2014. május 13., kedd

Új ég és új föld

M
ost Jób is hallgat, talán belefáradt a meddő vitatkozásba, és jobbnak látja csöndben maradni (Jób 35,1-16). Elihú ebből arra a következtetésre jut, hogy Jób igaznak tartja magát. Ő sem érti meg a szenvedőt, nem látja, hogy Jób azt utasítja el, hogy egy konkrét vétke miatt érte a szenvedés. Hányszor nem értjük meg egymást, mert csak önmagunkra koncentrálunk. Mindig a saját helyzetünkből indulunk ki, és nem próbáljuk meg beleélni magunkat a másik állapotába. Elihú most úgy áll Jób elé, mint akinek van válasza, sőt, csak neki van. Persze, mond jó dolgokat, ám látni kell, hogy mi sem tudunk mindent, mi sem látjuk mindenre a helyes választ. A válaszokat Istentől kérhetjük el, az Igében találhatjuk meg, de van, hogy azért fáradozni kell. Az életünk konkrét problémájára nem mindjárt azonnal kapjuk meg a feleletet, ezért várni kell és kutatni az Igében.
Elihú azt mondja, hogy Istennek nem árt, ha vétkezik az ember, és nem használ, ha igazán él. Isten azt akarja, hogy Vele való élő közösségben éljünk, számára az élő kapcsolat a fontos, hiszen arra alkotott. Ő szeret és várja, hogy erre a szeretetre rezonálva viszontszeressük. A vétek nekünk tesz rosszat, ha bűnben élünk, a saját életünk megy rá. Mert amit vet az ember, azt aratja. Igen, azt: nem arathatunk a gazból búzát. Ahhoz, hogy nemes növény teremjen, azt kell vetni.  Így a mi életünkbe is az Igét kell elvetni, hogy új élet keletkezzen, mert az Ige által születhetünk újjá. Az Úr odafigyel életünkre, fontos számára az ember, nem akarja, hogy elvesszünk, mert a bűn zsoldja a halál. Ő azonban elküldte számunkra Jézust, hogy általa életre mentsen meg. Átélhetjük Isten kegyelmi ajándékát, ami az örök élet.
Elihú is úgy gondolja, minden szenvedés bűneink miatt van, a büntetés jogos, és ezért nem hallgat meg Isten. Mi azonban tudjuk, hogy Ő nem büntetni akar, hanem kegyelmét kínálja. Van, amikor engedi, hogy bűneink következménye keményen érintsen, de általa is keres, azt akarja, hogy rádöbbenjünk elveszett állapotunkra, és visszatérjünk Hozzá. Kiálthatunk, és Ő meghallgatja, sőt, várja, hogy őszintén segítségül hívjuk. Jézusban mentő szeretete érkezett meg világunkba, minden bűnöst hív. Nem azért jött Jézus, hogy elítélje a világot, hanem, hogy megmentse. Mert mentésre szorulunk, csak az probléma, hogy gőgösségünk miatt ezt nem látjuk. Aki pedig bízik az Úrban, megtapasztalja, hogy ügye nincs rejtve előtte, és hogy az Úrnak gondja van az övéire.
A huszadik fejezettel lezárul a föld eddigi élete, talán úgy gondoltuk, vége mindennek, nincs tovább, azonban János előtt feltárul a jövő, meglátja, van tovább (Jel 21,1-8). Isten új fejezetet nyit a föld számára, egy teljesen újat. Új eget és új földet lát János, ez egy teljesen új föld, mert a régi elmúlik. Minden elmúlik, ami a régihez tartozik. Nem lesz többé bűn és a bűnnek következményei, szenvedés, betegség, öregség, halál. Nem lesz pusztulás, rombolás, mert az új földre nem juthat be semmi, ami a régiből való. Ezért hirdeti az Úr Jézus, hogy újjá kell születnünk, mert mi sem vihetjük be a régit, csak az jut be az új földre, ami Krisztusból való.
Csodálatos ez az új fejezet, pont úgy következik, mint az evangéliumokban Jézus halála után, ott is mindenki azt gondolta, hogy vége, nincs folytatás, mert mi jöhet még a halál után, és Isten rámutat: ez után jön az élet, az igazi, a teljes élet Krisztusban. Az új földön Isten az emberrel lakozik, helyreáll az édenkerti kapcsolat. Isten ismét beszélő kapcsolatban van az emberrel, amit a bűn elrontott, azt Isten helyreállítja. Megromlott kapcsolataink az Úr által állhatnak helyre.
Nagyszerű üzenet ez a jelenre is: Isten velünk van. Csak a gonosz akarja szívünkbe susogni, hogy Isten ellenünk van, nem törődik az emberrel. Ez nem igaz, mert szereti, és csodálatos jövőt készített a számára, és mindez hit által, kegyelemből lehet a miénk. Az Úr ma sincs távol tőlünk, hiszen Jézusban azért lépett a földre, hogy átéljük: velünk az Isten. Ez azt jelenti, lehetőséget kapunk az újrakezdésre, bűneinktől való szabadulásra, egy másabb életre. Ha velünk az Isten, ki lehet ellenünk, ezt látja Pál is, és ezzel erősíti a gyülekezetet. A világ hatalmasaitól sem kell félnünk, mert az Úr oltalmazza övéit, másrészt egy új világgal vár, ahol Ő fog lelkigondozni. A szenvedő egyház reménysége, hogy az Úrért vállalt könnyeket maga Isten törli majd le arcáról.
A trónon ülő kijelenti, hogy mindent újjá tesz. Igen, a régiek elmúlnak, és újjá lesz minden, de ez nemcsak a jövőre, hanem a jelenre is vonatkozik. Személyes életünket is újjá teszi. Ez a mi reménységünk, mert mi nem tudunk mássá lenni, de Ő újjá formál.
János hallja, amint az Isten hívogatja a szomjazókat. Lényünk szomjúságával menjünk Hozzá. Ne keressünk olyan lehetőséget, ami nem veszi el szomjúságunkat, hanem induljunk az Úrhoz, és igyunk az élet vizének forrásából. Ingyen kínálja, talán azért hangsúlyozza ezt azt Úr, mert mi megszoktuk, hogy mindenért fizetni kell. Ha valaki valamilyen hasznos dolgot készít, vagy valamilyen természeti kincsre talál, meg akar belőle gazdagodni. Az ember árulja azt, ami nem az övé, azt, amit mindenkinek adott az Isten. Az Atya most ingyen adja a Hozzá fordulóknak. Ez a víz megújít, ha iszunk belőle, már nem vágyunk sem az ital, sem a drog, sem egyéb pótszer után, mert megelégszik a lényünk.  Az élet vizéből már most ihatunk, Jézusban elérhető, és megújul az életünk.
Aki iszik az élő vízből, képes lesz győzni, mert megtapasztalta, mi az igazán jó. Válasszuk a jót, az életet, Krisztust!


JÖJJ EL AZ ÉLET VIZÉHEZ


1.  
Jöjj el az élet vizéhez,
Nélküle szomjas a szív!
Átok alól szabadulsz itt,
Hű Urad Ő, aki hív.
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!

2.  
Jöjj újulásra, e vízben
Új a hit és szeretet.
Eltűnik itt, ami régi,
S kezded az új életet.
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!

3.  
Jöjj hát az élet vizéhez,
Jézus kínálja neked,
S árad az élet belőled,
Kútfeje lesz a szíved!
Jöjj hát, siess! Jöjj, vár reád
Béke a földön, az üdv odaát!
Itt van az élet, a forrás!
Nincs sehol és soha más!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése