2015. december 27., vasárnap

Csodálatos Tanácsadó



E
z a fejezet a reménység üzenete a nyomorúságban, elnyomásban élő nép számára (Ézs 9,1-20). Az asszírok Zebulon és Naftáli területét lerohanták, elhurcolták a lakosság nagy részét, majd pogányokat telepítettek a helyükre, számukra és a későbbi korok számára is szól a reménység szava. Ez a reménység Istentől származik, Ő küld fényt a sötétbe, mert amikor mi nem látjuk a napot, és ránk borul az éj, forduljunk az ige felé, mert belőle reménységet meríthetünk. Meg tudjuk, nem lesz mindig sötét, akkor sem, ha most úgy gondoljuk, itt már nem lehet változás, ha olyan reménytelennek tűnik is minden. Engedjük szívünkhöz az Úr szavát, mert ez az igazi világosság, és halljuk meg, amit mond. Mit mond? Nem lesz mindig sötét! Igen, a sötétség véget fog érni, hidd, mert Ő mondja, és akkor is hidd, ha ma ez még nem látszik. Izráel számára ez a távolabbi jövőről szólt, de mi már tudjuk, hogy Jézusban megvalósult. A világ Világossága megjelent ezeken a helyeken, és fényt vitt a sötétbe, és az új élet reménységét a meggyötört emberek számára.
A halál árnyéka völgyében járók fölött fény ragyog föl, az élet fénye. Beleragyog a feltámadás világossága az elmúlás és a halál sötétségébe. Jézus hoz életet a halál mardosta szívekbe, az Ő fénye olvasztja szét a hitetlenség és a szeretetlenség fagyos leheletét. Mi okozza a változást? Mi adja a reményt? Egy gyermek születik nekünk, egy fiú adatik nekünk - és mire ez a fiú felnő, megszabadul Izráel az ellenségtől. De ez nem csupán az ő számukra, hanem a későbbi korok számára is reményteljes üzenet. Mert ebben a  fiúban a Megváltó Jézus alakja bontakozik ki előttünk. Ő Az, Akinek a vállára kerül az uralom, Ő lesz népe uralkodója, és uralma csodás. Az élet legszebb pillanata, amikor az alattvalója lehet az ember, amikor megtörténik, hogy átadjuk neki életünk fölött a hatalmat.
Ez a gyermek, több, mint ember, Ő az Isten. A világtörténelem legcsodásabb pillanata: Isten emberré lett. Csodálatos Tanácsadónak nevezik. Azért jött, hogy tanácsolja az embert, megmutassa helyes utat, a jó megoldások felé segítse. Hányszor gyötrődünk, mert nincs kitől tanácsot kérni, elakadtunk, nem tudjuk, hogyan tovább, de nincs, aki segítene. Írjuk szívünkbe ezt az igét, és forduljunk Jézushoz, Ő a legjobb tanácsadó.
Ha az evangéliumokat olvassuk, rájövünk, hogy valóban Tanácsadó Ő, de komolyan vesszük-e a tanácsait? Hiszen, ha nem fogadják meg a tanácsadó szavait, hiába volt a tanács. Gondoljuk végig: megfogadom-e, amit Ő mond? Ne aggodalmaskodjatok a ti életetek felől, hogy mit esztek, vagy mibe ruházkodtok.  Megfogadtuk-e, hogy keressük először az Isten országát és igazságát? Mert minek várunk tanácsot, ha azt sem vesszük komolyan, ami a kezünkben van? Az ige csodálatos útmutatást kínál a számunkra az élettel kapcsolatban, de mi a szokásokhoz, környezetünk gyakorlatához igazodunk. Miért? Mert Isten tanácsa nem igazodik a korszellemhez, nem követi a világ változásait, az Ő szava nem változik, minden időben ugyanazt jeleneti. Mi pedig maradinak tartjuk, úgy gondoljuk, eljárt fölötte az idő. Az élet azonban azt mutatja, minden emberi eszme fölött eljár az idő, egyre gyorsabban kimennek a divatból és másnak adják át a helyüket. Az ige azonban kiállta az idők próbáját, több ezer év elmúltával is megbízható és beválik. Isten mindig ugyanaz, ezért nyugodtan rábízhatjuk magunkat, és egyre jobban elmélyedhetünk ismeretében.
Ő erős Isten, Békesség fejedelme, Benne mindent meglelünk, amire a lelkünk vágyik. Azonban Izráel mégsem Benne bízott, nem az Úr volt erőforrásuk, nem Tőle várták a békességet. Ki az én erőforrásom? Kitől várom a békességet? Ők a maguk erejében, képességeikben, anyagi lehetőségeikben bíztak. Amit az ellenség lerombol,t azt ők építették újjá. Úgy gondolták, azért tudott győzni az ellenség, mert elöregedtek a falak, gyönge minőségű volt az építőanyag, ezért a megoldás: mindenből új, erősebb, biztonságosabb kell. Nem csendesedtek el, nem tartottak bűnbánatot. De vajon mi kimondjuk-e: én miattam lett a nyomorúság? Minden a saját bűneim miatt alakult így. Mi is gyakran így gondolkodunk, mi majd megmutatjuk, magunk rendbe hozzuk, még jobb anyagokat építünk be. Pedig nem erre van szükség, hanem megtérésre, az igazi oltalom az Úrtól származik.
Jézus örök váltságot szerzett vére által, nem kell ismételni ezt az áldozatot (Zsid 9,1-14). Nem kell minden évben a főpapnak bemenni a szentek szentjébe, mert Jézus örökre bement az igazi szentek szentjébe. Így azután nincs szükség főpapokra, papságra, egy egészen új világot és rendet hozott el az Úr. Az Ő vére elégséges minden bűn eltörlésére. Nincs szükség ismétlésre, nem kell áldozat, elég Jézus áldozatát hittel elfogadni. 
Krisztus a jövendő javak főpapja, ezeket a javakat vére által tette elérhetővé a számunkra. Isten országának olyan áldásait tárja fel előttünk, amit a régi istentiszteleti rend nem tud megadni. Egyedül „Benne van elrejtve a bölcsesség és ismeret minden kincse” (Kol 2,3). Krisztus azt adja meg, amit senki nem adhat meg, mert elhozza az életünkbe Istent, Benne Istennel találkozunk, és így belép az életünkbe. Kapcsolatba kerülhetünk vele. Tehát itt már többről van szó, mint a lelkiismeret megkönnyebbítéséről, az Istennel való életet adja meg a számunkra. Ez egy csodás lehetőség. Egyben az értünk bemutatott áldozattal örök életet szerez az ember számára. Megtisztít a semmit nem érő dolgok cselekvésétől, és felszabadít az Úr szolgálatára.


 Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem


1. Lelkem drága Jézusa, Hozzád hajt a félelem, Míg üvölt a habtusa, S nő a vész a tengeren, Rejts el, rejts el, itt ne hagyj, Míg eláll a fergeteg; Biztonságos révet adj, S majd fogadd el lelkemet.
2. Nincs nekem más enyhelyem, Szívem Téged hív s keres, Ó, maradj itt, Mesterem, Őrizz, adj erőt, szeress! Véled állom a vihart, Hit s erő Te vagy, Te Szent, Szárnyad árnyával takard Fejemet, a védtelent.
3. Csak Te kellesz, én Uram, Benned mindent meglelek; Támogasd, ki elzuhan, Gyógyítsd meg, ki vak s beteg. Szent szavadra hallgatok, Tévedés az én bajom, Én hamisság s bűn vagyok, Te igazság s irgalom.
4. Kegyelem vagy, égi jó, Mely minden bűnt eltörül, Hagyd, hogy gyógyító folyó Tisztogasson meg belül. Élet-kút vagy, lüktetés, Vízmerítni drága hely, Ó, buzogj fel bennem és Öröklét felé emelj


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése