2014. május 2., péntek

Örökkévaló evangélium

J
ób most egy kicsit kezd kimozdulni, mert végre eltekint magáról (Jób 28,1-11). Most már nem a sebeit szemléli, nem szenvedése fölött jajong, hanem meglátja a természet szépségeit és az ember természetformáló, annak kincseit feltáró képességeit. Ez jó, pedig nem is egyszerű dolog ez, hiszen amikor az embernek mindene fáj, és képtelen ezeket a fájdalmakat csillapítani, nem egyszerű dolog másra gondolni és mással foglalkozni. Saját tapasztalatból tudjuk, mennyire nehéz ilyen esetben elfordulni saját bajunktól, és másra figyelni. Jób azonban megteszi ezt, gyönyörködik a körülötte lévő világban, mindabban, amit eddig megismert belőle és most képes felidézni.
Számunkra is segítséget jelenthet a visszaemlékezés, hiszen gondolatban felidézhetjük életünk fontos eseményeit, munkánkat, és közben hálát adhatunk az Úr kegyelméért, jóságáért. A hála gyógyít, segít kijönni a csüggedésből, a rossz hangulatból. Betegágyon feküdve végigjárhatjuk azokat a helyeket, ahol korábban megfordultunk, magunk elé idézhetjük a természet szépségeit, és ezek a képek már segíthetnek abban, hogy szemléljük az Úr hatalmát, és dicsérjük Őt sokféle ajándékáért. Az ilyen szemlélődő emlékezéshez nincs semmire szükségünk, csak arra, hogy felidézzük múltunkat, és szépen lassan Isten szeretetébe belecsodálkozva haladjunk. Ezáltal már nem a betegségünk körül forgunk, hanem elindulhatunk a gyógyulás útján. Innen továbbléphetünk az evangéliumi történetek felidézéshez. Bizonyára mindnyájan emlékszünk legalább egy történetre Jézusról - idézzük fel, gondoljuk végig és figyeljük a Mestert. Helyezkedjünk bele az evangéliumba, úgy képzeljük el, mintha mi lennénk az egyik szereplő. Éljük át, ahogyan Jézus megszólít: kövess engem; vagy azt mondja. ne félj, csak higgy! Ez a fajta elmélkedés segíthet abban, hogy átéljük: Az Úr Jézus jelen van betegágyunknál vagy abban az élethelyzetben, ahol vagyunk. Jézus jelenléte pedig előresegít, hiszen szava gyógyító és előre mutató.
Jób látja a természet kincseit kutató és kitermelő embert - ezek a kincsek sok nyomorúságot is okoznak az emberiség számára. Azonban mi Isten országa kincseit fedezhetjük fel. Pál apostol így írja: „Benne (Krisztusban) van elrejtve a bölcsesség és ismeret minden kincse” (Kol 2,3). Mi ezeket a kincseket fedezhetjük fel, hozhatjuk a felszínre, amikor az Igével és Jézus lényével foglalkozunk. Az élet igazi és elmúlhatatlan értékei Jézusban találhatók. Keressük, kutassuk ezeket a kincseket.
Az üdvözültek seregét látja János apostol, amint a Báránnyal állnak és dicsőítik Őt (Jel 14,1-13). Áron vétettek meg, tehát nem önerőből jutottak oda, nem ők fizettek, hanem valaki más. És mi már tudhatjuk, hogy ez a Valaki nem más, mint az Úr Jézus. Ő a vérén vásárolt meg hiábavaló életmódunkból. Jó, ha már most látjuk ezt, és hálát adva követjük Őt.  Mert ezek az áron megvétettek követték a Bárányt, ahová ment. A hívő élet lényege pontosan ez, követni a Bárányt, ahová megy. De vajon mindig Őt követem-e, vagy inkább a saját utaimat járom?
Igénk üzeni, hogy lehetséges ebben a világban az Úrra figyelni és követni Őt. Nem csak lehetséges, hanem nem is érdemes mást követni, mert Jézus nyomában életre jutunk. Milyen csodálatos is a Bárány körül álló, a Neki éneklő sereg. Vágyom-e oda? Szeretnék-e én is a Báránnyal lenni, Neki énekelni? Ha igen, akkor ezt már most el lehet kezdeni, hiszen most kell Hozzá tartozni, hogy majd a mennyben is Vele lehessünk. Már ebben a világban élhetünk úgy, hogy ne szennyezzen be a világ, és ne találtasson bennünk álnokság. Az Úr vére tisztít meg minden bűntől.
Olyan csodálatos látni, hogy az Úr annyi, de annyi lehetőséget ad arra, hogy végre meghódoljunk Neki. Tényleg, Rajta nem múlik semmi. Még egy angyalt is küld, akinél az örökkévaló evangélium van. Úgy repül az Igével, hogy mindenki láthassa. Az Úr különleges eszközöket is felhasznál megmentésünk érdekében. Ha úgy nézzük, akkor ma az ég közepén is hasít az evangélium, hiszen az internet segítségével is eljuthat hozzánk Isten drága szava. Már nemcsak nyomtatott formában, hanem elektronikusan is eljut hozzánk az evangélium. Sőt, az interneten keresztül határok nélkül bárki hallhat Igét. Ma már külföldön élő igehirdetők tanításit is megismerhetjük úgy, hogy abban az országban soha nem járunk, vagy abban a templomban ahol ő szolgál, soha nem fordulunk meg. De komolyan vesszük-e a lehetőséget? 
János látomásában az ég közepén repülő angyal az ítélet előtti lehetőséget adja meg az embereknek. Talán mi is az utolsó lehetőségek egyikével élhetünk. Ragadjuk meg, hisz nem tudjuk, adatik-e számunkra újabb alkalom életünk átadására.
Az angyal Isten félésére, neve dicsőítésére szólít fel. Meg kell látni, hogy a Teremtő az élő Isten. Nem a fenevad a megváltó, hanem Jézus Krisztus. Kérdés, hogy a világ vakítása és az elhitetés ellenére fel tudunk-e még tekinteni a keresztre. Mert az igazi segítség a keresztről érkezik.
Nagyon lényeges, hogy jól tájékozódjunk, és ne engedjük magunkat megtéveszteni. Mert akik a fenevadat és annak képmását imádják, illetve magukra veszik a jelét, megítéltetnek. Életünkért felelősek vagyunk, nem lehet azt mondani, hogy nem volt más lehetőség. Isten mindig felkínálja a Fiúban való hit lehetőségét és országának gazdagságát. Rajtunk múlik, élünk-e vele. Ebben a világban minden elmúlik, csak az evangélium, csak Isten szava örökkévaló.



Ó, Ábrahám Ura, Hadd áldjuk szent neved


1. Ó, Ábrahám Ura, Hadd áldjuk szent neved, Mert mindenható vagy és örök szeretet. Nagy Isten a neved, Ezt vallja föld és ég, Csak téged illet tisztelet és dicsőség.
2. Ó, Ábrahám Ura, Ím, hallom szent szavad; Csak azt az üdvöt keresem, mit kezed ad. A múló földi jót És vágyát elhagyom, S őt választom, ki őrizőm és pásztorom.
3. Ó, Ábrahám Ura, Szent kegyelmed nekem Az én örömöm, utamon ez vezessen. Te barátod lettem, Én Istenem te vagy: Tarts meg a Jézus véréért és üdvöt adj!
4. Megesküvél, Uram, És igédben bízom, Hogy égbe viszed gyermeked sasszárnyakon. Meglátom Jézusom És áldom hatalmát, Szent kegyelmének éneklek halleluját.


Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése