2015. október 17., szombat

Isten hűséges



A
 zaklatott évek után most valami megmozdul, lassan elkezdődik a megújulás (2Kir 11,1-20). Ez Júdában megy végbe. Az Úr nem hagyja magára népét, és sokévi hűtlenség, Jeroboám útján való járás után elkezdődik a megtisztulás. Az Úr nem hagyta népét cserben, ha eddig nem is hallották meg, amit mondott, most új esélyt kínál a számukra. Olyan reményteljes mindez, ha sokáig hányódtunk az élet tengerén, és nagyon messze kerültünk az Úrtól, ha eddig nem figyeltünk rá, most új esélyt kapunk. Ez azt jelenti, hogy ha elestünk is, fel lehet állni, mert az Úr mindig azt akarja, hogy talpra álljunk, mert van újrakezdés. Vele újra lehet kezdeni.
Hogyan megy végbe a megújulás? Egy gyermek, Jóás királyfi születésével indulnak el az események. Fia halála után az anyakirálynő, Ataljá ragadja magához a hatalmat, minden lehetséges trónkövetelőt kiirtott, de az Úr Jóás királyfit kimentette. Milyen csodálatos, hogy a gyűlölet és bosszúhullám idején is van az Úrnak eszköze. Ő nem fél a királynőtől, hanem kiragadja kezéből a kicsi királyfit. Isten mindig hatalmasan cselekszik, és ezért dicsérjük Őt. Reménytelennek látszó helyzetekben is talál megoldást. Számunkra is egy gyermek születésével indult a megújulás, Jézus jelenti az életet. Ő az, akinek a születése az egész életet megváltoztatta. Aki hittel fogadta Őt, az belülről alakult át. Csakis a Gyermek, az Úr Jézus az, Aki igazi változást tud végbevinni. Szükségünk van az új királyra, Jézusra. Csakis Ő újíthat meg igéje által. Azonban a trónt át kell engedni a számára.
Az Úrnak mindig megvannak a megfelelő eszközei, akik által tervét véghezviszi.  A főpap felismerte, hogy eljött a cselekvés ideje. Ez nem volt veszélytelen, de az Úr ügyéért, a nép megtisztulásáért vállalta. Jó, ha mi is meglátjuk, amikor eljön az idő a cselekvésre, amikor nyíltan vállalni kell Jézust és az Isten országának törvényeit. Nem mindig veszélytelen vállalkozás ez, de ne feledjük, az Úr élete árán mentett meg az ítélettől. Ő nem sajnálta Önmagát, hanem meghalt, hogy nekünk életünk lehessen. Boldog, aki ezt látja, aki mindig a megfeszített Úrra figyel. Soha ne feledjük el, hogy Ő mit tett értünk. És lássuk meg azt is, hogy az élet, az emberiség életének a megújulására is Jézus az egyetlen esély. Merjük Őt képviselni, merjük felmutatni azt az életformát, amit Jézus hozott. Lássuk meg, hogy ez az élet ma is korszerű. Mert az élet szentsége és tisztasága, az Atya akaratának való engedelmesség mindig korszerű.
Pál apostol visszatekint a pusztai vándorlás idejére, mert az ott történtek számunkra is példaként és figyelmeztetésként íródtak meg (1Kor 10,1-13). Az Úr Jézus már ott is jelen volt, Ő volt az a kőszikla, amelyből víz fakadt a nép számára. Ő üdítette fel a megfáradt népet. Ő a mi lelki kősziklánk, Őbelőle árad az élet vize, aki Hozzá megy, felüdül. Ezen a reggelen is menjünk Hozzá, keressük fel ezt az éltető forrást, hogy megújuljunk. Ez a víz életet ad, kimossa belőlünk a bűn munkáját, eltávolítja a zúgolódást, a keserűséget, és feltölt bizalommal, reménységgel.
Figyelmeztet a zúgolódás veszélyére; mennyire ott van ez a szívünkben, ha valami nincs azonnal, mindjárt zúgolódunk Isten ellen. Nem látjuk meg, hogy eddig is Ő gondoskodott rólunk, és most sem feledkezett el övéiről, és a maga idejében cselekszik is. A zúgolódás, az elégedetlenség eltávolít az Úrtól, és a bálványokhoz sodor. A hamis istenek azt kínálják, amire az óemberünk vágyik.
Mert azt gondoljuk, hogy a játék, a mulatozás megoldja problémáinkat. De nem így van, ez az életmód egyre messzebb sodor az Úrtól. Azonban jó tudni, hogy Ő meg tud szabadítani. Van szabadítás! A zúgolódás ellenszere a gyermeki bizalom, hidd, hogy Ő gondoskodik rólad. Ezt mondja az Úr is: tudja a ti mennyei Atyátok, hogy minderre szükségetek van. De meg kell tanulnunk várni. A zúgolódás azért támad bennünk, mert nem akarunk várni, nekünk azonnal kell, és ha nem kapjuk meg, durcásak leszünk, mint egy kisgyermek.
Figyelmeztetés azoknak, akik az utolsó időkben élünk - ha Pál már benne volt az utolsó időkben, mert már akkor megkezdődött, akkor mi még jobban benne vagyunk. Ez az utolsó korszak, a kegyelem korszaka, de vigyázzunk, mert aki azt gondolja, nála minden rendben van, aki biztos talajt gondol a lába alatt, könnyen eleshet. Mégpedig legtöbbször a megélhetés, az életünk gondja és féltése jelenti a buktatót. A zsidók is az életüket féltették, azt gondolták, abban a helyzetben magukra hagyta őket Isten. De Ő nem hagy magunkra, Ő most is cselekszik, mert hűséges Atya.
Kísértések lesznek, de ne ijedjünk meg, mert az Úr tisztában van teherbíró képességünkkel. Tudja, mennyit bírunk el, és időben megadja a szabadulás útját. A próbák alatt is figyeljünk Rá alázatos szívvel és hittel. Figyeljük az Ő útját, mert minden helyzetben van kivezető út. Ő nem terhel túl, mi szoktuk túlvállalni magunkat, és akkor valami pótszer után nézünk. Ha Rá figyelünk, nem leszünk túlterheltek, sőt, az Úr segítségünkre siet, hiszen így szól: „Jöjjetek énhozzám mindnyájan, akik megfáradtatok és meg vagytok terhelve, és én megnyugvást adok nektek” (Mt 11,28). Halljuk meg a hívást, és vigyük Hozzá megterhelt és megfáradt életünket. Ne feledjük, Isten hűséges, a hűtlenség egyedül ránk jellemző. Sok ezredév mutatja az Ő hűségét. Még mindig vár, még mindig nyitva van a kegyelem kapuja, lépj hát be rajta.



Jézushoz jöjjetek megfáradtak

Jézushoz jöjjetek megfáradtak
Jézushoz jöjjetek megfáradtak,
Igája néktek is nyugalmat ad
Terhe könnyű, irgalma nagy.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése