azt kell mondanom, hála és dicsőség az Úrnak, mert neki köszönhetem, hogy most az Ige mellett ülök - ha rajtam múlt volna, egészen máshol lennék. Hála, amiért megszólított, szeret és én is szerethetem. Nagy kegyelem, hogy megismerhettem az Úr Jézust, és hogy Önmagáért szerethetem. Hálára indít-e, hogy Vele lehetek, bármikor szólhatok Hozzá, és ha egyedül kell lennem, akkor sem vagyok elhagyatva? Egyedül lehetek, de magányos soha, mert velem van az én Uram, az Úr. Így azután mindig van kivel beszélgetni, van kit megkérdezni, amikor nem látok világosan, nem tudom, merre menjek tovább, és hogyan döntsek egy konkrét helyzetben. Így tehát kezdjük napunkat hálaadással, sőt, dicsérjük Őt egész nap, hisz a szívünkben is zenghet dal az Úrnak munkavégzés közben is, és az utcán járva, az autóban ülve is összeköttetésben lehetünk Vele. Ha már nem is kell az itt felsorolt áldozati formákat elvégezni, lehet az életünk égő- és hálaáldozat, annak az Úr Jézusnak, aki egészen odaadta magát értünk. Ő nemcsak valamit adott, hanem egész életét odaadta a kereszten - mi se valamicskét, ne csak a szükségtelen dolgokat, felesleges pillanatokat, hanem időnk, erőnk, életünk legjavát adjuk az Úr szolgálatára. Isten minőséget vár, mindenben a legjobbat adjuk Neki.
A bűn nagyon komoly, nem lehet félvállról venni vagy eltagadni, mert látjuk romboló munkáját, tapasztaljuk következményeit (Rm 2,1-10). Mindennek következménye van, ha jó úton járunk, annak is, és ha a bűnnek engedelmeskedünk, annak is. A bűn, amikor átveszi az irányítást, mindent átformál, az addig tiszta és szent kapcsolatokat is megfertőzi. Láttuk a tegnapi részben, hogy a bűn mennyire megrontja a férfi és nő kapcsolatát, kifordítja az Úr által meghatározott természetes rendjéből, és ez következményekkel jár. Megváltozik a családi élet, új testi és lelki betegségek jelennek meg. A bűnnek az is a sátántól rendelt célja, hogy tönkretegye a kapcsolatokat, megbetegítse az embereket, végül teljesen elszakítsa a kegyelem forrásától, Istentől.
Azonban a bűn nem azért van jelen, hogy a mások életében felfedezzük, és a vétkest elítéljük, hanem az apostol azt mondja, nézzünk magunkba, a bűn a mi ajtónk előtt is leselkedik, mert ránk is vágyódása van. Ne gondoljuk, hogy az ördög csak mást támad, minket is el akar nyelni, és ehhez jó eszköz számára a bűn.
Gyakran esünk abba a hibába, hogy a másikat megítéljük, és nem látjuk, hogy bennünk is ott van ugyanaz a bűn, sőt, mi is ugyanazt tesszük. Engedjük, hogy az Ige leleplezze szívünket, és őszintén valljuk meg az Úr előtt képmutatásunkat. Isten nem azt kéri, hogy játszunk színházasdit, hogy tegyünk úgy, mintha nálunk minden rendben lenne, hanem őszinteséget kér. Nagyon jól tudja Ő, hogy mennyi nyomorúsággal kell megküzdenünk, tisztában van késértéseinkkel, próbáinkkal, és segíteni akar. Segíteni annak lehet, aki lája és elismeri a bajt, és kész segítséget kérni és elfogadni.
Az Úr elkészítette számunkra a megoldást, éspedig a megtérésben kínálja azt a számunkra. Az apostol meglátja, hogy Isten még türelmes a bűnös emberrel szemben, de ez a türelem ne visszaélésre serkentsen, hanem megtérésre. Ez azt jelenti, hogy magunkba tekintve, a bűnt megvallva visszafordulhatunk Urunkhoz, mert minden probléma abból fakad, hogy elhagytuk Őt, és a magunk útját járjuk. Mivel nem hallgatunk Istenre, a bűn rabjává válunk. Egyedül nem tudjuk, merre kell menni, de a sátán azonnal tanácsol, és tanácsai a bűnből fakadnak. Belesusogja szívünkbe, bátran tegyük a rosszat, mert az már nem is rossz. A megtért szív számára most már az Ige a lámpás, Isten szavához igazítja lépteit és tetteit. Amikor hazaérünk, az Atya vár, és szava és akarata nem nyűg most már, hanem életet jelent. Adja Urunk, hogy ma is Igéje által találjuk meg mindenben az élet útját.



Jöjj, királyom, Jézusom!


1. Jöjj, királyom, Jézusom! Szívem, íme, megnyitom. A gonosztól óvj te meg, Meg ne rontson engemet.
2. Véreddel, mely el-kifolyt, Mosd le rólam, ami folt; Élet útját megmutasd, Én meg nem találom azt.
3. Gyógyítsd meg sok nyavalyám, Enyhíts szívem bánatán; Kétség, gond ha gyötrenek, Biztasd nádszál hitemet.
4. Van hatalmad rá, tudom, Míveld, édes Jézusom: Hit, remény és szeretet Töltse be a szívemet.
5. A keresztet te adod, Adj hozzá alázatot: Hordjam olyan csendesen, Mint egykor te, Mesterem.
6. Majd ha véget ér a harc S megpihentetni akarsz: megragadom jobbodat, S mennyországod béfogad.



Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése