2015. október 19., hétfő

A cél az üdvösség



I
smét az északi országrész felé fordítjuk tekintetünket, Jéhút a fia, Jóáház követi a trónon (2Kir 13,1-25). Az idő halad előre, a királyok váltják egymást, mindenki elmegy a minden élők útján, csak az marad meg, amit tettek, ahogy éltek. Az életük hatást gyakorol utódaikra. Jóáház is Jeroboám útján jár, ragaszkodik az aranyborjú-kultuszhoz. Nem tért el Jeroboám vétkeitől. Ebben benne van, hogy volt lehetősége eltérni, kialakíthatta volna saját irányvonalát, megtisztíthatta volna az országot, de nem tette. Miért? Mert így kényelmesebb volt. Nem került senkivel összetűzésbe, mert azon az úton haladt, amin a többség. Milyen úton haladok? Az Úr útján, amelyen kevesen járnak, vagy azon, amelyiken a többség? A többség útja kényelmesebb, szélesebb, de a vége a kárhozat.
Isten haragja fellángolt ellenük. Miért? Mert Izráel az Ő népe, szövetséget kötött velük, és ezért nem mindegy, hogyan élnek. Isten nem közömbös övéi élete iránt. Mindent megtesz, hogy visszatérítsen a jó útra. Arám királyának a támadása is azt a célt szolgálja, hogy rádöbbenjenek, a bálványok nem tudnak segíteni. Egyedül Isten képes megszabadítani őket. Ehhez azonban kiáltani kell. Hozzá kell fordulni, megvallva, hogy tehetetlenek. Életünk nyomorúságai sem véletlenek, az Úr keres általuk, azt akarja, hogy felismerjük, saját erőnkkel nem tudunk változtatni, egyedül Ő segíthet rajtunk.
Jóáházra hatott a vészhelyzet, megengesztelte az Urat. Mivel engesztelhette meg? Bűnbánattal és áldozattal. Elismerte, hogy a bálványok nem istenek, nem tudnak segíteni. Erre van szükség, őszintén megvallani tehetetlenségünket, bálványaink erőtlenségét és bűneinket. Az áldozatot már nem mi mutatjuk be, hanem bemutatta helyettünk az Úr a kereszten. Kérjük, hogy szent vérével tisztítson meg és adjon új életet a számunkra. Megengesztelted-e már az Urat? Megvallottad-e már engedetlenséged, bűneid? Ha bűnbocsánatot nyertünk, szánjuk oda életünket hálaáldozatul az Úrnak. Ha mi már nem is mutatunk be áldozatot, de az életünket Neki szentelhetjük. Tulajdonképpen ekkor fog jó irányba haladni az életünk, ha Neki szenteljük magunkat.
Az Úr kegyelmes, Izráel kapott szabadítót, így kikerültek Arám királyának a hatalma alól. Újra rendeződött az életük. Isten meghallgatja a bűnbánattal Hozzá kiáltókat, szabadítót is kapunk. Igen, kapunk, mert magunk nem tudunk megszabadulni a gonosz hatalma alól. Ez a Szabadító már itt van, a názáreti Jézus az. A neve is azt jelenti: Szabadító. Azért jött, hogy megszabadítson bűneinkből. Ne keseregjünk, ha azt tapasztaljuk, nem bírunk szabadulni, ne engedjünk a kísértőnek, aki azt súgja, nincs segítség, rajtad senki nem tud segíteni, hanem kiáltsunk Jézushoz, kérjük a segítségét, mert Ő meg tud szabadítani.
Adjunk hálát az Atyának, hogy elküldte Fiát a világba, így nem vagyunk magunkban, nem vagyunk kiszolgáltatva a gonosznak. Gyakran megfeledkezünk az Úrról, mindent mi akarunk csinálni, pedig Ő azért jött, hogy felszabadítson, és most már Neki éljünk, azt tegyük, amit Ő mond. Isten országa felszabadít a terhek, a gondok alól. Jézus többször mondta, ne aggodalmaskodjatok, ne féljetek a mindennapok gondja és baja felől, csak bízzatok az Atyában. Kezdjünk el Isten országáért tevékenykedni, a többit pedig bízzuk Rá. Ő nem akarja, hogy összeroppanjunk ennek a világnak a gondjai miatt, azt akarja, hogy minden gondunkat Őreá vessük. Mi miatt aggódsz ma? Mi terhel? Mitől félsz? Add át Neki mindezt, és élj szabadon!
Sajnos, ez a szabadítás sem téríti le őket a gonosz útról. Elfogadják Isten szabadítását, de a Szabadítót nem. Olyan nyomorultak vagyunk, Isten nem kell, csak az ajándékai. Jóás király is kap lehetőséget, csak azt kellene tennie, amit a próféta mond, és megszabadulhatnának az ellenségtől örökre. De csak háromszor suhint a földre a király. Talán úgy gondolja, ennyi elég, kinek van kedve annyit csatázni, küzdeni. Az a bajunk, hogy nagyon hamar feladjuk, nem akarunk küzdeni, szenvedni. Pedig a kitartó munka, az állhatatos imádkozás győzelemhez, tartós megoldáshoz vezet.
Az apostol maga jár a gyülekezetek előtt, élete minta számukra (1Kor 10,23-11,1). Nem csupán mondja, hogy mit tegyenek, hogyan éljenek, hanem maga is éli az evangéliumot, követi Krisztust. Ő megy elöl, előtte pedig a Krisztus halad. Így azután megbízható Pál útja, bátran követhetjük, mert Neki is van vezetője. Az Ő vezetője pedig megbízható. Jézus életre vezeti mindazt, aki követi Őt. Tehát Pál nem csak mondja, hogy mit kell tenni, hogyan kell élni, hanem maga is teszi, maga is éli, amit másoktól elvár. Akkor lesz hatásos az életünk, ha nem csak mondjuk, hanem tesszük is, eléjük éljük Isten országa evangéliumát.
Az Úr tanítványa szabadságban él, már nem kötözik korlátok, hanem felszabadulva, Jézusra figyelve halad előre. Azonban a szabadság azért szabadság, mert tudja, vannak veszélyek, és a szabad ember ezt látja, és képes nemet mondani rájuk. Minden szabad, de nem minden használ, és nem minden épít, ezt látni kell. És ami nem használ, hanem inkább árt, arra tudunk nemet mondani. Az a rab, aki látja, mi az, ami nem használ vagy nem épít, de nem tudja elutasítani. Nem az a szabad, aki mindent megtesz, hanem az, aki a rosszat képes nem megtenni.
Csodálatos vallomást tesz az apostol: az Úré a föld és annak teljessége. Minden az Úré, ez az egész teremtett világ. Tehát nem a miénk, csak ránk bízatott. Mit teszek én a kölcsönkapott életemmel, a rám bízott javakkal és emberekkel? Tudatában vagyok, hogy minden az Úré, és Neki fogok elszámolni? A mai ember úgy tesz, mintha minden az övé lenne. Az ige azonban rámutat, minden az Úré.
Az apostol azt is a szívünkre helyezi, hogy Isten országában már nem rajtam van a hangsúly, hanem a másikon. Így már nem a magam javát keresem, hanem a másét. Így van ez ma? Így éljük ezt meg? Inkább azt látni, hogy a hívők, a gyülekezetek is a maguk javával, érdekeivel vannak elfoglalva. Pál apostol számára mindennél fontosabb mások üdvössége. Ennek a célnak rendelt mindent alá. Úgy éli meg hitét, úgy él a szabadságával is, hogy ezek ne akadályozzák a másik ember Krisztushoz vezető útját. Ma is ez a cél, üdvösségre segíteni másokat, életünket is ennek rendeljük alá.


Ébredj, bizonyságtévő Lélek!


1. Ébredj, bizonyságtévő Lélek! A várfalakra őrök álljanak, Kik bátran szólnak harcra készek, Ha éj borul le, vagy ha kél a nap. Hívásuk zengjen meszsze szerteszét, Az Úrhoz gyűjtve népek seregét!
2. Ó, bárha lángod fellobogna S ébredne föl sok nemzet fényinél :/: Ó, bár sok szolga, sarlót fogva, Aratna, mígnem leborul az éj! Urunk, e roppant, ért vetésre nézz: A munka sok, a munkás oly kevés!
3. Küldd útra hírnökid csapatját, És adj erőt onnan felül nekik, :/: Hogy veszni a pogányt se hagyják, És szerteűzzék Sátán seregit. Országod jöjjön el minél elébb, Hirdetve szent neved dicséretét!



Isten áldásával.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése