2016. március 17., csütörtök

Vészjelzés, halld meg!



A
 királyt egész éjjel gyötri a kérdés, vajon meg tudja-e szabadítani Dánielt az Istene. Dárius nyugtalan, hiszen saját hatalmának, tekintélyének védelme miatt kiszolgáltatta Dánielt irigyeinek (Dán 6,19-29). Az oroszlánok vermébe kerülni egyenlő a biztos halállal, de a király reménykedik abban, hátha Dániel Istene képes megszabadítani őt. A királynak is voltak istenei, de mivel azok csak bálványok, nem élő valóságok, soha nem tapasztalt csodát, soha nem élte át, hogy istenei cselekedtek volna. Dániel helyzete bizonyságtétel, és ő ezt jól tudja, ezért nem esik kétségbe, bízik Istenében. Jó, ha mi is így tekintünk életünk nehezebb pillanataira: bizonyságtételi lehetőségek. Ha kérjük és várjuk az Úr szabadítását, arra odafigyelnek majd az emberek. Amikor egy lehetetlennek tűnő helyzetben Isten cselekszik és átéljük szabadítását, az bizonyságtétel arról, hogy Ő élő valóság.
Hiszem-e, hogy az Úrnak ma is van hatalma veszélyes helyzetekben is cselekedni? Ő az övéi életét ki tudja menteni mai oroszlánok karmai közül is. De van, amikor nem a szabadulás, hanem a helytállás válik bizonyságtétellé. Az Úr Jézus sem szállt le a keresztről, mert a kereszten való halála lett bizonyságtétel. A római századost és mindazokat, akik hittel közelítenek Felé, halála által mentette meg.
Amikor Dárius lekiált, Dániel válaszol. Ebben a helyzetben is tisztelettel szólítja meg a királyt, nincs benne harag és gyűlölet, hanem azonnal Istenről tesz bizonyságot. Még csak nem is magáról beszél. Nem úgy állítja be, mintha ő némította volna el az oroszlánokat, hanem Istenre mutat. Egyértelmű, és ezt a királynak is meg kell látnia: Isten cselekedett. Isten elküldte angyalát, és ő bezárta az oroszlánok száját. Isten jelen volt a veremben, és az Ő jelenléte lecsendesíti a vadállatokat. Isten Úr az oroszlánok felett, de mondhatjuk úgy is, hogy az oroszlánok érzékelik Isten jelenlétét, és engedelmeskednek Neki. Bizony, többször olvasunk arról a Szentírásban, hogy az állatok engedelmeskednek Isten akaratának. Dárius királyt megrendíti, amit lát, vajon megrendít-e téged is Isten hatalma és gyermeki iránti szeretete? Vajon mi észrevesszük-e Istent, és engedelmeskedünk-e Neki? Ő ma is ugyanaz. Keressük Őt, és kérjük, hogy csillapítsa le a bennünk lévő vad, állati indulatokat. Ha nyugtalanok vagyunk, keressük Őt, jöjjünk Hozzá, mert jelenléte nyugalmat és békességet ad. Isten közelében lecsillapodnak idegeink, és Ő új emberré tud formálni.
A király felismeri, hogy Dániel Istene élő Isten. Felismerted már te is, hogy Isten élő személy? És ezt elismerve meghódoltál Előtte, Rábíztad az életed? Mert itt a király rendeletet ad ki, de Istent nem lehet rendeletre imádni. Isten azt várja, hogy szívből és önként szeressük. Szeretetünk válasz mindarra, amit Ő cselekedett az életünkben. Az is lényeges momentum, hogy Dániel az oroszlánok vermében nem ingerelte ezeket az állatokat. Nem élt vissza helyzetével, hanem rábízta magát az Úrra. Mi se rángassuk az oroszlán bajuszát, ne kísértsük az Urat, vagyis ne mondjuk: megszabadultam, és ezért mindent megtehetek. A bűn nem játék. És ha átéltem az Úr szabadítását, ne menjek ismét abba a közegbe, ahol visszaeshetek. Isten új közösséget, a gyülekezetet adja számunkra, ez a hely a feltöltődés, a megerősödés, az Úr Jézussal való élő közösség helye.
Az Úr Jézus Jeruzsálemet szólítja meg (Mt 23,37-24,2). Megszemélyesíti a várost, de természetesen ezzel az egész néphez szól. Szomorú, mert azt látja, hogy semmit nem változtak. Ahogy eddig megölték azokat, akiket Isten küldött, ugyanúgy most is megölik Isten küldöttét. Vajon én változom-e az igét olvasva? Annyi ideje olvassuk, hallgatjuk az igét, de mindez látszik-e? Formálódik-e gondolkodásunk, és eljutottunk-e már az életváltoztatás szükségességére? Megláttuk-e, hogy Jézusra van szükségünk, az Ő munkájára?
Jézus azért jött, hogy összegyűjtse őket, erről szólt egész élete, szolgálata. Szárnyai, vagyis oltalma alá hívogatta őket. Mindezt azért tette, mert látta, hogy közeledik a veszedelem, az ítélet, és csak az ő szárnyai alatt menekülhetnek meg. Az ítéletet csakis Jézus oltalmában élhetjük túl. Ő az esély a túlélésre, ami nem néhány esztendőre, hanem örök életre szól. Jézus nélkül elveszünk, a kárhozat vár ránk.
A kotlós, amikor érezte a vihar vagy egy ragadozó madár közeledését, éles hangot adott ki, amiből tudták a csibék, hogy veszély van. Azzal is tisztában voltak, hogy csakis az anyjuk szárnyai alatt élhetik túl a veszedelmet, így azután gondolkodás nélkül rohantak a biztos menedékbe. De a zsidók nem akarták meghallani a vészjelzést, vagy egyszerűen nem törődtek vele.
Az Úr Jézus jelez: veszély van, akkor is, ha te még ezt nem látod. Ha továbbra is ezen az úton haladsz, elveszel, veszélyes ez az út, de jöjj, megmentelek. Rajtunk áll, hogy megyünk e Hozzá. Ő azért jött, hogy hívjon a menedékbe, de neked kell elindulni. A kiscsibék a finom falatot is otthagyják, maikor megszólal a vészjelzés, mert az életük többet ér. Látod-e, hogy a világ minden kínálatánál többet ér az élet, mentsd, és csak Jézus keresztje által menekülhetsz meg.
De ti nem akartátok - nagyon szomorúan állapítja ezt meg az Úr. Nem akarják, hogy megmentse őket. Miért? Vagy nem látják a veszélyt, vagy úgy gondolják, van más megoldásuk, Jézus nélkül is megmenekülnek. Te hogyan gondolod? Akarod-e, hogy Ő megmentsen, és innentől kezdve vezesse az életedet? Hiszed-e, hogy ha Rábízod magad, megtalálod a helyed, lesz célod és haza fogsz érni?
Döntésüknek meglesz a következménye: mivel elutasítják az Úr megmentő szeretetét, elvesznek. Döntéseinknek mindig következménye van, a legfontosabb döntés az Úr szavára való reagálás. Örök életemet határozza meg, ahogyan döntök.
A tanítványok nem értik Jézus szavait, olyan nehezen nyiladozik a szívük. Az enyém nyílik már az Úr előtt? Ők még el vannak ragadtatva a templom monumentális épületétől, még mindig nem értik, hogy nem az épület, hanem Krisztus ment meg. Az épületek elpusztulnak, de a szívünkben lévő hit megmarad. Hiszed-e, hogy nem a hagyományok, az épületek, hanem egyedül az Úr Jézusba vetett élő hit ment meg? Ő a Szabadító, és nincs más Rajta kívül. Egyedül Ő az, aki ma is élő szóval emel fel csüggedtségedből. Csakis Ő tud örömöt és békességet adni. A templomtól juss el Jézusig. Mert a templom, és maga a vallás is, erőtlen önmagában, csak egyedül Jézus szabadíthat meg, csakis Általa van bocsánat bűneinkre.



 Úr Jézus, nézz le rám, Jöjj, mosd le bűnömet


1. Úr Jézus, nézz le rám, Jöjj, mosd le bűnömet, Sok földi szenvedély kötöz: jöjj, oldj fel engemet.
2. Úr Jézus, nézz le rám, Gond és bú látogat; Hű szolgád: ízleljem ígért, szent nyugodalmadat.
3. Úr Jézus, nézz le rám, Ne tévedhessek el; A menny felé sötéten át te légy az úti jel.
4. Úr Jézus, nézz le rám, Ha nő a félelem, Ár zúg és ellenség szorít, légy, Megváltóm, velem!
5. Úr Jézus, nézz le rám, Mert harcom terhe nagy, Ily tenger kín és baj között Az életem Te vagy.
6. Úr Jézus, nézz le rám, Ha elvonult az ár, Te szent derűd derítsen és az örök napsugár.


Isten áldásával.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése