2015. december 29., kedd

Többé nem



É
zsaiás csodálatos jövőt, egy olyan békeidőszakot vázol fel amilyen még soha nem volt (Ézs 11,1-16). Elmondja, miben fog megnyilvánulni, milyen hatása lesz az ország életére. Amit leír, az mindenki vágya, sokat álmodozik ilyen békés, harmonikus világról az emberiség. Azonban Ézsaiás óta évezredek teltek el, és ez a béke még nem köszöntött be, még várat magára. Sőt, azt látjuk, ilyen időszaknak nagyon kevés az esélye. Az ember nem tud békét teremteni a földön, és ezt a harmóniát soha nem is lesz képes létrehozni a természet és az ember között.
Mindez azt üzeni, ha erre vágyunk, ha szeretnénk, hogy ilyen béke legyen, akkor segítségre van szükségünk. Ezt a segítséget pedig Isten adja. Egy Tőle küldött személy fogja mindezt elhozni és megvalósítani, mert rajta az Úr Lelke nyugszik.  A legfontosabb, hogy Ő személyesen ismeri az Istent, és az Ő ismeretét, az Ő félelmét hozza el. A béke forrása Isten, és akkor lesz rá esélyünk, ha megismerjük Őt, ha az lesz szívünk fő vágya, hogy Őbenne gyönyörködjünk.
Az Úr küldötte átalakítja az egész világot, hasonlítanak ezek a képek a paradicsomi állapotokhoz, talán annak a képével próbálja leírni a próféta mindazt, amit Isten készít az övéi számára. Azonban ezt nem könnyű leírni, mivel mi ezekhez hasonlót sem láttunk soha. A szalmával táplálkozó oroszlán és a kisgyermek, mint a vadállatok pásztora, számunkra elképzelhetetlen. Isten számára azonban mindez megvalósítható, mert Számára semmi sem lehetetlen. Mindez az új teremtést hozza elénk, és milyen csodálatos, hogy megújul majd ez a világ, eltűnik mindaz, ami pusztít, nyoma sem lesz a bűnnek.
Ez a világ Jézus által jön el, Ő a Békesség Fejedelme, és aki Hozzá fordul, a saját életében megtapasztalhatja ennek valóságát. Átélhetjük vad indulataink átalakulását, mert ahol Jézus van jelen,  ott minden megváltozik. Az Ő Lénye átalakítja a vadállati indulatokat is, és új emberré formál. Ma még az ézsaiási prófécia csak nyomokban valósul meg, de az is csodálatos, amikor egy ember, majd egy család vagy egy még szélesebb közösség éli meg mindezeket a változásokat.
Ez a prófécia is kettős üzenetet hordoz. Szól a próféta kortársainak, reménységet kínál a számukra, de túlmutat a távoli korokba is. Olyan időszakra mutat, amikor a világ már ismeri a Megváltót, és mi már ismerjük Őt. Tudjuk, ki az, és ismerhetjük tetteit is. Rajtunk múlik, hogy engedjük-e mindezeket a saját életünkben megvalósulni. Hogyan mehet ez végbe? Ha engedjük, hogy átvegye életünk irányítását, ha valóban mindig az Ő megismerésére törekszünk. Legyen az Úr megismerése mindennél fontosabb a számunkra, keressük Őt mindenben, vágyjunk mindig jelenlétére. Ne mindig a környezet változását óhajtsuk, ne mi akarjunk jobban megfelelni az elvárásoknak, hanem akarjuk jobban megismerni az Urat. Annyira, hogy ez az ismeret áradjon tovább mások felé.
Mindezekből látnunk kell, az ige régen elmondta: nem a fegyverek hozzák el a békét az ember számára. Sőt, fegyverek által soha nem lesz béke. Ameddig fegyver lesz a földön, a békének kicsi az esélye. Amíg az ember lényében ragadozó, mindig a másikét akarja, amíg néhány ember a többi kárán akar gazdagodni, amíg egyik nép a másikat elnyomja, saját eszméit erőlteti rá, nem lesz béke. A békét egy személy, Jézus Krisztus hozza el, és ahhoz, hogy ez a béke a miénk legyen, el kell fogadnunk az Ő uralkodását az életünk fölött. Amíg ez nem valósul meg, addig a gonosz uralma alatt leszünk. De Jézus hatalommal bír a gonosz fölött, Gadarában a Légiónak is menni kell a megszállott emberből, amikor erre az Úr felszólítja. Jöjjünk Jézushoz, mert Ő a Szabadító, és nincs más, Ő már most kész és képes újjáteremteni a szívünket. Ahogyan Pál apostol is írja: „ha valaki Krisztusban van, új teremtés az: a régi elmúlt, és íme: új jött létre” (2Kor 5,17). Ez az új ma is, a te életedben is létrejöhet, de csakis Jézus Krisztus által.
Továbbra is módszeresen bizonyítja az író, hogy Jézus örökkévaló Főpap (Zsid 10,1-18). Áldozata egyszeri, tökéletes és elégséges. Ezt nem kell ismételni vagy kipótolni, az Ő műve fölött nem jár el az idő. Isten csodálatos tervet vitt végbe, mert a kereszt átível évezredeket, és minden generáció számára tökéletes megoldás. Jézus soha nem megy ki a divatból, mert amíg bűn van, addig bűnbocsánatra, a bűntől való megtisztulásra is szükség lesz.
Jézus értünk bemutatott áldozatát semmi és senki nem helyettesítheti, a törvény és az ószövetségi áldozatok is csak az árnyékai mindannak a jónak, amit Krisztus feltár előttünk. Hiszen az igazi jó Krisztus. Gyakran örülünk részáldásoknak, fontos, hogy meglegyen a belső békénk, tudjunk örülni, jól alakuljanak a dolgaink, de nem ezek jelentik az igazi jót, hanem Isten megismerése, mert Ő a jó. Isten igazi ismeretét pedig Jézus hozta el a világba.
Jézus nem a földi áldozatok bemutatását folytatta, mert tudta, hogy Isten ezt nem akarja, azért küldte el Őt testben, hogy engedelmességével győzzön. Jézus azért jött, hogy cselekedje Isten akaratát. Milyen készséges, amikor így szól: „Íme, itt vagyok, hogy cselekedjem a te akaratodat” (7). Jézus kész tenni az Atya akaratát, de én kész vagyok-e rá? Bizony, legtöbbször nem. Jézus ismerte ezt az akaratot, mégis vállalja a feladatot értünk. Annyira szeret, hogy kész eljönni, pedig tudja, hogy ez az út az életébe kerül, mégis vállalja értünk. Vállaljuk mi is Őt, és bízzuk Rá magunkat.
Jézus értünk való áldozatával új szövetséget hozott, új alapokra helyezte az Atyával való kapcsolatot, mégpedig a kegyelemre. Most már jöhetünk, mert Isten kész megbocsátani. Jézusra tekint, és tudja, hogy ki van fizetve, rendezve van a számla, és ha én ezt hittel elfogadom, úgy élhetek: Isten örökre elfelejtette vétkeimet. Többé meg nem emlékezik semmilyen bűnömről és gonoszságomról.  Áldott legyen az Úr, hogy nem emlékezik meg bűneimről, de azt akarja, hogy ha megbocsátunk, akkor többé mi sem emlékezzünk meg a múlt sérelmeiről. Ne hozzuk elő azt, ami elmúlt. És amit Jézus megbocsátott, eltörölt, az örökre, végérvényesen rendezve van. Ezért nincs több bűnért való áldozat. Mert amit egyszer kifizettek, azt nem kell ismét fizetni. Áldott legyen az Úr érte.



Az Isten Bárányára Letészem bűnöm én


1. Az Isten Bárányára Letészem bűnöm én, És lelkem béke várja Ott a kereszt tövén. A szívem mindenestül Az Úr elé viszem, Megtisztul minden szennytül A Jézus vériben, A Jézus vériben.
2. Megtörve és üresen Adom magam neki, :/: Hogy újjá ő teremtsen, Az űrt ő töltse ki. Minden gondom, keservem Az Úrnak átadom, Ő hordja minden terhem, Eltörli bánatom, Eltörli bánatom.
3. Örök kőszálra állva A lelkem megpihen; :/: Nyugszom Atyám házába’ Jézus kegyelmiben. Az ő nevét imádom Most mindenek felett; Jézus az én királyom, Imámra felelet, Imámra felelet.
4. Szeretnék lenni, mint ő, Alázatos, szelíd, :/: Követni híven, mint ő, Atyám parancsait. Szeretnék lakni nála, Hol mennyei sereg Dicső harmóniába’ Örök imát rebeg, Örök imát rebeg.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése