2016. március 28., hétfő

A világ végezetéig



D
ániel könyvének a végére értünk, amelyben a próféta is megtudja, hogy az ő földi élete is végére fog érni (Dán 12,1-13). De azt is megtudja, hogy eljön majd a nap, amikor föl fog kelni. Dániel számára fölragyog a feltámadás fénye, hírt kap erről, ami Jézusban valósul meg. Jézus feltámadása elhozza a mi feltámadásunk reménységét, mert az Úr győzött a halál fölött.
Mindegyikőnk a földi lét vége felé halad, ezt tudomásul kell vennünk. A bűn miatt véges a földi élet, egyszer letelik, és erre az ige felkészít. Aki megismeri Jézusban a győztes Urat, aki el tudja mondani, hogy Jézusé az élete, az félelem nélkül haladhat a vég felé. Miért? Mert nem egyedül teszi meg az utat. A tanítványoknak Jézus azt mondta, ti az én barátaim vagytok. És aki találkozott már személyesen Jézussal, annak Ő a barátja, és ez a Barát hűséges. Ő nem hagy magunkra, átkísér az örökkévalósággal összekötő hídon. Mert ezt a hidat Ő készítette, és ez nem más, mint a kereszt. Az emmausi tanítványok mellé is odaszegődött Jézus, és hűségesen kísérte, türelmesen vezette őket húsvét valóságának megértése felé. Így kísér minket is, itt van, megszólít, csak Rá kell bízni magunkat. Igéje, drága szava pedig lámpás, ami megvilágítja lábaink előtt az utat.
Az értelmesek szó azokat jelenti, akik felismerik Krisztusban Isten Fiát, és ezek nem feltétlenül a világ okosai, képzett emberei, hanem azok, akik előtt felragyog a Krisztus, akik megtapasztalják, hogy a keresztről szóló beszéd Isten ereje. Ezek ragyogó csillagok, mint ahogy Pál is írja a gyülekezetről, ragyognak, mint csillagok a világban. És ezeknek a csillagoknak az élet igéje adja a fényt.
A csillagok ragyogásukkal másoknak mutatják az életre vezető utat. Ez a csillag te is lehetsz, nem kell különleges tudás vagy feladat, mindenki csillag, aki Jézusra mutat, aki Felé irányítja a kereső embereket. Az igéből kapott fényt, a Jézussal való élő kapcsolat hatását felmutathatjuk. A lámpa azonnal világít, ha felkapcsolják, mert a vezeték elviszi az égőhöz az áramot. A kapcsoló idézi elő a kapcsolatot, ad szabad utat az áramnak. Vagyis ha rá vagyok csatlakozva Jézus lényére, árad az energia, és így világítani fog az életem. Az a lényeg, hogy legyen mindig kapcsolat köztem és az energiaforrás, Jézus között.
Az Úrral való kapcsolat által tisztulhatunk meg bűneinktől, de ez az élet próbák alá is kerül. Urunk megpróbálja hitünket, és ezeknek kiállása erősíti a kapcsolatot, tartóssá teszi hitünket. A próbák jelentőségét, az Úr akaratát az ige tanulmányozása által érthetjük meg. Aki keresi Isten akaratát, az meg is fogja találni. Soha ne adjuk fel, ha azonnal nem értjük, hanem keressünk tovább, mert az ígéret igaz, az Úr tartja szavát. És így, aki keres, az talál.
Új nap, új hét és új időszak kezdődik, Jézus feltámadt, él, és ezzel számunkra is új élet lehetősége nyílik meg (Mt 28,1-20). Az ember lezárta Jézus életét, úgy gondolta, nincs tovább, ám Isten még egy újabb fejezetet írt hozzá, ami a mai napig íródik. Ennek a fejezetnek még nincs vége, újabb és újabb csodák, életváltozások kerülnek feljegyzésre benne, mert a feltámadott Úr a mai napig cselekszik. A tanítványok megbízatása a világ végezetéig szól, így azután egészen addig íródik tovább az evangélium, Jézus története. 
A Jézust keresők elől elhengeríttetik az akadály, meglátják az üres sírt, hallják a biztatást: ne féljetek, mert feltámadt az Úr. Ezt követően pedig szembejön velük Jézus, és Ő is biztatja őket, ne féljetek, majd elküldi őket a drága hírrel. Ők pedig mennek és viszik a hírt: Jézus él. A keresőket lépésről lépésre vezeti az Úr, és a végső bizonyosságot, a kétségek eloszlatását a találkozás jelenti. Aki találkozik az Úrral, annak már nincsenek kétségei afelől, hogy feltámadt, annak valóság az ige, és erőforrás. Mert megbízható, igen, Isten igéje megbízható.
Amennyiben most keresed az Urat, ne félj, mert eléd jön, és így könnyíti meg a találkozást. Ha Ő nem indult volna el felénk, mi nem tudnák Hozzá eljutni. De jön, mert szeret, mert fontos vagy a számára.
Olyan szomorú, hogy vannak, akik semmit nem értenek húsvét történetéből, nem mozdul a lelkük, amikor látják a természetfeletti eseményeket, nem hódolnak meg Jézus előtt. A nép vezetői pedig rossz vezetőknek bizonyulnak, nem az igazság útján vezetik a rájuk bízottakat, hanem saját hatalmuk védelmében becsapják az embereket. A valóság helyett hazugságot mondanak nekik. Ma is gyakran így van, inkább hazudnak az embereknek, mintsem feltárnák a valóságot. A legszomorúbb, hogy lelkészek, teológusok tesznek meg mindent, hogy Jézus feltámadását hazugságnak állítsák be.
Lehet hazug hírt terjeszteni, azt állítani, hogy nem támadt fel, de a feltámadott megjelenéseit, az életünkben elvégzett munkáját senki nem képes megállítani. Jézus várja Galileában a tanítványokat, ők pedig felismerik a Mestert, és leborulnak Előtte. A kételyek nem tartanak sokáig, az Úr személye és szava meggyőzi őket, hogy valóban Jézus van velük. Az Úr jelenléte meggyőző erő.
Jézus megbízza őket az evangélium hirdetésével, az emberek tanítvánnyá tételével, és ez a megbízatás nincs visszavonva. Ez a világ végezetéig szól. Mert egyedül az evangélium ad reménységet, a jó hír képes új emberré formálni. Az életünk a tanítványságban, Krisztus követésében teljesedik ki. A keresztség kifejezi az Úrhoz való tartozásunkat, ami az engedelmességben, az ige élésében nyilvánul meg. Mert a keresztyénség nem elmélet, hanem gyakorlat, együtt haladás Jézussal a keskeny úton.


Felvirradt áldott szép napunk


1. Felvirradt áldott szép napunk, Ma teljes szívvel vigadunk, Ma győz a Krisztus, és ha int, Rab lesz sok ellensé -ge mind. Halléluja!
2. Az ősi kígyót, bűnt, halált, Kínt, poklot, szenvedés jaját Legyőzte Jézus, Mesterünk, Ki most feltámadott nekünk. Halléluja!
3. Az élet győz, a mord halál A prédát visszaadta már, Nagy úrságának vége lett, Krisztus hozott új életet. Halléluja!
4. A nap s a föld s minden, mi él, Ma bút örömmel felcserél, Mert a világnak zsarnoka Nem kelhet többé fel soha. Halléluja!
5. Mi is éljünk vigadva hát, Daloljunk szép halléluját, Hadd zengje Krisztust énekünk, Ki sírból feltámadt nekünk! Halléluja!


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése